Júliusban kezdik a Békási út kiszélesítési munkálatait
Vissza

Júliusban kezdik a Békási út kiszélesítési munkálatait

Két fontos határozat is szerepelt a Kolozsvári Tanács tegnapi rendkívüli ülésének napirendjén: a Békás út kiszélesítése és a szemétszállítási díj módosítása. A tanácsosok megszavazták a Bună ziua/Békás út bővítését, ami 18.633 négyzetméternyi terület kisajátítását feltételezi, amiért 1,337 millió lejt kell kifizetnie az önkormányzatnak kártérítés jogcímen. A beruházás közel 20 millió lejbe kerül. A másik, minden kolozsvári lakost érintő határozat a szemétszállítási díj megállapítására vonatkozott. Legkésőbb július elsejétől életbe lép az új díjszabás. Ennek megfelelően pedig az újrahasznosítható hulladékot ingyen viszik el a cégek, ám a kimondott háztartási hulladékért nem 7,18 lejt, hanem 9,88 lejt kell majd fizetni fejenként. A cégek és intézmények esetében egy köbméter szemét elszállítása 61,82 lejbe kerül. Gheorghe Surubaru városmenedzser a tanácsülés után elmondta: azoknak a lakosoknak kedvez ez a módosítás, akik július 1-jétől kezdődően szelektíven gyűjtik a hulladékot.

– A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal rendelkezik a Békási/Bună ziua út kiszélesítéséhez szükséges pénzügyi kerettel. Ha minden jól megy, július elején elkezdődik az utca kiszélesítése. A buldózert még a törvényszék sem állítja meg, mivel a törvény értelmében a munkálatok elkezdését az sem befolyásolja, ha az út kiszélesítése miatt kisajátított ingatlantulajdonosoknak nem felel meg a szakértő által megállapított ár – közölte Emil Boc polgármester a városi tanács tegnapi ülésén.  

– A jelenleg kétsávos út háromsávosra történő kiszélesítését a sűrű autós forgalom és a gyakori forgalmi dugók indokolják. A városi döntéshozó testület április 2-i ülésének döntése szerint az útszélesítéssel egyidejűleg új esővíz-elvezető rendszer, új járdák és bicikliút kialakítását is tervezi az önkormányzat.

A kisajátítás 18.633 négyzetméter területet érint, ebből 64 magánkézben levő ingatlanból 2381 négyzetmétert, a városi köztulajdonban levő területen pedig kilenc egységtől 16252 négyzetmétert sajátítanak ki. Az erre vonatkozó határozatot húsz igen és egy tartózkodással fogadták el.

A sokat hangoztatott szelektív hulladékgyűjtést legkésőbb idén július 1-jétől vezetik be Kolozsváron. A hulladékgazdálkodásra vonatkozó 211/2011 és a 249/2015 számú törvényt módosító és kiegészítő74/2018 számú sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy az önkormányzatoknak április 30-ig el kell fogadniuk az új hulladékszállítási díjakat. A városi tanács tehát tegnap ennek a törvényes kötelezettségnek tett eleget. Ennek értelmében a Kolozsváron tevékenykedő hulladékszállító cégeknek négyféle konténert és szemetes zacskót kell biztosítaniuk. A nem újrahasznosítható hulladék elszállítási díja az eddigi személyenkénti 7,18 lejről 9,88 lejre nő, viszont az újrahasznosítható (műanyag-, papír-, üveg-) hulladékot ingyen szállítják el. Amennyiben a lakosok nem gyűjtik szelektíven szemetüket, akkor az új árszabás lép érvénybe. A növényi eredetű hulladék elhordása azonban egy harmadik cég feladata.

A harang alakú tárolókat sem számolják fel mindenhol 

– A szemétszállítási díj megállapítására vonatkozó határozat elfogadásával betartottuk a törvényt. Mind a magánházaknál, mind a tömbházaknál a négyféle hulladékot külön kell gyűjteni. A hulladékszállító cégeknek pedig biztosítaniuk kell a megfelelő számú gépkocsit, amellyel naponta elviszik a hulladékot. A négyféle hulladéknak – az újra nem hasznosítható háztartási hulladéknak, illetve az újrahasznosítható műanyag-, papír- és üveghulladéknak – négyféle zacskót biztosítunk. Ha a lakosok, vagy a cégek nem tartják be, azaz nem gyűjtik külön-külön az újra nem hasznosítható, illetve az újrahasznosítható hulladékot, akkor 25 százalékos felárat számolunk fel, és pénzbírsággal sújtjuk. A polgármesteri hivatal feladata az, hogy biztosítja a négyféle tároló számára szükséges helyiséget. Az eddigi számításaink szerint 1000 új hulladéktárolót kellene üzembe helyezni. Kolozsvár jelenleg 17-19 százalékos újrahasznosítási arányt ért el, ám a törvény arra kötelez, hogy 2020-ban az újrahasznosítható hulladék 50 százalékát tényleg újra felhasználható legyen. Az új rendszer bevezetésével arra számítunk, hogy idén az újrahasznosított hulladék aránya elérje a 30 százalékot, míg 2020-ben ez az arány 50 százalék legyen. Az évek óta üzemelő, harang alakú szelektív hulladékgyűjtő tárolókat is csak ott számoljuk fel, ahol azok gátolják a gyalogosforgalmat – nyilatkozta a sajtónak Gheorghe Surubaru városmendzser.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Itt a friss „karanténrepertoár”
Koronavírus – 2738 fertőzött, 94 ...
Pogány zsoltár

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ