Kampánytrollkodás
Vissza

Kampánytrollkodás

„Nincs képük hozzá!”, ötlött fel bennem, amikor a főutak mentén kitett reklám pannókat nézegettem, amelyek már hetek óta hirdetik a pártok EP-választási jelmondatait. Közszemlén tehát az idei kínálat, első látásra az tűnik fel: kevés párt meri politikusfotókkal illusztrálni az üzenetet.

A május 26-i európarlamenti választásokat megelőző kampány csak április végén kezdődik, a plakátozás tehát akkortól törvényes, de a jelek szerint a pártokat ez nem zavarja. Annál inkább az Állandó Választási Hatóságot (AEP), amely kénytelen volt jelezni a rendőrségi illetékeseknek a tisztelt törvényalkotó pártok törvényszegését - egyelőre nem sok eredménnyel.

Mindig érdekfeszítőnek tartottam a plakát-műfajt, ahogyan egész választási programot tömörítenek egy-két frappáns mondatba erre szakosodott kampányguruk. Rendszerint rögtön veszem is a lapot, most viszont kicsit tanácstalan vagyok a Szociáldemokrata Párt (PSD) idei üzenetét illetően. A trikolór hátterű plakáton ez a felirat áll: „Románia többet érdemel!” Hogyan? És ezt épp ők mondják? A kormánypárt? Nincs itt valami félreértés?, merül fel bennem. (A törvény mellesleg tiltja a nemzeti színeknek választási célokra való használatát is …) A másik mondat megfejtése már jobban megy: „Hazafiként Európában!” Itt a „hazafi” jelentéstartalma valami ilyesmi: „az első a románok érdeke!”. Másképp fogalmazva: „nem hagyjuk, hogy az EU lekezeljen, nekünk itt aztán mindenbe belédiktáljon, mi kiállunk az érdekeinkért!” Nem is kell több a nyugatiakkal szemben még mindig kisebbrendűségi komplexussal küzdő haza(fi)i választóknak! Kép sehol, Dragneával nyilván nem tanácsos Európára hivatkozni, minden más ismert és valamennyire szalonképes PSD-vel azonosítható jelölt pedig már rég Victor Ponta pártjában várja a feltámadást. (Pontáék különben irtó ötletesen választottak pártnevet: PRO! Emellé már csak hozzá kell csapni valami kis populista mikor mit, és kész is a szlogen. PRO Európa, PRO Románia …)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) plakátja fiatalos, lendületes. Ha akarom trikolór, ha nem akarom, nem trikolór maszatos kislánnyal a középpontban a jövővel, tisztasággal való asszociációra hajtanak, erre van idén nagy kereslet. Ezt a hatást, a (másféleképpen) foltos-sáros Ludovic Orban fotójával nem lehetett volna elérni! Más plakátokon felbukkan a „csúcsjelölt”, Rareș Bogdan listavezető is, gondolom a kislányos, szoft üzenetekre érzéketlen kemény mag számára. A nacionalista megnyilvánulásairól nagy ismertségre szert tevő szókimondó tévés képe mellé munkásharcosan pattogó szöveg társul: „Dragneának lejárt az ideje!”, „Térdre kényszerítjük a PSD-t!”, „Kiszedjük Romániát a sárból!” Van, aki ezt nem érti? Jól beazonosítható ellenség, nemzetféltés, tettrekészség három tőmondatban. És hogy ennek mi köze az EP-kampányhoz? Nagyjából semmi, ez ugyanis már egy másik választásnak az előfutama.

Mint ahogy a Tăriceanuéké is. Az ALDE plakátjain a még mindig fess pártelnök Norica Nicolai EP-képviselő-jelölt társaságában.  Furcsamód Tăriceanu neve fent legalább háromszor akkora, mint Noricáé lent - tiszta sor, az ALDE-nak (is) az EP-választás csak ürügy, elsősorban az elnökválasztásra gyúrnak, a Tăriceanu-Iohannis küzdelemre. „Tiszteletet Romániának Európában!”- valahogy így fordítanám üzenetüket. Decensen semmitmondó, de legalább nem érthető félre, és pláné nem vonja el Tăriceanuról a figyelmet.

Ugyanezen a logikán alapul az USR-Cioloș pártszövetség kampánya is. Dan Barna, a Mentsétek meg Románia Szövetség vezetője, és Dacian Cioloș PLUS-elnök cinkos mosollyal csakazértis hirdeti: „Pénálok (vagyis bűnözők) és tolvajok nélküli politikát!” Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) anno számonkérte Iohannis elnöktől és Kövesi főügyésztől, amiért az ártatlanság vélelmének elvét semmibe véve úgy penálozták-bűnözőzték le a korrupcióval vádolt politikusokat, hogy azok ellen még nem született jogerős ítélet. Bár politikailag nem korrekt, a fogalom azóta „polgárjogot” nyert, azt jelzi, hogy az esetek többségében ártatlanságról beszélni vicc, lazán meg lehet előlegezni a letöltendőt. És hogy Romániában kétféle politikus van: a penálok, és a „maszületett” USR-PLUS képviselői.

A Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártja (PMP) „Románia mindenekfelett!” fantáziátlan szlogenje elvész a többi között, nem így az RMDSZ-é. A Szövetség pragmatikusan és nem csak a magyar szavazók számára érthetően azt hirdeti: „Európai pénzeket a romániai utakra!” Ettől még román voksokat nem fog kapni, de sikerül olyan üzenettel felhívnia magára a figyelmet, amivel a román választó végre egyetért.

A sok üresen kongó jelmondatok kínos kavalkádja idén egy új műfajt gyöngyözött ki magából: a kampánytrollkodást. (Egy kis egészséges hajtás az undorító populizmusban.) Bukarestben, az Obor piac környékén hatalmas molinó hirdeti a PSD-szlogent: „Románia többet érdemel!”. Mire fel a pihent agyú Ponta-párt aláhelyezte a saját transzparensét a következő szöveggel: „Így igaz, ezért légy PRO Románia!” Itt jönnek Cioloșék egy újabb transzparenssel, egyben a slusszpoénnal: „És szavazz az USR-PLUS-ra!” Ennél jobb figyelemfelkeltést ebben a választási üzenetektől és (be nem váltott) ígéretekből tele légkörben, elképzelni sem lehet. Határozottan szellemes. Hülyét csinálnak egymásból. (Belőlünk, persze, már sokkal nehezebben …)


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Mindenki hagyja békén a másikat”
A rendőrség megbüntette Ludovic Orban ...
Előrejelzés: Esőzések, viharok. Hol és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ