JZSUK: „Éljetek szépen és jól!”
Vissza

JZSUK: „Éljetek szépen és jól!”

Solymosi Zsolt lelkész-vallástanár áhítatával kezdődött a 462 éves unitárius kollégium idei végzőseinek búcsúztatása, amelyre ezúttal is a belvárosi unitárius templomban került sor szombat délelőtt.

Június 1-je nem csak az idén ballagó unitárius kollégistáknak emlékezetes dátum, ez egyben a Gyermeknap is. Az egybeesés véletlen, ugyanakkor szimbolikus jelentőségű – emelte ki beszédében Popa Márta igazgató. A „hol volt, hol nem volt” mesevilágból most a kevésbé mesés valóságba lépnek ki a maturandusok, akiknek nem is kívánt mást, csak annyit: ne változzanak! Maradjanak meg olyannak, mint amilyenek most, félig gyermeknek, félig felnőttnek, világmegváltó álmokkal, nagy tervekkel. „Ha szívetekben megmaradtok gyermeknek, ha megőrzitek a hitet, hogy minden mese igazságosan végződik, hogy a hős mindig elnyeri méltó jutalmát, talán a buktatókat, akadályokat is könnyebben veszitek”, búcsúzott végzőseitől az iskolaigazgató.  

Farkas Emőd főgondnok a Magyar Unitárius Egyház köszöntését tolmácsolta. „A János Zsigmond Unitárius Kollégium arról híres, hogy nem csak tanít, hanem nevel is, hozzászoktat a közösségi élethez, tenni vágyó, tenni tudó emberré nevel. Abban bízunk, hogy mindazt, amit ettől az iskolától kaptatok, kamatoztatni fogjátok majd!”, mondta.

A JZSUK-s ballagások egyik fénypontja az elsősök üzenete. Az idén Harausz Dávid és Bartha Magor tolmácsolta a kisdiákok üdvözletét. „Éljetek szépen és jól!”, hangzott az útravaló.

A XI. osztályosok részéről Lázár Izabella búcsúztatta a végzősöket. Beszédében többek közt azt hangsúlyozta: az idei tizenkettedikesek magasra emelték a mércét, a nyomukban járóknak nehéz lesz ennek megfelelni. Garfield Adrienne végzős diák személyes hangú búcsúztatójában kisiskolás emlékeket elevenített fel. Mint fogalmazott: kezdetben minden olyan nyomasztóan nagynak tűnt, a templomi csillártól a tanárokig, minden és mindenki. Az évek során aztán helyére kerültek a dolgok, a csillár csak jelképesen szakadt a nyakukba, a tanárok is alacsonyabbakká váltak, emberi nagyságuk azonban mindvégig megmaradt…

A Péterffy Gyula énekkar fellépése meghittebbé varázsolta a búcsúzást, mindezért Ördög Ödön karnagyot és a zongorán kísérő Fodor Ilka Borbálát illeti dicséret. Tasnádi Nóra IX. osztályos tanuló énekszáma mindannyiunk számára ajándék volt.

S hogy a mérce mennyire magas, az a tanulmányi díjak átadásán kiderült. A reálosok (osztálynevelő: Dénes Éva magyar szakos tanár) első helyezettje a 10-es átlaggal büszkélkedő Garfield Adrienne. II. díjazott Péntek Aliz Erzsébet (9,94), III. díjazott Socaciu-Lendvai Márk (9,92).

A humán szakon (osztálynevelő Bartha Bea angol-német tanár) a legmagasabb átlagot Czire Ráhel Orsolya érte el (9,97), őt Mărginean Attila követi (9,69), a harmadik Kötő Franciska Melissa (9,54).

A kollégium, illetve az egyház díjainak átadását a különdíjak kiosztása követte. Abban az örömben volt részünk, hogy a Szabadság díját Czire Ráhel Orsolyának adhattuk át a Cipó diáklap szerkesztésében kifejtett tevékenysége jutalmául.

Tanulmányi díjak

XII.H.

 

Czire Ráhel Orsolya

 

I

 

9,97

 

CasePénz Esettanulmány verseny- NEMZETKÖZI –

3.díj; IX. Gazdasági Esettanulmány Verseny-

MEGYEI – 1.díJ; Márkaland Esettanulmány

Verseny- NEMZETKÖZI – 2.díj; GTK középiskolás versenye- ORSZÁGOS – 1.díj; Pénzidomár- ORSZÁGOS – 1.díj; Pénzmágnes-  NEMZETKÖZI – 3.díj; Erdélyi Magyar  Középiskolás  Sportolimpia- ORSZÁGOS – 2.díj

Mărginean Attila

II

9,69

-

Kötő Franciska Melissa

III

9,54

-

Horváth Péter Levente

dicséret

9,45

Killyényi Péter Atlétika Emlékverseny – ORSZÁGOS- 3.DíJ

Szondi Dorottya

dicséret

9,41

Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia- ORSZÁGOS– 2.díj

Lengyel Mária Izabella

dicséret

9,36

Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia- ORSZÁGOS– 2.díj; Killyényi Péter Atlétika Emlékverseny – ORSZÁGOS- 3.DíJ

Mihály Brigitta

dicséret

9,26

-

Demény Blanka

dicséret

9,21

Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia- ORSZÁGOS– 2.díj

Józsa Izabella

dicséret

9,08

Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia- ORSZÁGOS– 2.díj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XII.R.

I.DÍJ - GARFIELD ADRIENNE - 10

Az Aranka György országos versenyen dicséretben részesült

A Mikes Kelemen Magyar olimpia megyei szakaszán első helyezést ért el

A Zrinyi Ilona matematika verseny megyei szakaszán 2 díjban részesült

Az ECN országos matematika csapatversenyen 2 dijat kapott

A Magyar Líceumok Matematika Olimpiájának megyei szakaszán 2 lett, országos szakaszán dicséretben részesült és  EMMV 3 dijas lett

Az Europai Magyar Líceumok olimpiájának nemzetközi szakaszán Bolyai különdijban részesült

Adriennet a Romániai Pedagógus Szövetseg iden is kitüntette, Mákvirág dijban részesült,  arany érmet kapott

A 10 év Zrinyi Ilona matematika versenyeken elért eredményeiért Hathazi díjban tüntették ki

II.DÍJ - PÉNTEK ALÍZ ERZSÉBET - 9,94

Erdelyi Magyar Matematikaverseny megyei szakasz III. Helyezet

 Bolyai Matematika Csapatverseny VIII.. Helyezet

Zrínyi Ilona matematikaversseny dicséret

ECN Orszagos Matematika Csapatverseny II. Helyezet

III. DÍJ - SOCACIU-LENDVAI MÁRK – 9,92

Földrajz Olimpia megyei szakasza, ll. Hely

Földrajz Olimpia országos szakasza, Dícséret

International Conference of Young Scientist nemzetközi (világ) szakasza Ezüstérem (ll.Hely)

Regionális Környezetvédelmi Konferencia regionális szakasza l. Hely

DICSÉRET

TŐKÉS TÍMEA  –  9,89

TASNÁDI MÁRTON – 9,88

ENYEDI ERVIN – 9,84

SZÁSZ-ZSIGA NIKOLETT NOÉMI – 9,84

TÖRÖK EDINA EVELYN   9,78

VERNES ANITA BEATRIX   9,63

MÁTÉ ÉVA –  ,55

RÜSZ-FOGARASI MÁTYÁS –  9,,50

GYŐRI ÁRON – 9,44

BARTA ROLAND TIIBOR – 9,42

TESNÁDI ATTILA  – 9, 36

KUN SZONIA RENÁTA  – 9,31

NAGY SÁNDOR – 9, 31

PÁLFI HUNOR DOMOKOS – 9,26

NÉMETI-FEHÉR SÁRA – 9,18

KOVÁCS RÓBERT JENŐ – 9,15

  • A 27. Innovációs Tehetségkutató Versenyen fizika szekció nemzetközi szakaszán elért kimagasló eredményeiért, mint kiállító vett részt a 2018-as Kutatók éjszakája, tudományos kiállítássorozaton, Budapesten
  • A Mindennapok fizikája Mifiz fizikaversny regionális szakaszának I. helyezettje         
  • Tudományos Diákkörök Konferenciája, regionális szakaszának, informatika, műszaki tudományok szekciójának II. helyezettje,
  • Továbbjutott a Tudományos Diákkörök XIX. Kárpát Medencei Konferencia nemzetközi döntőjére, ahol a national instruments, informatika, műszaki tudományok szekcióban  nagydíjban részesült
  • A X. Regionális Körnzeyetvédelmi Konferencia országos szakaszának I. helyezettje
  • A 28. Budapesti Ifjúsági Tudományos és Innovációs és Tehetségkutató Verseny informatika – természettudomány szekció nemzetközi szakaszán dicséretben részesült, melynek köszönhetően kiállítóként vesz részt a 2019-as Kutatók éjszakáján valamint a 2019-as Tudományok Fővárosa kiállítás sorozatokon, Budapesten
  • Elért versenyeredményeinek köszönhetően a Magyar Innovációs Szövetség és a Kutató Diákok Mozgalma meghívta Stockholmba a 2019-es Nobel-díj átadójára.         

KEREKES SZABOLCS ZOLTÁN – 9,13

KUN NORBERT SÁNDOR – 9,13

A János Zsigmond Unitárius Kollégium díjai:

Dávid Ferenc díj azoknak a diákoknak, akik 9. osztálytól kezdve minden tanévet minimum 9,50 átlaggal zártak. (Garfield Adrienn, Czire Ráchel Orsolya, Péntek Aliz, Socaciu Landvai Márk, Tőkés Tímea, Szász Zsiga Nikolett, Török Evelin, Marginean Attila, Tasnádi Márton, Enyedi Ervin)

János Zsigmond díj azoknak a diákoknak, akik a humán és társadalomtudományok területén megyei, országos és nemzetközi versenyeken kiváló eredményt értek el jeleskedtek. (Czire Ráchel Orsolya: vallás, magyar, közgazdaságtan versenyek eredményeiért, Garfield Adrienn vallás és magyar irodalom versenyek eredményeiért, Szász-Zsiga Nikolett magyar versenyek sikereiért illetve Socaciu Lendvai Márk földrajz versenyek eredményeiért.)

Körmöczi János díj azoknak a diákoknak, akik a reáltudományok területén megyei, országos és nemzetközi versenyeken kiváló eredményeket értek el. (Socaciu Lendvai Márk fizika és kémia versenyeken elért kitűnő eredményeiért Szabó Gergő és Kovács Robert Jeno a fizika, biologia versenyek eredményeiért Garfield Adrienn és Péntek Aliz matematika versenyek sikereiért, illetve Szász-Zsiga Nikolett kémia versenyek eredményeiért.)

Gál Kelemen díj a kollégium szellemiségének és értékeinek öntudatos ápolásáért, a közösségépítő munka és a ma iskolájához való hűség jeléül. (Józsa Izabella, Fodor Adrás, Lengyel Izabella Mária, Szabó Borostyán, Szondi Dorottya, Enyedi Ervin, Garfield Adrienn, Jancsik Gergő, Kun Szónia, Rüsz-Fogarasi Mátyás, Vernes Anita)

Péterffy Gyula díj a kórusban kifejtett áldozatos munka eredményeként (Mihály Brigitta
Czire Ráhel-Orsolya, Demény Blanka, Horváth Péter, Józsa Izabella, Kötő Franciska-Melissza, Lengyel Mária-Izabella, Marginean Attila, Simon Szidónia, Szabó Borostyán, Szász-Zsiga Nikolett, Szondi Dorottya)

Brassai Sámuel díj azoknak a diákoknak, akik hangszeres zenészként járultak hozzá rendszeresen az iskola rendezvényeihez. (Dimény Artúr, Garfield Adrienn, Szász-Zsiga Nikolett)

Felvinczi György díj az iskolai színjátszás terén nyújtott teljesítményért (Marginean Attila, Rüsz Fogarasi Mátyás, Lengyel Mária, Barta Roland)

Pusztuló kövek nyomdokában bicatúra díj (Enyedi Ervin, Jancsik Gergő, Kerekes Szabolcs, Kun Norbert, Rüsz Fogarasi Mátyás, Szabó Gergely, Kereki Dávid, Socaciu Lendvai Márk, Horváth Péter.)

Fotó-film-média díj (Jancsik Gergő, Barta Roland, Czire Orsolya, Fodor András)

Sportdíjak (Czire Orsolya, Demény Blanka, Józsa Izabella, Kun Szonia, Lengyel Mária, Szondi Dorottya, Fazakas Ádám, Horváth Péter, Kerekes Szabolcs, Kun Norbert, Loghin  Adorján, Szász Botond, Székely Levente; kosárlabda: Fazakas Ádám, Horváth Péter, Juhos Szilárd, Loghin Adorján, Szász Botond, röplabda: Barabás Áron, Fazakas Ádám, Horváth Péter, Juhos Szilárd, Loghin Adorján, Szász Botond, Székely Levente; labdarúgás: Enyedi Ervin, Győri Áron, Kerekes Szabolcs, Kereki Dávid, Kun Norbert, Pálfi Hunor.)

Sport különdíj  Horváth Péternek és Szász Botondnak

A kollégium Diáktanácsának díja (Barta Roland, Boros Péter, Enyedi Ervin, Horváth Péter, Jancsik Gergő, Kereki Dávid, Rüsz Fogarasi Mátyás)

Az Unitárius Egyház díjai

Kelemen Lajos díj annak a diáknak, aki a diáktársak és a tanárok értékelése alapján kimagasló eredményt ért el tanulmányi és közösségépítés téren (Marginean Attila)

A Kolozs-Tordai Egyházkör díja, annak a diáknak, aki nem csak hitéről tett tanúbizonyságot a négy esztendő ideje alatt, hanem erkölcsi, emberi tartásával példamutató értéket képviselt (Czire Orsolya)

Az Unitárius Nőszövetség díja (Lengyel Mária, csendes öntudatos kitartó munkája jutalmául)

Különdíjak:

Almási Ildikó díj (Máté Éva), a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség díja (Rüsz-Fogarasi Mátyás), Balázs Ferenc Oktatási Központ díja (Garfield Adrienn), Erdélyi Műszaki Társaság díja (Socaciu-Lendvai Márk), RMDSZ díja (Enyedi Ervin), Szabadság díja (Czire Orsolya), Országépítő díj (Rüsz Fogarasi Mátyás), Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság díja (Jancsik Gergő), a KMDT díja (Boros Péter, Jancsik Gergő)

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ