Kajak-kenu Eb: kiváló magyar szereplés
Vissza

Kajak-kenu Eb: kiváló magyar szereplés

A magyar válogatott minden idők egyik legjobb szereplését produkálva 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta a Plovdivban vasárnap befejeződött kajak-kenu Európa-bajnokságot, Románia egy ezüstéremmel végzett.

Szombaton öt első és egy harmadik hely volt a mérleg a magyaroknak. Ötszáz méteren mindhárom döntő magyar sikert hozott a két kajaknégyesnek – Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta, illetve Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán –, továbbá a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kenus duónak köszönhetően. Ezer méteren győzött a kajakos Bodonyi Dóra (a képen), a Hagymási Réka, Farkasdi Ramóna kajakos duó, az ugyancsak kajakos Kopasz Bálint pedig harmadik lett egyesben. Vasárnap délelőtt, 500 méteren további két aranyat és egy bronzot gyűjtöttek a versenyzők.

A két győzelem az első és az utolsó fináléban született, előbb a kajakos Takács Tamara egyesben, majd végül a Nádas Bence, Tótka Sándor kajakos duó párosban lett első 500 méteren. Ugyanezen a távon Kopasz Bálint (K-1) a harmadik helyen végzett (holtversenyben).

A legrövidebb távon, 200-on öt érmet, két-két aranyat és ezüstöt, valamint egy bronzot szereztek a magyarok. Lucz Dóra ezúttal egyesben diadalmaskodott nagy csatában, a Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó pedig fölényes győzelmet aratott. A férfiak K-1-es számában, valamint a női kenu egyesek versenyében két második hely jutott a magyaroknak a két győri, Horváth Bence, illetve Devecseriné Takács Kincső révén, a bronzérem pedig a kenupáros, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám nevéhez fűződött.

A záró 5000 méteres döntők is magyar sikerrel indultak a kajakos Bodonyi Dórának köszönhetően, majd a folytatásban Varga Dávid ezüstöt szerzett a kenusok versenyében.

Az aranyak számát tekintve korábban csak a 2002-es szegedi, a 2004-es poznani és a 2006-os racicei Eb volt ilyen eredményes, mint a mostani.

*

Szombaton C-1-ben reálisan nem lehettek dobogós reményeik a magyaroknak, ugyanis Vasbányai Henrik betegen versenyzett, az ötödik helyen ért be. Vasárnap – szakadó esőben – a kenus Fekete Ádám is jól helytállt, nem tudott azonban beleszólni az érmek sorsába, hetedikként ért célba. A nap egyetlen 1000 méteres fináléjában, férfi K-4-ben az a Kammerer Zoltán vezette a magyar hajót, aki húsz évvel ezelőtt éppen itt, Plovdivban nyerte élete első felnőtt Eb-aranyát, s éppen ebben a számban Borhi Zsomborral, Almási Péterrel és Hegedűs Róberttel. Most a sokadik „garnitúra”, Noé Bálint, Ceiner Benjámin és Bárdfalvi Márk ült a 39 éves, háromszoros olimpiai bajnok klasszis mögött, de az egységnek ezúttal esélye sem volt győzni, végül kilencedik, azaz utolsó lett a döntőben. Az első 500 méteres páros számban a kajakos Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika éppen lemaradva a dobogóról a negyedik helyen végzett. Férfi C-2 500 méteren a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó hetedikként zárt.

A 200 m-es távon a sprintspecialista, olimpikon Hajdu Jonatán a középmezőnyben ért célba a férfi kenu egyesek fináléjában, ötödik lett, a női kajakpáros, Hagymási Réka és Szabó Ágnes pedig a hatodik pozíciót szerezte meg.

Az Eb utolsó számában, a férfi kajakosok ötezres döntőjében a maratoni világ- és Európa-bajnok Solti László képviselte a magyar színeket, de nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, s hetedik lett. 

A paraversenyek során a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert szombaton megnyerte a VL1-es kategória háromfős fináléját és vasárnap harmadikként ért célba a KL1 döntőjében, 200 méteren.

*

Románia szereplését illetően az első napon nem született érem, a legjobb eredményt a kenu négyes (Cătălin Chirilă, Gabriel Gheoca, Constantin Dîba, Şefan Strat) érte el, negyedik lett 1000 m-en. A férfi és női kenu kettes (Leonid Carp és Victor Mihalachi, illetve Alexandra Dragomirescu és Valentina Postaru, utóbbiak a félkilométeres távon) egyaránt ötödik helyen végzett. A kajaknégyes (Cosmin Lulciuc, Răzvan Albişoru, Aurelian Ciocan, Sorin Cical) az 500 m-es döntőben hetedik lett.

A parakenusoknál a kajakos Mihaela Lulea ezüstérmes lett a 200 m-es távon a KL3 kategóriában. Ugyanezen kategória sokszoros Európa- és világbajnoka, Iulian Şerban a 6. helyen zárta a kontinensviadalt.

Az egyetlen román Eb-érmet Carp és Mihalachi vasárnap a kenusok 500 m-es versenyében, 1,104 mp-cel lemaradva az orosz egységtől. A kajak kettes versenyében (500 m) Daniela Varona és Irina Lauric 7. lett.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még nincs hivatalos tájékoztatás Avicii ...
Donald Trump "remek hírként" ...
MOGYE - Potápi: gondolkodni kell azon, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ