Jóval több szavazatot kapott az RMDSZ-lista a reméltnél
Feltételek mellett támogatják a bizalmatlansági indítványt
Feltételek mellett támogatják a bizalmatlansági indítványt
Vissza

Jóval több szavazatot kapott az RMDSZ-lista a reméltnél

Megköszönte a bizalmat a választóknak Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy a Területi Elnökök Konzultatív Tanácsában (TEKT) és a Szövetségi Állandó Tanácsban (SZÁT) elemezték a vasárnapi EP-választások eredményeit. Cáfolta, hogy az RMDSZ egyezséget kötött volna bárkivel román voksok érdekében. Furcsa, mondta, hogy azok, akiknek természetes, hogy magyarok román pártokra szavazzanak, megütköznek azon, ha románok magyar listát támogatnak. Kifejtette: nincs sok akadálya, de annál több feltétele van annak, hogy az RMDSZ az ellenzék által tervezett bizalmatlansági indítványt támogassa. A szövetség ragaszkodik, hogy javaslatait belefoglalják az indítvány szövegébe, és hogy írásos megegyezés szülessen arról, ki alakít kormányt, ha a hatalmon levő koalíció megbukik. Az RMDSZ nem szándékszik részt venni az új kormányban, de nem tartja kizártnak a parlamenti támogatást.

 

Az RMDSZ EP-jelöltlistája 472 ezer szavazatot kapott a május 26-i megmérettetésen, ami két mandátumot eredményezett. A következő öt évben Winkler Gyula és Vincze Loránt képviseli az erdélyi magyarokat Brüsszelben. Kelemen Hunor elmondta: az RMDSZ eredetileg 380 ezer szavazatot remélt, de a nagy mozgósításnak köszönhetően majdnem százezerrel több voksot szerzett. Kellett is ez a plusz, hiszen az előrejelzéseket messze túlszárnyaló román részvétel mellett csak így tudta átlépni az RMDSZ a bejutási küszöböt, tette hozzá.

A megyei adatokra vonatkozóan annyit mondott: mindenhol cél fölött teljesítettek. Sok olyan szavazó is visszatért a szövetséghez, akik korábban elpártoltak, ez a bizalom kötelez! – fogalmazott Kelemen. Az RMDSZ elnöke köszönetet mondott a kampánystábnak, a megyei és helyi RMDSZ-es  önkormányzati képviselőknek, polgármestereknek, a kampányt segítő civil szervezeteknek külön kiemelve a lista harmadik és negyedik helyezettjét, Hegedüs Csillát és Oltean Csongort, akik maximálisan kivették részüket a munkából, noha tudták, nincs sok esélyük mandátumot szerezni. Szintén köszönet illeti azokat az erdélyi köztiszteletben álló személyiségeket, akik szavazásra bíztatták a magyarokat, illetve a magyarországi barátokat, Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fidesz-KDNP szövetséget is, nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Az elmúlt napokban kibontakozó vitára utalva Kelemen Hunor úgy fogalmazott: csodálkozik, hogy egyesek értetlenül fogadják az RMDSZ-listára leadott román szavazatokat. Nincs ebben semmi rendkívüli, az elmúlt 30 évben a regáti megyékben sokan támogatták az RMDSZ listát, mondta a saját példáját említve. A 2014-es elnökválasztáson Kelemen Hunor 26 ezer voksot szerzett a Kárpátokon túli megyékből, most az RMDSZ-lista alig kétezerrel kapott többet, ami ilyen magas részvétel mellett érthető is. Kijelentette: az RMDSZ a román megyékben szerzett szavazatok nélkül is átlépte volna a bejutási küszöböt. Emlékeztetett: az RMDSZ-nek a déli megyékben is vannak szervezetei, és voltak képviselői és szenátora is a töredékszavazatok visszaosztásának következtében. Az Átlátszó Erdély nevű portál kérdésére: hogy sikerült a legeldugottabb Tulcea megyei faluban is szavazatokra szert tenni, szintén itt kereshető a magyarázat. Vajda Ferenc volt Tulcea megyei RMDSZ-es képviselőnek köszönhetően az RMDSZ-nek mind a mai napig sok a szimpatizánsa, volt már olyan választás is, amikor a szövetség több szavazatot kapott a megyében, mint a helyi lipovánok. A térség ugyanakkor nagyon kedvelt a székelyföldi magyarok körében is, tette hozzá Kelemen.  

A nem magyar nemzeti kisebbségek is rendszerint nagy számban támogatják választásokon az RMDSZ-t, amennyiben saját pártjuk nem indul a választásokon, ezzel magyarázható különben a szavazatszámbeli különbség az RMDSZ képviselői és szenátori listáján. A nem magyar kisebbségeknek ugyanis csak az alsóházban jár képviselet, magyarázta.

A belpolitikai helyzettel kapcsolatban Kelemen Hunor elmondta: a házelnöki tisztség betöltésére megtartott szavazás is jól érzékelteti a jelenlegi parlamenti erőviszonyokat, a szociáldemokraták még mindig kényelmes többségben vannak, és nem valószínű, hogy ezek az arányok egyhamar változni fognak. Elmondta azt is: tárgyalt mind a Mentsétek meg Románia Párt (USR), mind pedig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőivel a tervezett bizalmatlansági indítvány támogatásának lehetőségéről, amelyet az RMDSZ feltételekhez köt. Az RMDSZ akár még Ludovic Orban liberális pártelnököt is el tudja képzelni miniszterelnöknek, ha sikerül neki valahogy többséget szerezni. Az USR-hez hasonlóan az RMDSZ sem akar kormányzati szerepet vállalni, mondta Kelemen. Hozzátette: a PSD irányában sem változott semmi, az együttműködést továbbra is felfüggesztettnek tekintik.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya
Walking Dead a középkorban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ