Jövőt akar teremteni a BBTE a székelyudvarhelyi fiataloknak
Markó Bálint: építő jellegű kapcsolatot szeretnénk a helyi közösséggel
Markó Bálint: építő jellegű kapcsolatot szeretnénk a helyi közösséggel
Vissza

Jövőt akar teremteni a BBTE a székelyudvarhelyi fiataloknak

Miután hasonló egyezmény már köttetett – februárban – a Hargita Megyei Tanáccsal, tegnap délelőtt a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora, Daniel David együttműködési szerződést kötött az önkormányzattal is. A Székelyudvarhely polgármesterével, Gálfi Árpáddal szignózott szerződés célja, hogy a BBTE még jobban jelen legyen a város életében, például úgy, hogy különböző képzéseket szervez a helyi polgármesteri hivatal (és nem csak) munkatársainak, amelyek megkönnyítik többek között az uniós alapok lehívását. Gálfi Árpád hangsúlyozta: a szerződés nemcsak Székelyudvarhely, hanem Udvarhelyszék 26 önkormányzatának is hasznára fog válni. Markó Bálint kihelyezett tagozatokért felelős rektorhelyettes úgy fogalmazott: az egyetem nem egy zárt térben működő egység, hanem a helyi közösségekkel folyamatos párbeszédet tartó intézmény. Megtudtuk: a BBTE informatikai alapképzést szándékozik indítani a városban.

– A BBTE új vezetősége nagyon támogatja a helyi önkormányzatokkal való együttműködést. Az egyetem nem egy zárt térben működő egység, hanem a helyi közösségekkel folyamatos párbeszédet tartó intézmény. A dokumentum kimondja: bármilyen típusú akadémiai jellegű tevékenységben partnerként tudunk együttműködni. Ha a városnak igénye van fejlesztésre, mi partnerként tudunk lépni. Ugyanakkor szükség esetén mi is segítségért fordulhatunk a város vezetőségéhez. A BBTE Székelyudvarhelyen működő kihelyezett tagozatának legfontosabb része az óvónő- és tanítóképzés, amelynek keretében az alapképzés mellett magiszteri képzés is működik. Eddig is kerestük, és meg is találtuk a kapcsolódási pontokat az önkormányzattal. Elsősorban az oktatási programokra összpontosítunk, de vannak átképzési programok is, amelyek már működnek. Az egyetem szándéka az, hogy az önkormányzat igényeinek megfelelően rövid, gyorsan mobilizálódó képzéseket, nyílt tanfolyamokat, vagy egy évet felölelő felnőttképzési programot indítson a városban. Nekünk építő jellegű kapcsolatot kell teremtenünk a helyi közösségekkel. Eddig Hargita és Beszterce-Naszód megyével, Resica megyei jogú várossal kötöttünk ilyen szerződést. Jelenleg Sepsiszentgyörggyel és Csíkszeredával tárgyalunk hasonló dokumentum megkötéséről; az ilyen szerződéskötés megkeresésen alapul: mi is nyitottak vagyunk, de a székelyföldi önkormányzatok is keresték a kapcsolatot az egyetemi szférával – tudtuk meg Markó Bálint minőségbiztosításért és nem tradicionális oktatásért, továbbá kihelyezett tagozatokért felelős rektorhelyettestől. 

Az is kiderült, hogy a BBTE nappali tagozaton informatikai szakot akar indítani Székelyudvarhelyen, de mivel az akkreditáció elnyerése hosszú folyamat, elképzelhető, hogy erre majd csak 2022-ben fog sor kerülni – posztgraduális informatikusképzés viszont már létezik a városban. 

A Szabadság kérdésére, miszerint miért volt szükség erre a mostani szerződésre, hiszen hasonlót már kötöttek a Hargita Megyei Tanáccsal, Markó Bálint elmondta: a megyei tanács és a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal két teljesen külön intézmény, bár egymásra épülnek. Markó Bálint elmondta: Hargita megye az egyetem magyar tagozata szempontjából erős jelenléttel rendelkező régió, ám azt nem tudta pontosan megmondani, hány székelyudvarhelyi hallgatója van a BBTE-nek; az egyetem Székelyudvarhelyre kihelyezett tagozatán 200 fiatal tanul.
 
– A BBTE és a Székely­udvarhely közötti kapcsolatnak voltak és vannak előzményei. Ezt az együttműködést akarjuk erősíteni a továbbiakban is. Bízom abban, hogy a keddi szerződés hasznára válik mind a BBTE-nek, mind Székelyudvarhely önkormányzatának. A jövő nemzedékének próbálunk jövőt teremteni, biztosítani. Olyan pillanat és lehetőség ez, amellyel élni szeretnénk. Szeretnénk beteljesíteni a most aláírt szerződésnek a megvalósulását, és folytatni a munkánkat a jövő nemzedéke számára – fogalmazott Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere.

Pálfi Kingától, Székely­udvarhely alpolgármesterétől megtudtuk: a megyei jogú városban évente ötszáz fiatal végzi el a líceumot, közülük nagyon sokan Kolozsvárra jönnek tanulni, majd visszatérnek a városba, ami örvendetes. Ugyanakkor az egyetem kihelyezett tagozata azoknak is lehetőséget nyújt a továbbtanulásra, akik anyagilag nem tudnák fedezni a kolozsvári egyetemista létet.
 
– A székelyudvarhelyi önkormányzatnak többféle olyan képzésre lenne igénye, amit a BBTE tud biztosítani, és amely nem található meg a piacon. A most megkötött szerződés specifikus igényekre ad majd választ: gyors és hatékony eszközt biztosíthat a városnak, amely a régió gazdaságilag kiemelkedő térsége. Mivel Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala nemrég nyert el egy, az önkormányzat munkatársai képzésére vonatkozó uniós pályázatot, ezért a BBTE által megszervezett továbbképzési tanfolyamoknak anyagi akadálya sem lesz – jegyezte meg Pálfi Kinga alpolgármester.

MÉRLEGEN DANIEL DAVID BBTE-REKTOR TEVÉKENYSÉGE
Daniel David, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanára egyéves rektori tevékenységéről számolt be hétfőn a BBTE szenátusának, majd kedden nyilvánosan is ismertette tevékenységi beszámolóját. „Ahogy azt a rektori választási kampányban ígértem, szeretnék minél közvetlenebb kapcsolatot tartani a közösséggel, a formai kötelezettségeken túl. Amikor jelöltettem magam a BBTE rektori tisztségére,  világszínvonalú egyetem paradigmáját fogalmaztam meg, amely  alapvető értékeinket  és erényeinket fejezi ki a hagyomány és  a kiválóság jegyében. (…) Az egyetemi autonómia és demokrácia mellett köteleztem el magam, és ezt biztosítom. Mostani jelentésemmel is ezeknek a vállalásaimnak teszek eleget. Az elmúlt év minden területen számtalan kihívást tartogatott. Az egyik kihívás az volt, hogy felvállaltam a legnagyobb romániai egyetemi közösség vezetése iránti felelősséget. A másik kihívást a koronavírus-járvány jelentette, amely fokozott nyomás alá helyezte az egyetemi közösséget. Arra kötelezett minket, hogy új, speciális feltételekhez alkalmazkodjunk, és hangsúlyosan siettessük bizonyos stratégiai irányvonalak életbe léptetését. A BBTE sikeresen vette az akadályokat, és megpróbáltuk teljes közösségünk igényeit kielégíteni, így sem hallgatóink életútját, sem kollégáink szakmai életét nem befolyásolta a fennálló helyzet” – fogalmazott a rektor.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ