Kanada és Ausztrália sem engedi el sportolóit a tokiói olimpiára, ha nem halasztják el
Vissza

Kanada és Ausztrália sem engedi el sportolóit a tokiói olimpiára, ha nem halasztják el

Csak akkor vesznek részt az olimpián a kanadai és az ausztrál sportolók, ha azt elhalasztják.

A kanadai olimpiai és paralimpiai bizottság az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt nem engedi el a sportolóit a tokiói olimpiára, ha azt az eredeti tervek szerint, július 24. és augusztus 9. között rendezik.

„A júliusi olimpia nem megvalósítható, és nem kívánatos. Ez nemcsak a sportolók egészségéről, hanem a közegészségről is szól” – áll a Kanadai Olimpiai Bizottság (COC) közleményében. A szervezet határozottan kéri az olimpia elhalasztását, ha a tokiói játékokat az eredetileg tervezett időpontban tartják, biztonsági okokból sem olimpikonjaik, sem paralimpikonjaik nem vesznek részt a japán fővárosban rendezett viadalokon.

A kanadai bejelentést követően egy órával az Ausztrál Olimpiai Bizottság is közölte, hogy a 2021-es olimpiarendezést támogatja, a versenyzői inkább erre készüljenek, a saját és a körülöttük lévők egészsége elsőbbséget élvez, és mindenki térjen vissza a családjához. Ráadásul az utazási és egyéb korlátozások miatt eleve tarthatatlan a helyzet, nem lehet felkészülni az idei olimpiára – foglalt állást a szervezet.

Matt Carroll, az Ausztrál Olimpiai Bizottság ügyvezető elnöke a hétfői elnökségi ülés után közölte, hogy nem tudnak csapatot összeállítani Tokióra, amennyiben a játékokat az eredeti időpontban tartják.

Ian Chesterman, az ausztrálok tokiói csapatvezetője szintén hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a játékokat nem lehet júliusban megtartani a koronavírus-járvány miatt.

„A sportolóink hozzáállása nagyon pozitív, de a stressz és a bizonytalanság még mindig rendkívül nagy kihívást jelent számukra” – tette hozzá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a koronavírus-járvány világméretű terjedése ellenére továbbra is szeretné a tervezett időpontban, július 24-i kezdettel megrendezni a tokiói játékokat, de elismerték, számításba veszik a halasztás lehetőségét. Kizárták, hogy elmaradna az olimpia, négy héten belül születhet meg a végleges döntés.


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az Autoworld megnyitotta első ...
Véglegesen a reformátusoké a várudvari ...
Harminc százalékkal esett vissza a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ