Bukarestben és Budapesten is szeretik az RMDSZ-t
Vissza

Bukarestben és Budapesten is szeretik az RMDSZ-t

Mind Bukarest, mind Budapest részéről pozitív köszöntések, üdvözlések, értékelések hangzottak el az RMDSZ felé a szövetség legfőbb döntéshozó testületének, Marosszentgyörgyön pénteken tartott tanácskozásán. Az USR PLUS kormányból való kilépése miatt kialakult válság közepette a román pártvezetők egyöntetűen az RMDSZ komolyságát, szakszerűségét és felelősségteljes magatartását emelték ki felszólalásaikban. Budapest továbbra is teljes támogatásáról biztosította az RMDSZ-t, és “baráti kezet” ajánlott a román kormánynak. A kongresszuson nem volt tisztújítás, erre csak két év múlva kerül majd sor. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete meghallgatta és megvitatta Kelemen Hunor elnök beszámolóját, valamint következik az alapszabály módosítása. Ugyanakkor a kongresszuson tematikus beszélgetés hangzott el az RMDSZ családvédelmi programjáról és a jövő évi romániai népszámlálásról.

PAPP ANNAMÁRIA, SZÉKELY KRISZTA, ZAY ÉVA

A román, a magyar, a székely és az európai unió himnuszával kezdődött meg pénteken délelőtt a Szívügyünk a család jegyében zajló 15. RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön. A házigazdák nevében Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere és Péter Ferenc, Maros megye tanácsának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke személyesen üdvözölte a meghívottakat, többek között Florin Cîțu kormányfőt, Semjén Zsoltot, Magyarország miniszterelnök-helyettesét, Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét, Novák Katalin ifjúság- és családpolitikáért felelős miniszter, a Fidesz alelnökét, Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét, a magyar történelmi egyházak, a romániai felsőfokú tanintézmények, a diplomáciai testületek, a kárpát-medencei magyar szervezetek jelenlévő képviselőit. Kelemen Hunor tájékoztatása szerint az RMDSZ középső koalíciós partnere, a kormányból nemrég kilépő, Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja(PLUS) objektív okok miatt nem képviseltette magát a kongresszuson, Dan Barna telefonon kívánt sok sikert az RMDSZ-nek.

A románul és magyarul elhangzó köszöntőjében Kelemen Hunor hangsúlyozta: partnerségre van szüksége a magyarságnak, s ha erre képesek vagyunk építeni, akkor eredményesek és sikeresek leszünk. Az RMDSZ elnöke kifejtette, az őszi politikai évad elég rázósan, kormánykoalíciós válsággal kezdődött, pártkongresszusok egész sora következik, és a jelenlegi állás szerint az RMDSZ tűnik a legkevésbé „zajosnak”. Emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt négy év stabil kormányzásra vállalkoztak a koalíciós partnerekkel. Számításai szerint 2008-tól egyetlen kormány sem ülte ki az idejét, tizenhárom év alatt tizenhárom kormány volt Romániában. Hogyan lehet ilyen körülmények között hatékonyan és eredményesen dolgozni? – tette fel a kérdést Kelemen Hunor. Úgy vélte, meg kell tenni a szükséges erőfeszítéseket arra, hogy a jelenlegi kormánykoalíciót talpraállítsák, ami természetesen kompromisszumot, párbeszédet és a másik fél megértését jelenti. Végezetül az RMDSZ elnöke bölcsességre szólította fel a politikai erőket.

Orban: stabil kormányra van szükség

Ezt követően Kelemen Hunor elsőként Ludovic Orbant, a kormánykoalíció vezető pártja, a PNL és a képviselőház elnökét szolította a pulpitus elé, aki üdvözlő beszédében kiemelte: pártja partnere az RMDSZ-nek. Mint mondta, a PNL elkötelezett a liberális értékek, az alapvető emberi szabadságjogok tiszteletben tartása iránt, s nem véletlen, hogy az elmúlt idők során a PNL és az RMDSZ többször is volt már együtt kormányon, hiszen az RMDSZ a közép-jobboldalhoz tartozó politikai szervezetekkel kereste állandó jelleggel az együttműködés lehetőségét.

„Most újra együtt kormányozunk, és kiemelném, hogy mindig becsültük az RMDSZ korrekt viszonyulását a közösen elfogadott kormányprogramhoz, az RMDSZ tisztségviselőinek erkölcsi és szakmai kvalitásait” – jelentette ki Orban.

Mint megállapította, az RMDSZ „nyugodt kongresszuson” vehet részt, ellentétben a PNL és USR-PLUS-al, amelyek tisztújító kongresszusra készülnek. Mindkét esetben politikai verseny lesz, és – mint mondta – bízik abban, hogy demokratikus végkifejletre jutnak majd ezek a pártok is. Orban kijelentette továbbá: Romániának stabil kormányzatra van szüksége, amely megfelelő parlamenti támogatással rendelkezzen, hogy a szükséges reformokat végrehajthassa.

„A PNL támogatja, és eddig is támogatta Románia nemzeti kisebbségeit”– mondta a pártelnök. Mint kifejtette, minden kisebbség gazdagítja az ország társadalmát a maga jellegzetességével, egyediségével. Orban sok sikert kívánt a kongresszus munkálataihoz, megjegyezve, hogy a családok támogatása kifejezetten fontos kérdés.

Novák Katalin: a jövőnk is közös

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét: „Meggyőződésem, hogy az a példaértékű összefogás, ami az elmúlt évben a romániai helyhatósági, majd parlamenti választásokon kivívott nagyszerű eredmények alapját biztosította, döntő mértékben múlott az RMDSZ három évtized alatt szerzett tekintélyén, politikai súlyán, szervezeti erején és tagjainak elkötelezettségén. Az Önök által vezetett szövetségnek köszönhetően az erdélyi magyarság képviselői ma újra ott vannak a román kormányban, lehetőséget szerezve arra a munkára, amely a magyar közösség felemelésének és szülőföldjén való megtartásának záloga.”

A miniszter asszony kiemelte: a magyar kormány támogatásáról akarja biztosítani az erdélyi magyar családokat. „Magyarországon és Erdélyben is az a célunk, hogy jó legyen itt magyarnak lenni, magyar gyermeket nevelni”, mondta a miniszter asszony utalva a Magyarország határain „átnyúló” családtámogatási programokra, amelyeknek több erdélyi magyar család is a kedvezményezettje.

Cîțu: az RMDSZ felelősségteljes partner

Florin Cîţu miniszterelnök az RMDSZ meghívását elfogadva, személyesen köszöntötte a kongresszus résztvevőit. Köszöntő beszédében kiemelte: az RMDSZ olyan partner, akire lehet alapozni. Az RMDSZ az a komoly, felelősségteljes koalíciós partner, amely nem folyamodik zsaroláshoz, nem hátrál meg a nehézségek láttán, így közösen lehet az ország talpra állításáért, a helyi közösségek fejlesztéséért dolgozni.

„A stabilitás igencsak lényeges a politikában, és alapvető fontosságú, hogy függetlenül attól, miként zajlanak a tárgyalások a nap folyamán, a végén a tárgyalópartner ne távozzon el esetleg úgy, hogy fenyeget, azaz gyakorlatilag hazamegy, mint egy sértett gyermek” – mondta a miniszterelnök.

Az állampolgároknak munkahelyek kellenek, aszfaltozott utak, csatornázás, a hatóságoknak pedig segíteniük kell abban, hogy a települések 21. századi fejlettségi szintre jussanak – folytatta Cîţu. Hangsúlyozta: a kormányprogramot tiszteletben kell tartani, és a tervezett reformokat folytatni fogják.

„Nincs más út: az állampolgárok professzionális, hatékony magatartást várnak el a politikai vezetőktől, és megoldásokra számítanak, amelyekkel rendelkezünk is” – hangoztatta a miniszterelnök.

Mint megjegyezte, értékeli az RMDSZ felelősségteljes magatartását, illetve azt, hogy az RMDSZ megértette: párbeszéd útján a demokratikus elveket érvényre lehet juttatni.

A kormányfő leszögezte: felelőtlenség lenne az egészségügyi válság közepette kormány nélkül hagyni az országot, és egyértelművé tette, hogy az RMDSZ-szel közösen akarja folytatni a kormányprogram megvalósítását. Florin Citu az RMDSZ kongresszusának előestéjén a közszolgálati televíziónak azt mondta: ha az USR-PLUS nem vonja vissza a “neofasiszta, oltásellenes” Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen beterjesztett bizalmatlansági indítványát, akkor nincs más megoldása, a PNL és az RMDSZ jelöljeivel kell kiegészítenie kormányát, s ehhez kell megszereznie a parlament támogatását.

Semjén: feltétlen a bizalom az RMDSZ iránt

A magyar kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy a kezdetektől fogva a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) nem csak partneri, hanem baráti viszonyt ápolt az RMDSZ-el. Hangsúlyozta, ha egyszer az RMDSZ megroppanna, akkor helyét nem egy másik magyar párt venné át a bukaresti parlamentben, hanem senki. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta Magyarország kormánya és az RMDSZ között nem kompromisszum köttetett, hanem feltétlen bizalom létezik közöttük. Erdély, Románia vonatkozásában pedig semmilyen lényegi döntés nem születhet Budapesten úgy, hogy előtte ne történjen egyeztetés az RMDSZ-el.

Semjén Zsolt emlékeztetett arra: miután 2010-ben megnyerték a választásokat, az első dolog az állampolgársági törvénytervezet benyújtása volt. Mindenki, aki magyar állampolgár akart lenni, magyar állampolgár lett – mondta a KDNP elnöke, köszönetet mondva az RMDSZ-nek a honosítási folyamatban nyújtott segítségért.

Leszögezte: a magyar kormány az egész magyar nemzetért felelősséget érez. Meggyőződése szerint a magyarság csak akkor tud megmaradni, ha külön-külön mindegyik nemzetrész megmarad, ehhez pedig az RMDSZ is nagyrészt hozzájárult.

A politikus rámutatott: Brüsszeltől soha nem kértek semmi olyasmit, ami egyébként nem lenne elfogadott. Nem vagyunk senkinél kevesebbek, és amit másnak lehet, azt nekünk is lehet, s amit másnak szabad, azt nekünk is szabad – fejtette ki a KDNP elnöke.

A román-magyar viszonyról szólva, Semjén Zsolt kiemelte: a magyar kormány a jövőben is kezét nyújtja „román barátai” felé, ugyanis Magyarország érdeke, hogy minél jobb viszonya legyen Romániával. Ha a körülöttük lévő országokkal, mint Szlovákia és Szerbia, ki tudott egyezni, akkor miért ne tudnánk ezt megtenni román barátainkkal is? – zárta beszédét Semjén Zsolt.

Ciolacu drukkol Cseke Attilának

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről Marcel Ciolacu elnök köszöntötte a kongresszust. Mint fogalmazott, a párt az eddigiek során minden romániai nemzeti kisebbséggel – elsősorban a magyarokkal – korrekt párbeszédet folytatott. Elmondta: a magyarsággal közös értékeik vannak, amelyek bármilyen politikai diskurzusnál többet jelentenek. Ciolacu szerint nem a múltra kell helyezni a hangsúlyt, hanem a jelenről és a jövőről kell beszélni.

Hangsúlyozta: mindannyian az ország állampolgárai vagyunk, következésképpen mindannyiunk közös érdeke, hogy az ország fejlődjön, és annak polgárai jobban éljenek. Ciolacu kifejezte abbéli reményét, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszternek sikerül sikerre vinni a helyi beruházásokat ösztönző Anghel Saligny-programot.

A PSD elnöke nem ígért parlamenti támogatást az USR-PLUS nélkül kisebbségben maradt Citu-kabinetnek, de jelezte: a legsürgősebb feladatnak a megugrott energiaárak miatt nehéz helyzetbe került emberek segítését tartja, az ezt célzó intézkedésekhez a PSD valamennyi parlamenti erővel kész tárgyalni és összefogni.

Végezetül pedig kérést intézett Kelemen Hunorhoz, miszerint az általa elmondottakat pontosan fordítsa le koalíciós partnereinek, beleértve Klaus Iohannis államfőt is, nehogy azt értsék megint a szavaiból, hogy el akarják adni Erdélyt.

Mezei: együtt kell megoldásokat találnunk

Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke külön köszöntötte a hölgyeket, akik „megtöltik melegséggel a családot”. Olyan politikai közösséget alkotnak az általa képviselt pártok és az RMDSZ, amelyek alapvető feladata az erdélyi magyarság megmaradásának segítése – emelte ki. Örömét fejezte ki, hogy az RMDSZ partnerként tekint rájuk, s közös munkával vállalhatják ezt a küzdelmes és felelősségteljes munkát. Gratulált az RMDSZ-nek a kormányzati szerepvállaláshoz, amely ha nem is hozza meg mindig az elvárt erdeményeket, de szerinte aktívabb parlamenti munkával a magyar közösség törekvéseit sikeresen érvényesíthetik. Végezetük kifejtette: be kell látnunk, hogy nem egymás ellenségei vagyunk, hanem a közösségünket érintő problémákra együtt kell megoldásokat találnunk.

Örvendetesnek tartják a család-témát

A magyar történelmi egyházak vezetői közül Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus-lutheránus püspök és Kovács István unitárius püspök személyesen vettek részt a kongresszus megnyitóján.

Adorjáni Dezső megjegyezte: az elhangzott jókívánságok, üdvözlések sorát hallgatva az jutott eszébe: „gyakrabban kellene kongresszust tartani, mert soha ennyi dicséretet máskor nem kapni.”

A püspök örvendetesnek nevezte, hogy az RMDSZ idei kongresszusa a család témájával foglalkozik. Mint kiemelte, az otthon nemcsak fizikai konstrukció, hanem „lelki ház, ahova beléphet Isten.” Hangsúlyozta: lelkiség, hit nélkül nem lesz otthon. Lehet tornyokkal teli szupervárost építeni, de a technika vívmányaiból önmagukban még otthon nem lesz.

„A toronyépítők furcsa, zavarodott világában maradjatok az otthonépítők szövetsége” – tette hozzá Adorjáni Dezső.

Kovács István unitárius püspök köszöntőjében elmondta: megtiszteltetés számára, hogy részt vehet, felszólalhat a kongresszuson. A Magyar Unitárius Egyház felvállalt álláspontja, hogy a másság elfogadásával, elismerésével tekintsen a jövőre, ezt alapvető értékének is tekinti. „Fontosnak tartjuk, hogy együtt, egymást kiegészítve szolgáljuk nemzetünk céljait”, emelte ki a püspök. Ő is örvendetesnek nevezte, hogy az RMDSZ is a családra alapozó politikák kidolgozásán munkálkodik.

A királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Csűry István üzenetben kérte Isten áldását a kongresszus munkálataira. Mint fogalmazott, a családok „Európában veszélybe kerültek, ezért kérjük a politikumot, segítsenek vigyázni ezekre az értékekre, hogy maradjon meg az, amit Isten teremtett.”

Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora az idén húsz éves egyetem akadémiai közösségének üzenetét tolmácsolta, illetve felszólalt Kós Anna, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, aki emlékeztetett: az RMDSZ-nek köszönhető, hogy önálló magyar művészeti kar alakulhatott meg az egyetemen

Az RMDSZ kongresszusát üdvözölték a romániai nemzeti kisebbségek, a kárpát-medencei magyar szervezetek vezetői is, továbbá videóüzenetben több hazai és külföldi partnerszervezet képviselőinek köszöntő szavai is elhangzottak.

Kelemen: a család a nemzetpolitika alapja

“Politikai eszközökre van szükségünk, amelyeket senkitől nem kapunk ajándékba, és ott, ahol nincs út, nekünk kell utat építenünk, fogalmazott politikai beszámolójában Kelemen Hunor, és ezzel ténylegesen is elkezdődtek a kongresszus munkálatai. “Hiszünk abban, hogy Erdélyben van jövő, van erdélyi magyar jövő, van lehetőség, hogy sikeres közösség legyünk, és hajlandóak vagyunk ezért keményen dolgozni”, mondta az RMDSZ elnöke.

A kormánytárgyalások megkezdésekor nem voltak naivak, és látták, hogy a koalíciót alkotó három politikai alakulat között vannak jelentős világnézeti különbségek – mondta Kelemen Hunor. Tisztában voltak azokkal a megoldatlan problémákkal is, társadalmi, gazdasági feszültségekkel, amelyek egyrészt a világjárvány miatt, másrészt az előző kormányzatok elhibázott politikájából kifolyólag összegyűltek.

“Vállaltuk azt, hogy együtt kormányzunk, és mi az első pillanattól egy teljes ciklusra, négyéves kormányzásra készültünk. Bátran állítom, hogy tisztességes tárgyalások után jó kormányzati csapatot sikerült munkába állítani. Miniszterekkel, államtitkárokkal, intézményvezetőkkel, prefektusokkal és alprefektusokkal. Nyolchónapnyi tevékenységünk igazolja, hogy tudjuk a dolgunkat, hozzáértően végezzük a munkánkat, halljuk és megértjük a társadalom problémáit. Döntéseinkkel igyekszünk olyan megoldásokat találni, amelyek visszahozzák az elveszett reményt, megerősítik ott, ahol az meggyengült, és tervezhető jövőt biztosítanak minden polgár, minden család, minden közösség számára”, értékelte a szövetségi elnök a kormányalakítás óta eltelt időszakot.

Elmondta, igyekeztek megteremteni azokat a költségvetési és jogi feltételeket, amelyek lehetővé teszik a következő évek nagy közberuházásait, a közösségek felzárkóztatását és az életminőség javításához szükséges feltételek megteremtését. Ezt a munkát folytatni kell ahhoz és azért, hogy minden családnak, minden közösségnek az élet és a jövővel kapcsolatos elképzelései biztonságban legyenek, s tervezhetővé váljanak, hangsúlyozta.

Emlékeztetett: 2014-2015-től, miután az RMDSZ már nem volt kormányon, az összes fiókot, amelyben a szimbólumaink elfogadásával kapcsolatos határozatok voltak, kulcsra zárták. “Ezt december 23-án kinyitottuk. Azóta közösségeinknek hétről hétre visszaadjuk a szimbólumait, legutóbb Kovászna megyének a megyei zászlaját fogadta el a kormány”, tette hozzá.

Elmondta azt is: az RMDSZ kiemelten fontosnak tartja a decentralizációt. Egyelőre csak az általunk vezetett minisztériumokban indították el, remélik, hogy ez a kormányzatban is általános gyakorlattá válik.

A nemzeti kisebbségekről szóló törvényről szólva elmondta: mindkét partner egyetértett azzal, hogy az alkotmány által megkövetelt törvény megszülessen. Hozzátette azt is: az oktatási rendszer változni fog. A nemzeti kisebbségek számára az anyanyelven való oktatás ugyanis nemcsak a tudás átadásának eszköze, hanem az identitásképzésé és megőrzésé is. “Gyermekeink versenyképes tudásán is múlik közösségünk szülőföldön való megmaradása”, mondta.

Új családtámogatási és gyermeknevelési rendszerre van szükség, olyan támogatáspolitikára, amely reményt és biztonságot nyújt minden családnak. Segíti a gyermekeket nevelő szülőket, és az alanyi jogon járó támogatás mellé jövedelemhez kötött adóleírás formájában megvalósuló, kiegészítő támogatást nyújt minden egyes gyermeket nevelő családnak. Segíti lakáshoz jutni a fiatal családokat, kedvezményes lakásvásárlási kölcsönt biztosít számukra – fogalmazott.

“Szívügyünk a család, és számunkra ez nem ideológiai kérdés, s nem is pusztán egy súlyos demográfiai probléma orvoslására adott válasz. Ennél sokkal többről van szó. Ez a közösség jövőjének a létkérdése. Ez a nemzetpolitika alapja”, hangzott el a beszámolóban.

A 70 éves Markó Bélát köszöntötték

A hozzászólások során Markó Béla elmondta: bár bírálni való mindig akad, ezúttal a dicséretre szorítkozik felszólalásában. A szövetség volt elnöke kifejtette: egyetért azzal, ahogy az RMDSZ értelmezte koalíciós szerepét, ahogy a kormányválsághoz viszonyult, és ahogy kitartott az igazságszolgáltatásra vonatkozó álláspontja mellett.

A politikus, akit 70 éves születésnapja alkalmával Kelemen Hunor köszöntött a kongresszus előtt, maga is ajándékkal érkezett: egy jelkép értékű rozsdás csavart nyújtott át a szövetség jelenlegi vezetőinek, amely az egykoron szétszedett-szétvert aradi Szabadság-szobornak volt a tartozéka, annak a szoborcsoportnak, amelyet az RMDSZ kezdeményezésére, hosszú politikai csatározások eredményeképpen 2006-ban sikerült ismét visszahelyezni eredeti helyére.

„Ezeket a csavarokat csak mi tudjuk a helyükre tenni!”, mondta Markó Béla, azt kívánva a szövetség jelenlegi vezetőinek, hogy találják meg a helyes kötelékeket, a megfelelő szövetségeket, a „jó csavarokat” az erdélyi magyar közösség összetartására, megtartására.

„Lehet, hogy az ember végül egy rozsdás csavarral marad az íróasztalán, de a szobor áll…”, fogalmazott a politikától visszavonult Markó Béla.  

Miniszteri beszámolók, értékelések

Cseke Attila fejlesztési, ügyvivő egészségügyi miniszter felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa irányított tárca az elmúlt nyolc és fél hónapban számos elhanyagolt beruházást fejezett be, figyelmet fordít az erdélyi magyar közösség örökségének mentésére és gyarapítására. Elmondta: mióta az RMDSZ kormányon van, 28 erdélyi magyar településnek loboghat a zászlaja, állhat a címere. „Olyan feladatokat oldottunk meg, amelyeket más korábban nem vállalt: például, 19 év után új építkezési szabályozást írtunk, amelynek megfelelően új bölcsődéket építünk, illetve új településrendezési törvénykönyvet dolgozunk ki” – emelte ki Cseke Attila.

Tánczos Barna környezetvédelmi, ügyvivő kutatási, fejlesztési és innovációs miniszter hozzászólásában kifejtette: kilenc hónapja van kormányon az RMDSZ, több mint tíz éve nem volt ilyen erős politikailag, de ekkora mértékű felelősség sem volt régóta rajta. Mint mondta, december vége óta látja el a környezetvédelmi tárca vezetését, és csapatával olyan problémákra keresnek megoldást, amelyeket sokáig sokan halogattak, mint például a medvekérdés megoldása, az erdő- és hulladékgazdálkodás terén.

„Hiszek abban, hogy a sport közösségi szinten is erősít, egészségesebb, boldogabb közösséget épít. Többféle módon dolgozunk azon, hogy támogassuk a családokat, és a családtagok aktívan sportolhassanak” – jelentette ki Novák Eduárd sportminiszter. Mint mondta, az általa irányított tárca országos sportstratégián dolgozik, hogy irányt szabhasson a következő évtizedre. Cél a sportoktatás reformja: egyebek mellett az, hogy a diákok többet sportoljanak az iskolákban, és fejlesszék a tömegsportot is.

Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kiemelte: a jelenlegi helyzetben örvendetes, hogy az RMDSZ a stabilitás, a ráció hangja maradt. A képviselőházi frakcióvezető az igazságszolgáltatásban dolgozók által elkövetett bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó speciális ügyészi részleg, aSIIJ-t illető viták kapcsán kifejtette: az RMDSZ álláspontja változatlanul az, hogy a bíráknak úgy kell dönteniük állampolgárok sorsáról, hogy ők maguk nincsenek sarokba szorítva. A koalícióra nincs alternatíva: a PNL és USR-PLUS kongresszusa után le kell ülni újra tárgyalóasztalhoz – mondta.

Hegedüs Csilla, uniós alapokért felelős államtitkár elmondta: a kormány elkötelezett a zöld, digitális, képzett, biztonságos Románia építése iránt. „A cél az, hogy itthon, Erdélyben tudjunk boldogulni, fejlődni; ezt a törekvést szolgálják a helyreállítási tervben foglalt beruházási tervek, az uniós fejlesztési projektek. Egy szociálisan érzékenyebb Európát szeretnénk, s olyan befektetéseket fogunk támogatni, amely a családok jólétét szolgálja”, mondta Hegedüs Csilla.

Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője kiemelte: „a család az a gyökér, amely bennünket a szórványban is megtart”, hangsúlyozva, hogy a szórványban élő nemzetrészt támogatni kell identitásának megőrzésében.

Miután a szövetség legfőbb döntéshozó testülete megvitatta Kelemen Hunor beszámolóját, következett az RMDSZ alapszabályának a módosítása. Tematikus beszélgetéseket tartottak ugyanakkor a kongresszus keretében az RMDSZ családvédelmi programjáról és a jövő évi romániai népszámlálásról.

Borítókép: RMDSZ


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Emil Boc: Kolozsváron 56 százalékos az ...
Árkossy István kapta a Magyar ...
Elhunyt Venczel Vera színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Io rëggëlt, Iohannis!
  • A bili esete a Hóstáttal
  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd ...
  • Arábia Európában: egy hét a napsütötte ...
  • Tíz év tükre