Képviselőházi igen a kalotaszegi kerékpárútra
Vissza

Képviselőházi igen a kalotaszegi kerékpárútra

Megszavazta a képviselőház végső döntéshozó fórumként az RMDSZ törvénytervezetét, amelynek értelmében Bánffyhunyad, Kalotaszentkirály és Kiskalota tulajdonába kerül a településeket érintő egykori vasútvonal területe. Ennek nyomvonalára kerékpárút építését tervezik EU-s finanszírozásból.

Csoma Botond Kolozs megyei képviselő a Szabadságnak elmondta: a projekt nagyon fontos idegenforgalmi szempontból. Kalotaszeg nagyon népszerű a turisták körében, a kerékpárút lehetőséget teremt arra, hogy biciklivel is bejárható legyen ez a gyönyörű vidék. Idehaza nincs sok példa ilyesmire, de nyugatabbra, Magyarországon több is – mondta a képviselő a Balaton, vagy a Tisza tó körüli bicikli utakat említve.

A kalotaszegi önkormányzatok pályázatukban egy 15 kilométeres kerékpárutat szeretnének megépíteni. Póka András György Kalotaszentkirály-Zentelke község polgármestere lapunknak elmondta: ezen a területen 1998-ig vasút működött, amit felszámoltak. Három éve kérik, hogy a volt vasúti töltés területét – több mint 30 hektárt – adják vissza a három önkormányzatnak. Mint szavaiból kiderült, a minisztériumi kilincselésnek nem sok eredménye volt, senki sem merte bevállalni, hogy sürgősségi kormányrendelettel rendezzék az ügyet. Az RMDSZ tavaly decemberben terjesztette a parlament elé a tervezetet, és sikerült elérni, hogy gyorsított eljárással a törvényhozás kedvezően döntsön a kezdeményezésről. A törvény már csak az államfő kihirdetésére vár, Pókáék remélik, hogy Klaus Johannis ezúttal nem talál ki semmi kivetnivalót. A vasúttársaságnak a jogszabály hatályba lépését követő 30 napon belül át kell adnia a területet.

Póka András György elmondta: lehetőség van arra, hogy a Napoca Porolissum kistérségi társulásnál mintegy 300 ezer eurót pályázzanak a projekt kivitelezésére. Hogy valójában mennyibe is kerül a kerékpárút megépítése, még nem tudni pontosan, előtanulmányok elvégzésére csak akkor van lehetőség, amikor az illető terület az önkormányzatok tulajdonát képezi. Elmondta: a három érdekelt arányosan osztozik majd a költségekben.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ