Kajak-kenu Eb: kiváló magyar szereplés
Vissza

Kajak-kenu Eb: kiváló magyar szereplés

A magyar válogatott minden idők egyik legjobb szereplését produkálva 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta a Plovdivban vasárnap befejeződött kajak-kenu Európa-bajnokságot, Románia egy ezüstéremmel végzett.

Szombaton öt első és egy harmadik hely volt a mérleg a magyaroknak. Ötszáz méteren mindhárom döntő magyar sikert hozott a két kajaknégyesnek – Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta, illetve Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter, Mozgi Milán –, továbbá a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kenus duónak köszönhetően. Ezer méteren győzött a kajakos Bodonyi Dóra (a képen), a Hagymási Réka, Farkasdi Ramóna kajakos duó, az ugyancsak kajakos Kopasz Bálint pedig harmadik lett egyesben. Vasárnap délelőtt, 500 méteren további két aranyat és egy bronzot gyűjtöttek a versenyzők.

A két győzelem az első és az utolsó fináléban született, előbb a kajakos Takács Tamara egyesben, majd végül a Nádas Bence, Tótka Sándor kajakos duó párosban lett első 500 méteren. Ugyanezen a távon Kopasz Bálint (K-1) a harmadik helyen végzett (holtversenyben).

A legrövidebb távon, 200-on öt érmet, két-két aranyat és ezüstöt, valamint egy bronzot szereztek a magyarok. Lucz Dóra ezúttal egyesben diadalmaskodott nagy csatában, a Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó pedig fölényes győzelmet aratott. A férfiak K-1-es számában, valamint a női kenu egyesek versenyében két második hely jutott a magyaroknak a két győri, Horváth Bence, illetve Devecseriné Takács Kincső révén, a bronzérem pedig a kenupáros, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám nevéhez fűződött.

A záró 5000 méteres döntők is magyar sikerrel indultak a kajakos Bodonyi Dórának köszönhetően, majd a folytatásban Varga Dávid ezüstöt szerzett a kenusok versenyében.

Az aranyak számát tekintve korábban csak a 2002-es szegedi, a 2004-es poznani és a 2006-os racicei Eb volt ilyen eredményes, mint a mostani.

*

Szombaton C-1-ben reálisan nem lehettek dobogós reményeik a magyaroknak, ugyanis Vasbányai Henrik betegen versenyzett, az ötödik helyen ért be. Vasárnap – szakadó esőben – a kenus Fekete Ádám is jól helytállt, nem tudott azonban beleszólni az érmek sorsába, hetedikként ért célba. A nap egyetlen 1000 méteres fináléjában, férfi K-4-ben az a Kammerer Zoltán vezette a magyar hajót, aki húsz évvel ezelőtt éppen itt, Plovdivban nyerte élete első felnőtt Eb-aranyát, s éppen ebben a számban Borhi Zsomborral, Almási Péterrel és Hegedűs Róberttel. Most a sokadik „garnitúra”, Noé Bálint, Ceiner Benjámin és Bárdfalvi Márk ült a 39 éves, háromszoros olimpiai bajnok klasszis mögött, de az egységnek ezúttal esélye sem volt győzni, végül kilencedik, azaz utolsó lett a döntőben. Az első 500 méteres páros számban a kajakos Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika éppen lemaradva a dobogóról a negyedik helyen végzett. Férfi C-2 500 méteren a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó hetedikként zárt.

A 200 m-es távon a sprintspecialista, olimpikon Hajdu Jonatán a középmezőnyben ért célba a férfi kenu egyesek fináléjában, ötödik lett, a női kajakpáros, Hagymási Réka és Szabó Ágnes pedig a hatodik pozíciót szerezte meg.

Az Eb utolsó számában, a férfi kajakosok ötezres döntőjében a maratoni világ- és Európa-bajnok Solti László képviselte a magyar színeket, de nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, s hetedik lett. 

A paraversenyek során a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert szombaton megnyerte a VL1-es kategória háromfős fináléját és vasárnap harmadikként ért célba a KL1 döntőjében, 200 méteren.

*

Románia szereplését illetően az első napon nem született érem, a legjobb eredményt a kenu négyes (Cătălin Chirilă, Gabriel Gheoca, Constantin Dîba, Şefan Strat) érte el, negyedik lett 1000 m-en. A férfi és női kenu kettes (Leonid Carp és Victor Mihalachi, illetve Alexandra Dragomirescu és Valentina Postaru, utóbbiak a félkilométeres távon) egyaránt ötödik helyen végzett. A kajaknégyes (Cosmin Lulciuc, Răzvan Albişoru, Aurelian Ciocan, Sorin Cical) az 500 m-es döntőben hetedik lett.

A parakenusoknál a kajakos Mihaela Lulea ezüstérmes lett a 200 m-es távon a KL3 kategóriában. Ugyanezen kategória sokszoros Európa- és világbajnoka, Iulian Şerban a 6. helyen zárta a kontinensviadalt.

Az egyetlen román Eb-érmet Carp és Mihalachi vasárnap a kenusok 500 m-es versenyében, 1,104 mp-cel lemaradva az orosz egységtől. A kajak kettes versenyében (500 m) Daniela Varona és Irina Lauric 7. lett.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ