Kalotaszegi Magyar Napok: idén is a népviselet ünnepe
Vissza

Kalotaszegi Magyar Napok: idén is a népviselet ünnepe

Kétnapos rendezvénysorozattal népszerűsítik idén is Kalotaszeg értékeit július 13-14-én a bánffyhunyadi Kalotaszegi Magyar Napokon. Ezúttal is elmaradhatatlan programpont a népviseleti mustra, amelyen tavaly négyszáznál többen öltötték magukra szülőfalujuk népviseletét. Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke kifejtette: arra is szükség van, hogy a kisebb régiókban is szervezzenek a Kolozsvári Magyar Napokhoz hasonló eseményeket. Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere szerint az idei Kalotaszegi Magyar Napok programját is úgy állították össze, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki találhasson kedvére valót. A gyerekekre külön gondoltak a szervezők, hiszen számtalan érdekes, interaktív program várja az apróságokat. Antal Géza megyei ügyvezető elnök a zenei programot ismertetve elmondta: idén a Loose Neckties Society, a 4S Street, a Knock Out mellett Nagy Feró és a Beatrice is fellép.

Gyerek- és sportfoglalkozások, kerekasztal beszélgetés, könyvbemutatók és képzőművészeti kiállítás várja az érdeklődőket július 13-án, szombaton. Este a Barcsay-kertben 4S Street és Loose Neckties Society koncert lesz. Vasárnap pedig a néphagyományé a főszerep, hiszen a népviseleti mustra után, a régió valamennyi néptánccsoportja és zenekara bemutatkozik a Barcsay-kert színpadán. Az eseményt a kolozsvári Knock Out zenekar, illetve Nagy Feró és a Beatrice koncertje zárják.

– Örülök, hogy az RMDSZ Kolozs megyei szervezete már harmadik alkalommal szervezi a Kalotaszegi Magyar Napokat. Az Erdély-szintű Kolozsvári Magyar Napok mellett arra is szükség van, hogy a kisebb régiókban is szervezzenek hasonló eseményeket. A kalotaszegi közösség nem csupán szereti a hagyományokat, hanem műveli, tiszteli azokat. Ez az eseménysorozat is abban segít, hogy a közösséget összetartsa, és találkozási teret biztosítson számára és megmutassuk az élő, pezsgő Kalotaszeget – vélekedett mai sajtótájékoztatón Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke. – Szerencsére a bánffyhunyadi román városvezetés és a többség toleranciával, sőt elismeréssel viszonyult a rendezvényhez. Ez pedig azt jelenti, hogy a Kalotaszegi Magyar Napok hidat képez a nemzetek között, elősegítve a békés együttélést – tette hozzá.

– Nemcsak a Kolozs, hanem a Szilágy megyeiekre is számítunk. Ketesd és Zsobok is Kalotaszeg része, még ha közigazgatásilag Szilágy megyéhez is tartoznak. Tavaly is bekapcsolódtak és idén is várjuk őket – mondta Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere. – Mivel a tavalyi gyereksarok nagy sikernek örvendett, idén is megszervezzük, a három-tizenkét év közötti korosztályt számos interaktív programmal várjuk. Emellett családi jóga, kötélverseny stb. is szerepel a kínálatban. De lesz könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés is Kalotaszeg nagyvilágban betöltött szerepéről. Vasárnap délelőttre terveztük a népviseleti mustrát. A bánffyhunyadi Művelődési Háztól indulunk, a református templom előtt megpihenünk, majd a Barcsay-kerthez vonulunk, ahol a gyerekek táncolnak és népdalokat énekelnek. Az érdeklődés már tavasszal is nagy volt az idei rendezvény iránt – vázolta a programot az alpolgármester. – A rendezvény célja a kalotaszegi kultúra bemutatása és az évszázados néphagyományok ápolása. Közösségi összefogással, olyan rendezvényt kívántunk összehozni, amelyen valamennyi kalotaszegi település lakója otthonosan érezheti magát és büszke lehet viseletére, táncára, hagyományaira – foglalta össze a rendezvény célját az elöljáró.

Csoma Botond, Buzás-Fekete Mária és Antal Géza a sajtótájékoztatón

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: idén is összefogtak a környékbeli települések képviselői a Kalotaszegi Magyar Napok megszervezése érdekében, ezért elmondható, hogy a rendezvény közösségi összefogás eredménye. Úgy véli, az esemény nem csak a bánffyhunyadiaké, hanem az egész régió ünnepe. – Továbbra is a népviselet és népviseleti mustra a központi elem, amely köré felépítjük a rendezvényt, idén viszont jelentősen bővítettük az élőzenei felhozatalt, igazodva a kor igényeihez – tette hozzá, az ügyvezető elnök. 

Megtudtuk: tavaly 22 településről érkeztek a résztvevők, ez, valószínű, idén sem lesz másként. A vasárnapi népviseleti mustrán tavaly 400-450 személy öltözött népviseletbe. A legtöbben a Piramis együttes koncertjén, hozzávetőlegesen 2500-an vettek részt. Az idei fesztivál összköltségvetését 100 ezer lej körülire becsülték.

A szervezők kiemelték szívesen várnak mindenkit az eseményre, különösképpen a népviseleti mustrára, amelyhez egyénileg és csoportosan is csatlakozhatnak az érdeklődők, kiváltképpen azok, akik kalotaszegi népviseletben érkeznek. A Kalotaszegi Magyar Napok programjáról a rendezvény Facebook-oldalán olvashatnak bővebben az érdeklődők. 

Borítókép: Lonay Arthur


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozs megye kikerült a vörös zónából
Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke