Kedvez a kullancsoknak a városi környezet
Vissza

Kedvez a kullancsoknak a városi környezet

A városi környezetben élő kullancsok Európa-szerte gondot okoznak, főleg azért, mert betegségeket terjesztenek. Eddig a romániai városi kullancspopuláció változatosságát és ökológiáját nagyon kevesen tanulmányozták, ezért az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) parazitológiai tanszékén kétéves kutatási projekt keretében vizsgálták az ízeltlábú vérszívókat, amelynek eredményeit nemzetközi szaklapban tették közzé.

A projektet Andrei Daniel Mihalca egyetemi professzor koordinálta, a kutatást pedig Silvia Borsan doktorandus végezte az USAMV campusán, a monostori temetőben, a Iuliu Hațieganu Sportparkban, az Alexandru Borza Botanikus kertben, egy belvárosi kertben, illetve a Hója és a Bükk erdőben.

A kutatás során a zászló-, azaz „flagging” módszert alkalmazva gyűjtötték össze a kullancsokat növényekről és különböző emlősökről (rágcsálókról, sündisznókról) és madarakról.  A növényekről 3383, míg az állatokról 1107 kullancsot szedtek össze és vizsgáltak meg.

A kutatás rávilágított arra, hogy a városi környezet többféle kullancsnak is kiváló életteret biztosít. A legelterjedtebb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), amely a Lyme-kór és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás legfontosabb előidézője. A növényekről főleg lárvákat (ősszel) és bábokat (tavasszal és nyáron) gyűjtöttek össze.

 „A közönséges kullancs piciny lárvákból a következő évben gombostűfejnyi nimfák fejlődnek. Ezek is jól el tudnak bújni a hajlatokban, fülek mögött, hajas fejbőr határán. Felnőttekben leggyakrabban a térdhajlatban bújnak meg. Kis méretűk miatt nehezen észrevehetőek, következtetésképpen nő a gazdaszervezethez való kötődési idejük, ezáltal pedig a patogének átadásának lehetősége is. A tanulmányból az is kiderül, hogy a kullancsok száma városon nagyon nagy, és hogy több van belőlük a belvárosban, mint a városszéli részeken.  Tehát az urbánus közegek sem kockázatmentesek, hiszen megfelelő körülményeket biztosítanak a kullancspopuláció szaporodásához” – részletezte Silvia Borsan.

„Javasoljuk, hogy a szabadban való sétáláskor viseljenek világos színű ruházatot (hosszúnadrágot, hosszú ujjú felsőt). A séta után tanácsos alaposan átvizsgálni a fejet, hónaljat, ágyékot úgy a felnőttek, mint a gyerekek esetében is. A házikedvencet alapos átbogarászása, és az állatorvos által javasolt kullancselleni kezelés is ajánlott. Fontos tudni, hogy nem minden kullancs fertőző. Ha a testünkön kullancsot veszünk észre, óvatosan csipesszel távolítsuk el. Ne alkalmazzunk más módszert, például ne öntsünk irritáló anyagot (alkoholt, olajat, benzint, foszfort) a kullancsra. Eltávolítás után a kullancsot az egyetem parazitológiai tanszékén megvizsgálják, kezelésért pedig a háziorvosához fordulhat minden érintett.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ