Júliustól elbúcsúzhatunk a papíralapú bérletektől
Vissza

Júliustól elbúcsúzhatunk a papíralapú bérletektől

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által bevezetett Közszállítási rendszer korszerűsítése és kibővítése Kolozsvár metropoliszi övezetében – I szakasz elnevezésű program célja egyrészt a buszmegállók korszerűsítése, másrészt automata jegyeladási-, érvényesítési és ellenőrzési rendszer bevezetése, ami a contactless (érintés nélküli) technológián és az elektronikus információn alapul. A projekt azt feltételezte, hogy életbe léptetésétől számított 5 éven belül minden papíralapú bérletet elektronikus vált fel.

A Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) tájékoztatja a lakosságot, hogy a közszállítási rendszer korszerűsítését célzó projektnek megfelelően 2020 júliusáig minden papíralapú bérletet elektronikus kártyával helyettesítenek. Az új rendszer alkalmazására vonatkozó információkat közzétették a megállókban elhelyezett automatáknál és a vállalat (www.ctpcj.ro) honlapján a Ticketing menüpontnál.  A vállalat képviselői arra kérik az utazóközönséget, hogy időben szerezzék be névreszóló elektronikus bérletüket.

A közszállítás korszerűsítését célzó projekt révén nő a lakosság urbánus mobilitása, javul az utazóknak nyújtott szolgáltatás minősége, és ez kihat a város egészének fejlődésére is.

Nyolcvanhét buszmegállót korszerűsítettek, ennek során 94 fedett, padokkal, szemetesládákkal, közvilágítással ellátott várakozót alakítottak ki. Felszereltek továbbá 74 utastájékoztató táblát, 61 jegykibocsátó és 136 -érvényesítő berendezést. Hét jegyirodát is létrehoztak, ahol az utasok a vállalat munkatársától közvetlenül vehetik meg bérleteiket és jegyeiket, ezáltal pedig lefedték a legforgalmasabb városrészeket.

A jegyérvényesítés megkönnyítése érdekében a buszok ajtaja mellé kártyaérvényesítő berendezést szereltek fel, a forgalmas helyeken pedig a buszmegállók környékén is találhatunk ilyen eszközöket. A buszmegállókban elhelyezett érvényesítő berendezések arra szolgálnak, hogy a bérletünket érvényesítsük, és információkat kaphassunk a kártya által elérhető bérletekről, illetve az utolsó érvényesítésről. A csak bizonyos ideig érvényes jegyek esetében azt is megtudhatjuk: mennyi idő áll még a rendelkezésünkre az érvényes utazásból.

 Az elektronikus bérletek és jegyek használatának köszönhetően az utasok éjjel-nappal igénybe vehetik a buszmegállókban felszerelt 61 automata berendezés egyikét, továbbá megválthatják elektronikus bérleteiket és jegyeiket. A buszmegállókban lehet fizetni papírpénzzel, érmével és bankkártyával egyaránt. A 30 percig érvényes jegy lehetővé teszi, hogy egy jegy áráért a fentebbi idő alatt több buszra felüljünk, amíg elérünk úticélunkhoz. A minden vonalra érvényes, meghatározott számú utazásra feljogosító bérletek hozzájárulnak a mobilitás növekedéséhez.

Hol vásárolható elektronikus bérletet?


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ