Kerékpáros felvonulás a városi biciklis közlekedésért
Vissza

Kerékpáros felvonulás a városi biciklis közlekedésért

Újabb kerékpáros felvonulást szervez február 17-én, Kolozsváron a Napoca Kerékpáros Klub. A 2007 szeptembere óta havonta megszervezett felvonulás 125. kiadása a februári, amelynek célja a helyi hatóságok és lakosság figyelmének felhívása a biciklis közlekedés fontosságára. A rendezvényen minden kolozsvári bringást várnak.

A szervezők szerint az időjárás is kedvez szombaton egy jó biciklizéshez: felhős-napos idő, nulla fok körüli hőmérséklet és csapadék sem várható. A kerékpárosok délelőtt 11 órakor gyülekeznek a Főtéren, onnan indulva körbejárják a Mărăşti, Györgyfalvi és Dónát negyedeket.

A felvonulás egyik oka, hogy Kolozsvár Polgármesteri Hivatala szünetelteti a Clujbike közösségi biciklis szolgáltatást, másik, hogy nem tesz lépéseket a kerékpáros közlekedési infrastruktúra jelzéseinek pótlására (például a Polgármesteri Hivataltól a Mărăşti negyed fele haladó tömegközlekedési sávon).

A szervezők szerint a városvezetés ragaszkodik a közös bicikli és tömegközlekedési sávokhoz, amelyek túl keskenyek mindkét forgalom számára, nem mond le a járdák szűkítéséről, illetve nem javítja fel a biciklisávokat. Emellett hangsúlyozzák: számos bicikliseket segítő ígéret még mindig csak papíron létezik, az infrastruktúra állapota pedig rossz, hiányoznak a jelzések, a sávok minősége is kívánnivalót hagy maga után a folytonosság és szélesség tekintetében.

A felvonulásnak természetesen közösségépítő jellege is van, az ismerkedést, a túratársak keresését és a véleménycserét is szorgalmazzák a szervezők.

A felvonulás útvonala: Főtér–Deák Ferenc/Eroilor út–Bocskai/Avram Iancu tér–Hunyadi/Ştefan Cel Mare tér–Baba Novac tér–Milton Lehrer utca–Széna/Cipariu tér–Pata/Nicolae Titulescu utca–Unirii utca–Szopori/Al. Vaida-Voievod utca–Kossuth/21 Decembrie 1989 út–Bocskai/Avram Iancu tér–Postakert/Cuza Vodă utca–Széchenyi/Mihai Viteazul tér–Kádár/I. P. Voiteşti utca–Radák/Dacia utca–Fellegvári/General Drăgălina út–Türr István/1 Decembrie 1918 út–Szamos-híd–Szamos melletti bicikliút–Villamosmű/Uzinei Electrice utca – Stadion utca–Sétatér–Bartha Miklós/Emil Isac utca–Wesselényi/Petru Maior utca–Szent György/Lucian Blaga tér–Jókai/Napoca utca–Főtér.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ