Készülnek a koronavírus „fogadására” a román hatóságok is
Arafat: ne essenek pánikba, és ne dőljenek be az álhíreknek
Arafat: ne essenek pánikba, és ne dőljenek be az álhíreknek
Vissza

Készülnek a koronavírus „fogadására” a román hatóságok is

Megkezdődött Romániában is a karantén helyek előkészítése, tekintettel arra, hogy nagy valószínűséggel nem kerülhető el itt sem az új koronavírussal (COVID-19) diagnosztizált esetek megjelenése.

Az egészségügyi minisztérium megkezdte a lakosság tudatosítását, tíz pontban összegezve a legfontosabb tennivalókat a vírusfertőzés elkerülésére, valamint terjedésének megfékezésére. Az oktatási tárca átiratban szólította fel a megyei tanfelügyelőségeket arra, hogy az alárendeltségükbe tartozó oktatási intézmények ne szervezzenek külföldi kirándulásokat, sem nagyméretű rendezvényeket. Mindezek mellett a hatóságok figyelmeztetik az embereket arra, hogy már elkezdtek terjedni az álhírek, s csak megbízható forrásokból származó információknak adjanak hitelt. A járvány küszöbén a helytelen, erkölcsileg kifogásolható eljárásmódok sorában említhető az is, hogy az orvosi védőmaszkok ára százszorosára emelkedett az internetes forgalmazóknál.

Fontos a kézhigiénia

A kézhigiénia elengedhetetlenül fontos a fertőzés elkerülésére – hangsúlyozza az egészségügyi tárca. Szappan és víz híján, legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel ajánlott a kezeket letisztítani. Az új koronavírus mindenekelőtt cseppfertőzéssel terjed, ezért legalább egy méternyi távolságot kellene tartani a köhögő, tüsszögő emberektől. A vírus a szájon, orron és szemen keresztül is fertőz, ezért kerülni kell az arc érintését, ha a kezek nincsenek lefertőtlenítve.Más légzőszervi megbetegedésekhez hasonlóan, az új koronavírus-fertőzés kiválthat enyhe tüneteket, például orrfolyást, torokfájást, köhögést és lázat, de súlyosabb lefolyású is lehet, tüdőgyulladást vagy légszomjat okozhat – közli a tárca. Egyelőre nem ismert, hogy külső felületen meddig maradhat életben a COVID-19, de „néhány órán át biztos, s feltehetőleg ennél hosszabb ideig is.” A vírus inkubációs ideje legalább 14 nap. A jelentések szerint egy megfertőződött ember már a tünetek jelentkezése előtt továbbadhatja a fertőzést.

Be kell tartani a szabályokat

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU) vezetője, Raed Arafat keddi nyilatkozatában hangsúlyozta: „deviáns magatartás” a cégek részéről, hogy rendkívüli módon megemeljék a védőmaszkok árát. Egy ötven darabot tartalmazó orvosi védőmaszk-csomag egy közismert webáruházban közel 500 lejbe, azaz darabonként tíz lejbe kerül, miközben eddig 10 bani volt egynek az ára. Arafat arra kéri mindenkit, hogy „ne essenek pánikba, és ne adjanak hitelt megbízhatatlan forrásokból származó, főleg a közösségi médiában terjedő információknak.” Elmondta azt is, létrehoznak egy kommunikációs csoportot, amelynek a feladata a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos hivatalos közlések továbbítása lesz.Az egészségügyi tárcát ügyvivő miniszterként vezető Victor Costache bejelentette, büntetőjogi szankciókra számíthatnak azok az állampolgárok, akik a világnak az új koronavírus-fertőzés sújtotta térségeiből térnek vissza az országba, és nem tartják be a karanténra vonatkozó előírásokat. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben valaki magatartásával akadályozza a fertőző betegségek terjedésének megelőzését, saját hibájából kifolyólag hozzájárul a járvány terjesztéséhez, az hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető vagy pénzbírsággal sújtható.A rendelkezések értelmében azok az állampolgárok, akik tünetmentesek, de a COVID-19 járvány által érintett Hubei tartományból, a 11 vesztegzár alatti olasz városból érkeztek vissza, vagy a Diamond Princess óceánjáró utasai voltak, 14 napig karanténba kerülnek.Mindazoknak, akik Lombardia és Veneto tartományokból térnek haza, otthonukban kell önkéntes karanténban maradniuk két héten át, és figyelemmel kísérniük egészségi állapotukat. Az Országos Közegészségügyi Intézet minden érintettnek rendelkezésére bocsátja a tudnivalókat összegző dokumentációt és a követendő szabályokat, illetve egy zöld számon hívhatják az intézet munkatársait.Romániában körülbelül 4000 karanténhelyet tartanak fenn koronavírusos megbetegedések esetére – jelentette be az egészségügyi tárcavezető. Elmondta, országszerte 2500 ágy van a járványkórházakban, ezek közül 95 intenzív terápiás osztályon. Jelenleg körülbelül ezer személy van otthoni karanténban.Marcel Vela belügyminiszter hétfő este közölte, az Olaszországból érkezett utasok számára összeállított kérdőívben feltüntetik a büntetőjogi törvénykönyvnek a hamis nyilatkozattételre vonatkozó cikkelyét is.

Kerüljék a külföldi iskolai kirándulásokat

Az oktatási tárca a megyei tanfelügyelőségeknek küldött átiratában hangsúlyozza: a tanintézmények ne szervezzenek, illetve mondják le a külföldre tervezett iskolai kirándulásokat. Amennyiben egy tanfelügyelőség engedélyezne ilyen utat, köteles a csoport visszatérése előtt a közegészségügyi igazgatóságot értesíteni a célországról, a kirándulás időtartamáról és résztvevőinek kilétéről. Mindazoknak a tanulóknak, tanároknak, akik külföldi országokból utaztak haza, a tanintézménybe való visszatéréskor fel kell mutatniuk az orvosi igazolást, hogy klinikailag egészségesek. A tárca nem javasolja a nagyobb mérvű rendezvények szervezését, vagy azokon való részvételt, sem helyi sem országos szinten. Az „Iskola másként” hétre tervezett tevékenységeket a tanintézmény keretében szervezzék meg – hangsúlyozta a minisztérium.

Az aradi Vasile Goldiş Nyugati Egyetemen március 8-ig szünetel a tanítás, a temesvári Victor Babeş Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem pedig otthoni karanténra szólított fel minden diákot és pedagógust, aki az elmúlt két hétben olyan országban járt, ahol a COVID-19 fertőzés megjelent. A kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem főként az Észak-Olaszországban járt hallgatókra és tanárokra vonatkozóan terjesztette ki az önkéntes otthoni karantén elvárását.

Iohannis összehívta a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot

A koronavírus-járvány európai terjedése miatt Klaus Iohannis államfő összehívta szerdára a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT). Iohannis elmondta: egyelőre koronavírusos megbetegedést nem észleltek, de fel kell készülni a kedvezőtlen fejleményekre. Több mint 1,2 millió román állampolgár él Olaszországban, tucatnyi járat érkezik naponta az olasz városokból. A szállításügyi tárca hétfőn elrendelte, a repülőtereken alakítsanak ki elkülönített folyosókat az Olaszországból érkező utasok számára.

A COVID-19 vírus okozta halálesetek számára világszerte összesítve közel 2700-re emelkedett. Olaszországból 271 diagnosztizált esetet jelentettek, Iránban 95-re nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, a keddi hírek szerint a helyettes egészségügyi miniszter is köztük van.

MINISZTÉRIUMI AJÁNLÁS A FERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Az egészségügyi minisztérium tíz pontban összegezte ajánlásait az új koronavírus-fertőzés megelőzésére. Az alábbiakat javasolják:

  • Naponta többször, alaposan mossanak kezet;
  • Kerüljék a közeli kapcsolatot a légúti fertőzési tüneteket mutató emberekkel;
  • Ne érintsék kezüket orrukhoz, szájukhoz, szemükhöz;
  • Köhögéskor, tüsszentéskor fedjék el orrukat, szájukat;
  • Ne szedjenek sem víruselleni gyógyszereket, sem antibiotikumokat, csak ha orvos írja fel ezeket;
  • A felületeket klór- és alkoholtartalmú fertőtlenítőszerekkel tisztítsák;
  • Arcmaszkot csak abban az esetben használjanak, ha gyanítják, hogy megbetegedtek, vagy ha beteg embereknek nyújtanak segítséget;
  • A „Made in China” feliratú termékek vagy a Kínából kapott csomagok nem veszélyesek;
  • Hívják az 112 sürgősségi számot, ha lázuk van, köhögnek, s Kínából, vagy Európa vesztegzár alatt levő részeiből tértek vissza az elmúlt két hétben;
  • A háziállatok nem terjesztik a fertőzést.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Itt vagyok
Idő van...
Ha leáll a gazdaság motorja, hogyan ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ