Jóváhagyták a kolozsvári regionális kórház európai finanszírozását
Vissza

Jóváhagyták a kolozsvári regionális kórház európai finanszírozását

Jóváhagyták a leendő kolozsvári regionális kórház számára a 47 millió eurós, európai alapokból történő finanszírozást – tájékoztatott tegnapi közleményében az Európai Bizottság. A támogatott projekt egy 850 ágyas kórház felépítését és magas technológiai szintű felszerelését feltételezi, hogy jobb sürgősségi ellátást és életmentő szolgáltatásokat biztosítsanak.

A tervezett regionális kórház másodlagos és harmadlagos gondozást is kínál, akárcsak alapellátást, mint a sebészet és belgyógyászat.

A kolozsvári kórház egy regionális sürgősségi kórházhálózat egyik alappillére lenne, amely révén javítanának a romániai egészségügyi rendszeren, és biztosítanák a bonyolultabb esetek multidiszciplináris megközelítését. Ugyanakkor a projekt növeli a vidéki és hátrányos helyzetű lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének, és az időbeni kórmeghatározásnak és kezelésnek az esélyét. Ezzel pedig hozzájárul a mortalitási arány csökkentéséhez és a hosszútávú fogyatékosság megelőzéséhez.    

Nem utolsó sorban a kórház vonzó munkalehetőség lehet orvosok és nővérek számára, így az egészségügyi személyzet elvándorlását is mérsékelhetnék a projekt megvalósításával. 

„Az állampolgárok életszínvonalának javítása, lakhelyüktől függetlenül, az EU kohéziós politikájának a prioritása. A betegek, a vidéki, elszigetelt térségekben élők is, megfelelő szolgáltatásokhoz való hozzáférésének biztosításával, ez a projekt hozzájárul azon cél eléréséhez, amely szerint senkit sem hagynak sorsára a betegellátó rendszerben, ami most, a világjárvány idején különösen fontos” – nyilatkozta Elisa Ferreira kohézióért és reformokért felelős európai biztos.    

A kolozsvári regionális sürgősségi kórház megvalósításának határideje 2026.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Krajova–CFR 1907: mindenképpen ...
Önkormányzati támogatás kultúrára és ...
Egyelőre nem szabadulhat a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ