Keserű öröm
Vissza

Keserű öröm

Három fordulóval a hazai labdarúgó élvonalbeli pontvadászat vége előtt öt pontos előnye van a CFR Kolozsvárnak a nagy riválisa, a Steaua előtt. Örülhetnénk ennek az eredménynek, hiszen a kolozsvári vasutasok nagy eséllyel az idén újabb bajnoki címet nyernek, amennyiben nem történik egy nagy katasztrófa és a csapat nem görcsöl be a siker kapujában.

Az idén a fő kihívó, a bukaresti együttes gyenge formát mutat, és megerősíti, hogy ott ahol nincs megfelelő szakértelem, hiába dől a pénz és van anyagi biztonság, mert az eredmények elmaradnak. A bukarestiek hírhedt tulajdonosa immár bő tucatnyi éve próbálkozik sikerekkel, de mérlege rendkívül silány, hiszen alig három bajnoki címet tudott beseperni ebben a viszonylag hosszú időszakban. A bukarestiek eddig négyszer maradtak alul a kolozsváriakkal szemben, az idén lehet az ötödik alkalom, emellett olyan kevésbé patinás, azóta már meg is szűnt csapatok halászták el a bukarestiek orra elől a bajnoki címet, mint a Galaci Oţelul, az Unirea Urziceni, de ugyanígy tett a Viitorul, az Astra, s egyszer szinte a marosvásárhelyi ASA.

De lássuk mi történt közben Kolozsváron. A kincses város fő csapatát sem kerülték el a hullámvölgyek, elsősorban a gyakori edzőváltások teremtettek bizonytalan hangulatot és szakmaiatlanságot. A pénzügyi nehézségek is megviselték az együttest, amely egyelőre a jelek szerint átvészelte a kritikus időszakot és az egyik legkiszámíthatóbb klubbá nőtte ki magát itthon. Körülbelül itt véget is érnek a pozitívumok, hiszen nehéz, szinte lehetetlen nem elvonatkoztatni attól a konjunktúrától, amelyben a román foci immár hosszú évek óta leledzik. Miután a korrupcióellenes harcnak köszönhetően a sportágból kivonták a feketepénzeket, amelyek addig minden ésszerűség nélkül ömlöttek, de ebből irtó keveset forgattak vissza a sportág fejlesztésére, a csapok hirtelen elzáródtak, aminek drasztikus következményei lettek a színvonal tekintetében. A mérkőzések egyre nézhetetlenebbekké váltak, közben a nemzetközi sikerek is elmaradoztak, hiszen már nem lehetett busás fizetéseket biztosítani a „magasabb kategóriás” légiósoknak. A nemzetközi sikerek annyira elmaradtak, hogy ma már szinte lehetetlen feljutnia egy román csapatnak a nemzetközi kupasorozatok főtáblájára. Tavaly a CFR hatalmas kudarcot szenvedett e tekintetben a luxemburgi Dudelange-zsal szemben, ami alapvetően rányomta a bélyegét az idei teljes szezonra.

Újabb nagy siker kapujában állnak a vasutasok, de összeszorul a gyomrunk, ha arra gondolunk, hogy mi értelme van a hazai szemétdombon a legjobbnak bizonyulni, ha nemzetközi megmérettetésben nem vagyunk sikeresek. Ez a hazai újabb győzelem így sokat veszít a relevanciájából, és könnyen amolyan burafocivá válhat a hazai pontvadászat, mint a magyarorzsági, ahol hosszú évtizedeken át nem folyt nemzetközileg értékelhető szakmai munka. Meghatározó csapattá vált itthon a CFR, ugyanakkor sokat veszített nemzetközi relavanciájából. Ez a kettősség nagyon el kellene gondolkoztassa az illetékes döntéshozókat Kolozsváron, Bukarestben és az ország valamennyi sportközpontjában, amíg nem lesz túl késő.

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A szenátus elutasította a gyermekpénz ...
Román városnak akarják láttatni ...
Rollerezőket és bringásokat ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ