Képzőművészeti képzést indítanak a Sapientián
A szentgyörgyi kar fogadja be a két új szakot
A szentgyörgyi kar fogadja be a két új szakot
Vissza

Képzőművészeti képzést indítanak a Sapientián

Festészet és szobrászat szakot indít a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) a Pécsi Tudományegyetem (PTE) támogatásával Sepsiszentgyörgyön – jelentették be mai sajtótájékoztatón az egyetem képviselőt. Az ötéves képzés festészet szakára tíz, szobrászat szakára hat ingyenes helyet hirdetnek meg. Lengyel Péter, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja és Hegyi Csaba dékán-helyettes biztosak abban, hogy az anyanyelven folyó képzőművészeti képzés sok fiatal érdeklődését felkelti.

Az anyanyelvi oktatás mellett az is a szak mellett szól, hogy a fiatalok a szülőföldjükön tanulhatnak, és az otthon megszerzett tudást szintén Erdélyben kamatoztathatják. A pécsi egyetemmel való partnerségnek köszönhetően azonban a hallgatók a PTE egyetemi polgárai lesznek, minden olyan jogkörrel és lehetőséggel bírni fognak, amit a PTE biztosít hallgatóinak. Például Erasmus-képzésre és ösztöndíjakra pályázhatnak. Az oktatók főként az erdélyi képzőművészek közül kerülnek ki, akiket a pécsi egyetem a doktori fokozat megszerzésében is támogat. 

– A Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) régóta együttműködik a Sapientia EMTE. Szerveztünk már hallgatóinknak közös képzéseket, táborokat, szakmai gyakorlatokat és az ősztől Sepsiszentgyörgyön beinduló művészeti képzésben is támogat minket az egyetem – közölte Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja. – Bő egy évvel ezelőtt kerestek meg minket pécsi kollégáink az új szakok beindításának ötletével. Akkor még a helyszín sem volt biztos, de mi azt mondtuk, hogy vállaljuk a ránk háruló feladatokat, mert hiánypótló képzésről van szó, amely beleillik a Sapientia küldetésébe. Ezt követően elkezdődött a közös munka, melynek gyümölcse beérett, és most már bizton állíthatjuk, hogy a képzés ősztől beindul – részletezte az előzményeket a dékán.   

– A Pécsi Tudományegyetem oktatóit mindig foglalkoztatta az a gondolat, hogy Pécsen kívül is lehetnek feladataink. Közel tíz évvel ezelőtt, egy nyári gyakorlaton beszélgettünk el székelyföldi fiatalokkal, akik elmondták, képzőművészet terén nincs lehetőség az anyanyelvükön való tanulásra. Romániai egyetemi oktató kolléga pedig azt mesélte, hogy Temesváron a székely hallgatók nehezen tudnak kapcsolatot teremteni a román fiatalokkal, mert nagyon gyengén beszélik a román nyelvet. Már akkor azon gondolkodtunk, hol és milyen módon tudnánk segíteni ezeknek a határon túli fiataloknak. Bő egy évvel ezelőtt kerestük meg a Sapientiát, amely Sepsiszentgyörgyöt javasolta a képzés helyszíneként – beszélt az ötletet adó helyzetről Lengyel Péter, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja. – Önálló szellemiségű művészeti iskolát szeretnénk Erdélyben létrehozni, nem a pécsi egyetem kiterjesztéseként működne az intézmény. Alapvetően erdélyi művészkollégákat szólítottunk meg, hogy vállalják az oktatást, mi pedig abban segítünk, hogy Pécsen doktori képzésben részesülhessenek az arra érdemesek – mutatott rá a pécsi kar dékánja. Hozzátette: óriási kihívás számukra a szak elindítása, mert a magyar és a román felvételi rendszer különbözik. – Igyekszünk rugalmasabban kezelni a helyzetet, így az erdélyi fiataloknak a romániai eljárás szerinti felvételi időpontot és módot kínálunk. Július 21-én zajlik a felvételi online formában. A hallgatóknak egy platformra kell feltölteniük a munkáikat, majd egy 20-25 perces pályaalkalmassági beszélgetésen részt venniük – magyarázta a tudnivalókat a felvételiről. Megjegyezte, a hallgatók a PTE egyetemi polgárai lesznek, így minden jogkörrel és lehetőséggel bírni fognak, amit a PTE biztosít hallgatóinak: Erasmusra-képzésekre, ösztöndíjakra pályázhatnak.

 – A magyarországi hallgatóink gyakrabban gondolnak nyugatra, mint Keletre. Nem tudnak arról, hogy tőlük keletre komoly kulturális és történelmi gyökerekkel rendelkező magyarok élnek. Ezzel a képzéssel a mi hallgatóink számára is újabb programot, képzési felületet alakítunk ki, amely a művészeti együttműködést szolgálja – közölte Hegyi Csaba pécsi dékánhelyettes.

Szenkovics Dezső arra is kitért, hogy a Sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatásával két ingatlanban folyik majd az oktatás, az új szak végleges helyszíne pedig a városban megépítendő campus lesz, amely 2023-ra készül el.

Többek között azért is esett a választás Sepsiszentgyörgyre, mert ott működik az Erdélyi Művészeti Központ is. Kolozsváron az egyetemi ingatlanba már nem tudták volna befogadni az újabb szakot, Marosvásárhelyen és Csíkszeredában pedig teljesen más a képzési profil. A két új szakra nem csak művészeti líceumot végzett tanulók jelentkezhetnek – derült még ki a sajtótájékoztatón.

Lengyel Péter és Hegyi Csaba pécsi egyetemi oktatók biztosak abban, hogy az otthon közelsége és az anyanyelvű oktatás miatt sokan választják majd a sepsiszentgyörgyi képzést ahelyett, hogy máshol tanuljanak. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás