Kelemen Hunor elnökjelöltet támogató aláírásgyűjtés indult Kolozs megyében
Vissza

Kelemen Hunor elnökjelöltet támogató aláírásgyűjtés indult Kolozs megyében

Gőzerővel zajlik a Kelemen Hunor elnökjelöltet támogató aláírások gyűjtése Kolozs megyében is, erről Csoma Botond RMDSZ-elnök számolt be a sajtónak pénteken. Elmondta, a megyei szervezet képviselői több vidéki települést felkerestek, a fogadtatás pozitív a lakosság részéről. Az aláírásgyűjtés jó alkalom arra, hogy személyesen is kapcsolatba lépjenek az itt élő magyarokkal, közvetlenül tájékozódjanak gondjaikról. A megyei szervezet arra kéri a választókat, fogadják nyitottan a támogató aláírásokat gyűjtő önkénteseket.

Csoma Botond külön említette Magyarbikalt, ahol új elnöke van a szövetségnek Okos Andor személyében. A megyei elnök örömét fejezte ki, hogy vannak még vállalkozó szellemű fiatalok, akiknek tettrekészsége most, választások előtt különösen felértékelődik.

A bizonytalan belpolitikai helyzetről szólva Csoma elmondta, az RMDSZ megfogalmazta prioritásait a következő parlamenti ülésszakra, közöttük kiemelt helyen szerepel a közigazgatási törvény, amelyet a kormány júliusban olyan formában változtatott meg, hogy az csonkítja a közigazgatásban való anyanyelvhasználatot. A jogszabály módosítását az RMDSZ újra kezdeményezni fogja. Tervezik a kommunizmus alatt elkobzott javak visszaszolgáltatására vonatkozó törvény kidolgozását is, a folyamat jóideje megtorpant, a román államnak komoly adóssága van még ezen a téren, fogalmazott a megyei elnök, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője. Kifejtette: az elhúzódó belpolitikai válságnak komoly kihatása van a törvényhozás munkájára is, a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) st ellenőrző parlamenti bizottság, amelynek Csoma Botond a titkára, áprilistól nem ülésezett, jóllehet több, kiemelt fontosságú kérdés vár megvitatásra.

A Liberálisok és Demokraták Pártjának (ALDE) a koalícióból való kilépése Călin Popescu Tăriceanu lemondását is maga után vonja. Az így megüresedő szenátusi elnöki tisztségre több jelölt is van, források szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Alina Gorghiut indítja a versenyben. Kérdésünkre: miért döntött az RMDSZ úgy, hogy a magyar ügyek egyik legfőbb kerékkötőjének számító liberális párt jelöltjét támogatja erre a tisztségre, Csoma Botond annyit mondott: a jelenlegi „felhozatalban” ez tűnt a legkevésbé rossz megoldásnak. Hozzátette azt is: a liberális politikusok közt van különbség, Alina Gorghiu nem tartozik a magyarellenes hangadók közé. Elmondta: saját jelölt állítása ebben az esetben nem tűnt ésszerű megoldásnak, hiszen valakire előbb-utóbb csak szavaznia kell majd az RMDSZ-frakciónak. Azt viszont Csoma Botond cáfolta, hogy a liberális jelölt támogatásáért cserébe az RMDSZ bármilyen „ellenszolgáltatást” várna.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ