Keserű öröm
Vissza

Keserű öröm

Három fordulóval a hazai labdarúgó élvonalbeli pontvadászat vége előtt öt pontos előnye van a CFR Kolozsvárnak a nagy riválisa, a Steaua előtt. Örülhetnénk ennek az eredménynek, hiszen a kolozsvári vasutasok nagy eséllyel az idén újabb bajnoki címet nyernek, amennyiben nem történik egy nagy katasztrófa és a csapat nem görcsöl be a siker kapujában.

Az idén a fő kihívó, a bukaresti együttes gyenge formát mutat, és megerősíti, hogy ott ahol nincs megfelelő szakértelem, hiába dől a pénz és van anyagi biztonság, mert az eredmények elmaradnak. A bukarestiek hírhedt tulajdonosa immár bő tucatnyi éve próbálkozik sikerekkel, de mérlege rendkívül silány, hiszen alig három bajnoki címet tudott beseperni ebben a viszonylag hosszú időszakban. A bukarestiek eddig négyszer maradtak alul a kolozsváriakkal szemben, az idén lehet az ötödik alkalom, emellett olyan kevésbé patinás, azóta már meg is szűnt csapatok halászták el a bukarestiek orra elől a bajnoki címet, mint a Galaci Oţelul, az Unirea Urziceni, de ugyanígy tett a Viitorul, az Astra, s egyszer szinte a marosvásárhelyi ASA.

De lássuk mi történt közben Kolozsváron. A kincses város fő csapatát sem kerülték el a hullámvölgyek, elsősorban a gyakori edzőváltások teremtettek bizonytalan hangulatot és szakmaiatlanságot. A pénzügyi nehézségek is megviselték az együttest, amely egyelőre a jelek szerint átvészelte a kritikus időszakot és az egyik legkiszámíthatóbb klubbá nőtte ki magát itthon. Körülbelül itt véget is érnek a pozitívumok, hiszen nehéz, szinte lehetetlen nem elvonatkoztatni attól a konjunktúrától, amelyben a román foci immár hosszú évek óta leledzik. Miután a korrupcióellenes harcnak köszönhetően a sportágból kivonták a feketepénzeket, amelyek addig minden ésszerűség nélkül ömlöttek, de ebből irtó keveset forgattak vissza a sportág fejlesztésére, a csapok hirtelen elzáródtak, aminek drasztikus következményei lettek a színvonal tekintetében. A mérkőzések egyre nézhetetlenebbekké váltak, közben a nemzetközi sikerek is elmaradoztak, hiszen már nem lehetett busás fizetéseket biztosítani a „magasabb kategóriás” légiósoknak. A nemzetközi sikerek annyira elmaradtak, hogy ma már szinte lehetetlen feljutnia egy román csapatnak a nemzetközi kupasorozatok főtáblájára. Tavaly a CFR hatalmas kudarcot szenvedett e tekintetben a luxemburgi Dudelange-zsal szemben, ami alapvetően rányomta a bélyegét az idei teljes szezonra.

Újabb nagy siker kapujában állnak a vasutasok, de összeszorul a gyomrunk, ha arra gondolunk, hogy mi értelme van a hazai szemétdombon a legjobbnak bizonyulni, ha nemzetközi megmérettetésben nem vagyunk sikeresek. Ez a hazai újabb győzelem így sokat veszít a relevanciájából, és könnyen amolyan burafocivá válhat a hazai pontvadászat, mint a magyarorzsági, ahol hosszú évtizedeken át nem folyt nemzetközileg értékelhető szakmai munka. Meghatározó csapattá vált itthon a CFR, ugyanakkor sokat veszített nemzetközi relavanciájából. Ez a kettősség nagyon el kellene gondolkoztassa az illetékes döntéshozókat Kolozsváron, Bukarestben és az ország valamennyi sportközpontjában, amíg nem lesz túl késő.

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ