Jövőre csökken a magyar kilencedik osztályok száma - ideiglenes intézkedésről van szó
Vissza

Jövőre csökken a magyar kilencedik osztályok száma - ideiglenes intézkedésről van szó

Úgy néz ki, hogy a 2021/2022-es tanévben hárommal kevesebb magyar kilencedik osztály lesz – közölte Török Zoltán Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes az RMDSZ Kolozs megyei szervezete Megyei Küldöttek Tanácsa (MKT) pénteki késő délutáni ülésén. Szerencsére ez nem a hatalom packázása miatt következik be, hanem azért, mert most nyolcadikosak azok a gyermekek, akiknek szülei egykor választhattak: előkészítő vagy első osztályba íratják be a gyermekeiket. Sokan nem az első, hanem az előkészítő osztályt választották, ezért most kevesebben járnak nyolcadikba. Hasonló a helyzet a román tagozaton is: Kolozs megyében ezerrel kevesebb nyolcadikos van most, mint tavaly – nyugtatgatta a kedélyeket a főtanfelügyelő-helyettes. Megtudtuk: Kolozs megyében csak Kolozsváron nem részesülnek osztálytermi oktatásban a cikluszáró osztályok – nyolcadikosok és tizenkettedikesek – tanulói, mivel a városban a járványügyi helyzet miatt még a piros forgatókönyv van érvényben.

„A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség összeállította a 2021/2022-es tanévre vonatkozó beiskolázási tervet. Az előkészítő osztályba való beiratkozás módszertanát még nem tette közzé az oktatási minisztérium. Ezért erről még nem tudok részletekkel szolgálni. Jó hír viszont az, hogy jóváhagyták az általunk kért előkészítő és ötödik osztályokat.  A gond a kilencedik osztályban lesz. Kolozs megyében ugyanis ezerrel kevesebb nyolcadikos van most, mint tavaly, ez pedig azt jelenti, hogy a 2021/2022-es tanévben közel harminc, kilencedik osztállyal kevesebb lesz. Tavaly decemberben még arról is szó esett, hogy a magyar tagozaton nyolccal csökken a kilencedikes osztályok száma. Egyeztetések folytak, és ennek következtében nem nyolc, hanem csak három magyar kilencedik osztállyal lehet kevesebb” – ismertette a tényeket Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes.

Következésképpen a magyar tagozaton tehát három osztály van veszélyben: a Református Kollégium az eddigi három szakosztály helyett csak kettőt indít, de megmarad a hat szak. Eddig egy-egy szakiskolai osztályban kétféle szakot sajátíthatott el az illető osztályba járó 14-14 diák. Most pedig egy-egy szakmára 10 hely lesz, és egy osztályban nem két, hanem három szakmát tanuló diákok lesznek. Ők a kötelező általános műveltségi tantárgyakat egyszerre, a szaktantárgyakat pedig külön, azaz mindenki a szaktanárával sajátítja el. Ez jó lépés volt, mivel megmarad a hatféle szak, de szakonként csak négy diákkal lesz kevesebb – vélekedett a szakember.

A 2021/2022-es tanévben nem lesz magyar osztály a szállításügyi líceumban az autószerelő szakon. Mivel oda ebben a tanévben csak 14-en iratkoztak be, ezért várható, hogy a jelentkezők száma idén még kevesebb lesz, ami nem elég egy osztály létrehozásához. A harmadik veszélyeztetett osztály a szamosújvári magyar líceum egyik elméleti osztálya. Ott viszont azt a taktikát fogjuk alkalmazni, ami pár évvel ezelőtt már bebizonyította életképességét: a tanulók első számítógépes leosztása után, ha lesz elegendő gyermek, kérni fogjuk a második osztályt.  Ezért van remény arra, hogy Szamosújváron megmarad a két kilencedik – mondta Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes.

A szakember hangsúlyozta: mivel a 2021/2022-es tanévben a nyolcadik osztályba járó gyermekek száma ugyanakkora lesz, mint pár évvel ezelőtt, ezért a 2022/2023-as tanévben nem lesz szükség az osztályok számának csökkentésére.  Az eddigi törvényes előírásokat módosítva az elméleti líceumi osztályban a maximális létszám nem 28, hanem 26, míg a szakoktatásban 24 lesz. 

„Abban bíztunk, hogy ez a tanév nem olyan lesz, mint a másik volt. Szeptemberben hagyományos tanítással kezdtünk, ám ez csak október végéig tartott. Utána minden iskolának át kellett állnia az online oktatásra. Reméltük, hogy a második félévtől minden iskolában meg tudjuk kezdeni a hagyományos oktatást, de ez nem sikerült. Jelenleg csak Kolozsváron nem folyik hagyományos oktatás a nyolcadik és a tizenkettedik osztályos tanulók esetében. Nem tartom ezt jónak, mivel ha a többi városi és községi iskolák nyolcadikosai vagy tizenkettedikesei osztálytermi oktatásban részesülnek, akkor a kolozsváriak hátrányos helyzetbe kerülhetnek, és nem biztos, hogy jól fel fognak tudni készülni a vizsgákra. Sajnos, kevés az esély arra, hogy Kolozsvárt változzon a helyzet, ezért nem kizárt, hogy júniusig marad a végzősök számára az online oktatás” – magyarázta Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes.

Borítókép: Facebok, a Kolozsvári Református Kollégium SzakiskolájaArchív

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ