Két előadással vendégszerepel Kolozsváron júniusban a Vígszínház
Vissza

Két előadással vendégszerepel Kolozsváron júniusban a Vígszínház

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Vígszínház közötti hagyományos éves előadáscsere keretében júniusban újra Kolozsváron vendégszerepel a budapesti Vígszínház, olvasható az intézmény közleményében.

Az Eszenyi Enikő által vezetett teátrum ezúttal két előadását mutatja be a kolozsvári színházban: június 14-én 16.30-tól a stúdióteremben A Pentheszileia Program látható, Kincses Réka rendezésében, 19 órától pedig Molnár Ferenc vígjátéka, a Valló Péter rendezte A testőr tekinthető meg a nagyszínpadon.

A Pentheszileia Program rendezője, Kincses Réka marosvásárhelyi származású, Németországban élő filmrendező, író, drámaíró. A 2006-ban bemutatott Balkán Bajnok című filmje a 38. Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilmnek járó díját hozta el. „A Pentheszileia Program drámaíróként az első magyarországi bemutatója, amelyet ő maga rendezett. Generációkon átívelő családtörténet, egy különleges tehetségű női szerző szemszögén keresztül, nyers szexualitással és szókimondással. Pentheszileia, aki a görög drámahősnő nevét viseli ugyan, de egy mai, modern, csupa ideg fiatal teremtés, aki menekülne a sorsa elől, amit a múltjából olvas ki, és menekülne édesanyjával való szoros, ellentmondásos kapcsolatából is. De a szexuális kalandok, abortuszok és egy kétségbeesett terápia útkeresései után vajon képes lesz-e megtalálni lelki megnyugvását?”, olvasható a beharangozóban. Pentheszileiát a Vígszínház fiatal tehetsége, Szilágyi Csenge játssza.

Molnár Ferenc A testőr című bravúros társalgási és félreértés-vígjátékának 1910-ben a Vígszínházban volt az ősbemutatója, a főszerepekben olyan kiválóságokkal, mint Varsányi Irén, Csortos Gyula és Szerémy Zoltán. Molnár ekkor már egyáltalán nem ismeretlen pályakezdő, de kétségtelen, hogy A testőr sikere nagyban hozzájárult későbbi páratlan karrierjéhez. A testőr mindezek fölött ízig-vérig „színházi darab” – minden mondatából Molnár színház iránti rajongása sugárzik.

A Valló Péter által rendezett színpadi változat főbb szerepeiben Kern András, valamint Eszenyi Enikő és Stohl András látható, akik most először játszanak együtt. 

(Borítókép: Jelenet A testőr című előadásból - Eszenyi Enikő és Stohl András. Fotó: Vígszínház)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megállapodtak a kormánykoalíció pártjai ...
Működésbe lép az EU első ...
Jövőt akar teremteni a BBTE a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ