Kafkai kuszaságra, de kitartóan épül a Petőfi utcai szálloda
Haladnak az egykori Nemes-Bethlen-kertben a munkálatok
Haladnak az egykori Nemes-Bethlen-kertben a munkálatok
Vissza

Kafkai kuszaságra, de kitartóan épül a Petőfi utcai szálloda

Kafka-regénybe illő, ahogyan az egyes intézmények egymáshoz és a felekhez viszonyultak a Nemes-Bethlen-palotához tartozó egykori kert területére tervezett építkezés kapcsán. Az idestova nyolc éve zajló történet korántsem egyszerű, sérelmek, feljelentések, pereskedések, zavaros nyilatkozatok tűzdelik; a nagy nyilvánosságnak mindebből valójában csak a projektnek egy-egy lezáruló szakasza szűrődött le – például, hogy kivágták a kertből a fákat. A tényeket összegezve elmondható: a Farkas utca 8. szám alatti Nemes-Bethlen-palotának a kertjét nagyszebeni vállalkozók vásárolták meg, akik egy szállodát képzeltek el a telekre. Az építtetés az évszázados fákkal teli kert letarolását, és a Nemes Polyxéna grófnő által építtetett szecessziós villa lebontását feltételezte. Tavaly a Környezetvédelmi Őrség ingerküszöbét is elérte a kert pusztítása, amelyet a városháza is zöldövezetként tartott nyilván. Mindemellett, a terv halad.

A szállodaépítés tervéről már 2009-ben szivárogtak ki információk. A projektet tartalmazó városrendezési részlettervet 2010 májusában sikerült a helyi tanácsban átvinniük a nagyszebeni üzletembereknek. A Nemes-Bethlen-kertben, a Petőfi (ma Avram Iancu) utca 25. szám alatt álló szecessziós stílusjegyeket hordozó emeletes villa lebontását is feltételező terv műemlékvédelmi jóváhagyását azonban nem kapták meg a területi szervezettől, ezért a bukaresti székhelyű bizottsághoz fordultak, amely – mint annyi más esetben –, ezúttal is felülírta a helyi műemlékvédelem elutasító döntését.

A városházától évekig nem kapták meg a befektetők az építkezési engedélyt, de kitartásuk nem lankadt: 2015 októberében végül megszerezték azt, és a terveikbe nem illő, fentebb említett épületet még abban az évben elbontották a kertből. 

{Tovább olvasható még 498 szó.}
A villa sorsa kiváló példája egyébként a műemlékvédelmi rendszer torz működésének. A Nemes-Bethlen-palota egykori kertje ugyanis közvetlenül a Farkas utcai városfal mellett terül el, sőt a palota déli keresztszárnyát az egykori védőfalhoz építették. Márpedig a városfal és környéke A kategóriás műemlékvédelmi övezet, így az ezt illető döntések az or
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Holnap Keresztelő Szent János főünnepe
Olgi néni, Görögország, Isztambul és ...
Továbbra sincs megoldás az egyetemi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ