Káosz és érdektelenség jellemzi a kolozsvári hulladékgyűjtést
Egy hónap után sem sikerült optimálizálni a rendszert
Egy hónap után sem sikerült optimálizálni a rendszert
Vissza

Káosz és érdektelenség jellemzi a kolozsvári hulladékgyűjtést

Már több mint egy hónapja, július 1-én életbe lépett Kolozsváron az új hulladékkezelési politika, amelynek értelmében nemcsak kétféle hulladékot gyűjtenek a szemétszállító vállalatok, hanem a lebomló hulladékok mellett szelektíven gyűjtik be a papír-, karton-, műanyag-, üveg- és fémhulladékot is. Az intézkedés bevezetését hatalmas káosz övezte, hiszen nem mindenhova kerültek ki a megfelelő kukák, nem lehetett tudni, hogy a magánházakban lakók honnan kapják majd a színes, különböző típusú hulladéknak megfelelő zacskókat, milyen autók viszik el a szemetet stb. Az intézkedés bevezetése óta eltelt egy hónap sem hozott még minden kérdésre választ, a kolozsvári szelektív hulladékgyűjtés korántsem zajlik zökkenőmentesen, sőt! Még mindig kerültek ki mindenhova a kukák, a szemétszállítók pedig nem megfelelő sorrendben szállítják el a hulladékot. Persze a lakosság hozzáállása is hagy kívánnivalót maga után…

Balázs Bence, Sarány Orsolya

Tisztviselőtelep/Andrei Mu­re­­şanu negyed magánházaihoz június utolsó hetében a hulladékszállító vállalat beadta a három különféle színű zsákot, és egy kis tájékoztató cetlit. Ennek értelmében a negyed egyik részén szerdánként viszik el a szelektíven gyűjtött hulladékot, mégpedig úgy, hogy az első héten a kartont és papírt (kék zsák), második héten a műanyagot és fémet (sárga), harmadik héten ismét a kék zsákot, a negyedik héten pedig a sárgát meg a zöldet is, amibe az üvegeket kell gyűjteni – utóbbi esetben, mivel azóta csak egy ilyen alkalom volt, még nem sikerült megnéznünk, hogy ugyanazon autóba gyűjtik a kétféle hulladékot, vagy pedig külön járművek jönnek értük.

Ami viszont startból kérdésként felmerült a lakosokban, az az 5. hét kérdése – márpedig júliusban máris öt szerda volt… Vajon akkor az 1. hétnek megfelelő szemetet kell kitenni, s újrakezdődik a számlálás – amely esetben „csúszik” majd az ütemezés, és augusztus első hetében már nem papírt, hanem műanyagot kell kitenni? Vagy az 5. szerdán nem visznek el semmit, hogy megmaradjon a heti rendszer, amely egyes logika szerint minden hónapban ismétlődik? 
Ilyenformán sok helyen nem tettek ki semmit a lakosok, de olyan házak is akadtak, amelyek előtt kék, s olyanok is, amelyek előtt sárga zsák várta sorsát. Ahány ház, annyi szokás – mondhatnánk, de tény, hogy mivel nem volt kellőképpen elmagyarázva a folyamat, mindenki saját logikája szerint döntött. Nos, a kék volt a nyerő… Jött viszont augusztus első szerdája, amikoris a táblázat szerint a papír és karton volt soron. Csakhogy ekkor a vállalat autói a sárga zsákokat szedték össze, így aki kéket tett ki, ottmaradt a zsák műanyag szemetével, amit ilyenformán még két hétig kerülgethet a lakásban/garázsban/kertben… A legokosabbak egyébként azok voltak, akik tegnap mind a háromféle zsákot kitették – nem vicc, ilyen porta is volt! –, hadd vigyék a szemetesek a nekik tetszőt, majd a maradék két zsákot szépen visszavitték a garázsba.

A tömbháznegyedekben sem megy zökkenőmentesen a szemétgyűjtés. Több helyen például a kihelyezett sárga-kék-zöld vagy földbe ásott, szürke tetejű kukák nem elég nagyok a környéken lakók által termelt szemét tárolására, így hegyekben állnak a különböző, remélhetőleg szelektíven gyűjtött szemetet tartalmazó színes zsákok a tárolók mellett.


Papír vagy műanyag? Nem minden terméknél tudni

A másik bökkenő egyébként, ami minden bizonnyal nem csak a magánházban lakókat érinti, hogy mind a városháza honlapján, mind a szemétszállító vállalat szórólapján a tetrapack dobozok (ilyen például a tejesdoboz, üdítősdoboz) a papír és karton kategóriában szerepelnek – tehát: kék zsák. 

Az Oláh Emese alpolgármester Facebook-oldalán és az RMDSZ Kolozs megyei szervezete által még júniusban megosztott, szelektív hulladékokra vonatkozó információk a tetrapacket viszont a műanyaghulladékhoz sorolják, sőt, az egyik áruházlánc tejesdobozán az újrahasznosítható jel mellett ott a szemétláda ikonja, amelyen írja, hogy „galben”, azaz sárga konténerbe/zsákba dobandó… 

Akkor most kék vagy sárga? Ne csodálkozzon tehát senki, ha egyesek előbbibe, mások utóbbiba gyűjtik. Ám, ha majd egyszer büntetésre kerül a sor, kit fognak megbírságolni? 

Egyébként szinte valamennyi csomagoláson ott a jel, ami alapján tudhatnánk, hogy hova dobjuk: az újrahasznosíthatóságot jelölő háromszöget megformáló három nyíl közepében általában ott van egy szám. Az előbb említett tetrapack tejesdoboz – amit sárga zacskóba kell gyűjteni – esetén ez a szám a 81. Egy másik gyártó tejesdobozán ugyanez a 81 szerepel a háromszögben, ott nem mondja, hova kell dobni, csak annyit: „felelős forrásokból származó kartonból készült. Karton?? Dehát akkor mégsem sárga, hanem kék…

Bármennyire is meglepő, ugyanez a szám, 81 szerepel például a steril géz csomagolásán, de nagyon sok fűszer zacskóján is. Ez azt jelenti, hogy bár papírnak tűnik, műanyagot, netán alumínium fóliát tartalmaz (például a fűszer erejének megőrzése érdekében, s hogy ne kapjon nedvességet), így bár elsőnek papírhulladéknak gondoljuk, valójában az is a sárga zsákba dobandó. Legalábbis logika szerint. Amely szerint másfelől az lett volna a logikus, hogy a szemetes cég szórólapján, illetve a városháza honlapján ne csak 4-5 féle példa szerepeljen egy-egy hulladéktípusra, hanem egy táblázat is ezekkel a számokkal (nincs olyan sok, nem kell megijedni…), hogy aki tényleg szelektíven akar gyűjteni, de elbizonytalanodik egy-egy csomagolás esetén, az könnyen és helyesen eldönthesse a hulladék fajtáját…

„Nem számít, hogy gyűjti, kisasszony”

Persze, lehetne még szidni nyugodtan a polgármesteri hivatalt, a kolozsvári szelektív szemétszedés kiötlőit és kivitelezőit, viszont a gyűjtés körüli káosz kialakulásáért nem csak ők, de a lakosság is felelős. Gyakran látni, hogy a műanyagos zacskóba csak bekerült egy-egy kiürült tejesdoboz, hogy „véletlenül” valamely szelektív kukában végezte a háztartási hulladék. 

A minap is egyik kollegánk vitte le a szemetet a tömbháza melletti gyűjtőkhöz – egyik kezében a külön-külön zacskóba gyűjtött és elmosott műanyag- és fémhulladék, másikban a háztartási szemét. A szemétszállító-vállalat emberei épp akkor vitték el a hulladékot arról a környékről, a cég munkatársai kedvesen szembe is futottak a kollegával, elvették tőle a három zacskót. Ő lelkesen magyarázta nekik, hogy a zöld zacskóban van a műanyag, a feketében a fém és a lilában a háztartási vegyes hulladék, a három zacskó mind egy kukában, majd az egyetlen kiérkezett szemetes autóban végezte. Értetlenkedését látva a szemétszállítók közölték: „Nem számít, hogy gyűjti, kisasszony, vagy, hogy mi hova dobjuk, ha látná egyesek mit dobnak a szelektívbe…”


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ