Kancsura István „ablakot nyitó üzenetei” a nyolcéves Quadro Galériában
Vissza

Kancsura István „ablakot nyitó üzenetei” a nyolcéves Quadro Galériában

„Ezek a rajzok »szellemi sürgönyök«, gondolatokat, élményeket ébresztő vallomások, az életről – születés – halál – születés. Az Ép Edény és az Összetört Edény metaforái – távol a szórakoztatástól és kézügyességtől. A szavak »ablakot nyitó üzenetek«” – olvasható három nyelven, románul, magyarul és angolul a Jókai/Napoca utcai kiállítótérben, a bejárattal szemben; az alkotó, Kancsura István festőművész, grafikus mintha felkészítené a kíváncsi érdeklődőt, hogy mire számítson, mire figyeljen, ha végigjárja a Quadro Galéria termeit. 111 rajz a címe a tárlatnak, amely a művész 75. születésnapjára megjelent azonos című könyv apropóján jött létre. A közönség ezúttal eredeti formájukban tekintheti meg az 1960 és 2016 között készült rajzokat, amelyeken sok esetben az írott szó is fontos szerepet kap, s amelyek szabadon mozognak a képzőművészet, a költészet és a meditáció köztes területén.

Székely Sebestyén György, a galéria igazgatója a megnyitón felidézte: születésnapján, augusztus 19-én telefonon köszöntötte Kancsura Istvánt, aki meghívta magához, azt mondta, szeretne adni neki egy ajándékot. A Márton Zoltánnal közösen készített kötetet nyomta a kezébe, amit a rendezvényen pompás művészkönyvnek nevezett a méltató – bár korábbi találkozásaik alkalmával is lehetősége nyílt szemügyre venni néhány rajzot, így együtt, ebben az elbeszélésmódban még nem láthatta a sorozatot.

A kiállítás hozzásegít ahhoz, hogy minél többen megismerjék Kancsura István művészetének ezt a fajta vonulatát, amelyben egyenrangú a kép és a szöveg, a munkák mögött gondolatok, vélemények, elmélkedések, történetek húzódnak. A képzőművészt nem lehet egyértelműen „besorolni” valamelyik irányzatba. Vannak képei, amelyek a katolikus vagy éppen a bizánci-ortodox hagyományra emlékeztetnek, mások a keleti vallások jegyeit hordozzák magukon; ezeket a nagyon különböző forrásból eredő munkákat, gondolatokat és értékeket azonban egy egyetemes emberi nyelvezetbe és üzenetbe foglalja egységbe.

Miután köszönetet mondott a művésznek a számos gondolatébresztő beszélgetésért, Székely Sebestyén György emlékeztetett arra, hogy nyolc évvel ezelőtt, 2008. november 24-én nyitotta meg kapuit a galéria, az első, Őszi emlékművek elnevezésű tárlat pedig olyan jelentős művészek festményeit mutatta be, mint Nagy István, Aurel Ciupe, Szolnay Sándor, Tasso Marchini, Fülöp Antal Andor, Nagy Albert, Horia Bernea, Kancsura István és Adrian Aramă. Az akkori kiállítás megszervezésében is nagy szerepe volt Kancsura Istvánnak, beszélgetéseik fontosnak bizonyultak a galéria szempontjából. Az intézmény vezetője megköszönte továbbá barátaiknak, partnereiknek, munkatársaiknak az elmúlt nyolc évben tanúsított odafigyelést, támogatást, valamint a közönségnek is az érdeklődést, hogy megtisztelték jelenlétükkel a különböző eseményeiket. 

Rögtönzött tárlatvezetést tartott a művész az est folyamán, az alkotások értelmezéséhez is közelebb hozva a résztvevőket, és elismerően szólt mindazokról, akik hatással voltak pályájának alakulására: köztük Cornel Ailincăi képzőművésznek, egyetemi oktatónak, Sorin Dumitrescu festőnek, írónak, valamint Márton Zoltánnak, akit az Ideánál megjelent album társszerzőjének nevezett.

A könyv szerkesztőjeként Márton Zoltán boldogan nyugtázta a művésszel való együttműködést, mint mondta, a közös munka során megtapasztalhatta, hogyan működik egy kreatív elme. Ki-ki megfogalmazhatja magának, hogy mit jelent ez a kötet, számára a nagylelkűség bizonyítéka, amelyet emberként, művészként és barátként kapott Kancsura Istvántól.

A kiállítás november 25-ig tekinthető meg a Quadro Galériában (Jókai/Napoca utca 2–4. szám, I. emelet, 64-es lakrész), keddtől szombatig 10 és 13, valamint 14 és 18 óra között.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Görögországban fogták el Sorin Oprescut
„Okos megye”: jogerős digitális ...
Közel háromszázan kapták meg a negyedik ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ