Kafkai kuszaságra, de kitartóan épül a Petőfi utcai szálloda
Haladnak az egykori Nemes-Bethlen-kertben a munkálatok
Haladnak az egykori Nemes-Bethlen-kertben a munkálatok
Vissza

Kafkai kuszaságra, de kitartóan épül a Petőfi utcai szálloda

Kafka-regénybe illő, ahogyan az egyes intézmények egymáshoz és a felekhez viszonyultak a Nemes-Bethlen-palotához tartozó egykori kert területére tervezett építkezés kapcsán. Az idestova nyolc éve zajló történet korántsem egyszerű, sérelmek, feljelentések, pereskedések, zavaros nyilatkozatok tűzdelik; a nagy nyilvánosságnak mindebből valójában csak a projektnek egy-egy lezáruló szakasza szűrődött le – például, hogy kivágták a kertből a fákat. A tényeket összegezve elmondható: a Farkas utca 8. szám alatti Nemes-Bethlen-palotának a kertjét nagyszebeni vállalkozók vásárolták meg, akik egy szállodát képzeltek el a telekre. Az építtetés az évszázados fákkal teli kert letarolását, és a Nemes Polyxéna grófnő által építtetett szecessziós villa lebontását feltételezte. Tavaly a Környezetvédelmi Őrség ingerküszöbét is elérte a kert pusztítása, amelyet a városháza is zöldövezetként tartott nyilván. Mindemellett, a terv halad.

A szállodaépítés tervéről már 2009-ben szivárogtak ki információk. A projektet tartalmazó városrendezési részlettervet 2010 májusában sikerült a helyi tanácsban átvinniük a nagyszebeni üzletembereknek. A Nemes-Bethlen-kertben, a Petőfi (ma Avram Iancu) utca 25. szám alatt álló szecessziós stílusjegyeket hordozó emeletes villa lebontását is feltételező terv műemlékvédelmi jóváhagyását azonban nem kapták meg a területi szervezettől, ezért a bukaresti székhelyű bizottsághoz fordultak, amely – mint annyi más esetben –, ezúttal is felülírta a helyi műemlékvédelem elutasító döntését.

A városházától évekig nem kapták meg a befektetők az építkezési engedélyt, de kitartásuk nem lankadt: 2015 októberében végül megszerezték azt, és a terveikbe nem illő, fentebb említett épületet még abban az évben elbontották a kertből. 

{Tovább olvasható még 498 szó.}
A villa sorsa kiváló példája egyébként a műemlékvédelmi rendszer torz működésének. A Nemes-Bethlen-palota egykori kertje ugyanis közvetlenül a Farkas utcai városfal mellett terül el, sőt a palota déli keresztszárnyát az egykori védőfalhoz építették. Márpedig a városfal és környéke A kategóriás műemlékvédelmi övezet, így az ezt illető döntések az or
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tavaly csökkent az OTP bank nyeresége
Munkaügyi miniszter: minden alkalmazott ...
Fejleszt Szilágy megyében a fejlesztési ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ