Jóváhagyták a beiskolázási számot Kolozs megyében
Nem lesz kevesebb magyar előkészítő osztály
Nem lesz kevesebb magyar előkészítő osztály
Vissza

Jóváhagyták a beiskolázási számot Kolozs megyében

A tanügyminisztérium jóváhagyta a 2019/2020-as tanévre vonatkozó Kolozs megyei beiskolázási számot. Ennek értelmében 265 előkészítő osztály lesz, ebből 18 magyar tannyelvű. Ezen kívül a vidéki összevont osztályokban is vannak magyar nyelven tanuló gyermekek. Az előkészítő osztályokban a beiratkozás első szakasza március 4-től kezdődik és 22-ig tart. Az iskolák ma teszik közzé honlapjukon a hozzájuk tartozó utcák jegyzékét. Az iskoláknak február 26-a és március 9-e között kötelező módon nyílt napot kell tartaniuk. Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes szerint Kolozs megyében nincs veszélyben a magyar nyelvű oktatás, azaz nem lesz kevesebb magyar tannyelvű előkészítő osztály az elmúlt évekhez képest. A második iratkozási szakaszt április 2-a és 8-a közöttre időzítik. Valentin Cuibus főtanfelügyelő szerint az iratkozás első szakaszában az iskolaköteles gyermekek több mint 95%-át beiratják az előkészítő osztályba.

Hamarosan kezdődik az előkészítő osztályba való beiratkozás: március 4-től 22-ig tart az előkészítő osztályba való beiratkozás első szakasza. Most is érvényben van az a kitétel, hogy a belvárosi ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező szülők is „ringbe szállhatnak” a belvárosi iskolákba való bejutásért. A beiratkozási kritériumok nem változtak tavalyhoz képest, továbbra is érvényesek az általános és az iskola által megállapított specifikus kritériumok.

Valentin Cuibus főtanfelügyelő szerint az elmúlt két évben csökkent a belvárosi iskolák iránti érdeklődés. Ezt támasztja alá az is, hogy nem a belvárosban, hanem a Dónáth negyedi Ghibu-, a Monostor negyedi Hatieganu- és Rebreanu-, a Györgyfalvi negyedi Titulescu- és Agârbiceanu-líceumokban kellett több előkészítő osztályt jóváhagyni. Átlag 6000 gyerekre számítanak, a magyar nemzetiségű előkészítő osztályosok száma 550-600 körüli, azaz 18 osztálynyi. Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes szerint a 2019/2020-as tanévre a tanfelügyelőség és a minisztérium változtatás nélkül jóváhagyta az iskolák által benyújtott beiskolázási számot. A német tannyelvű iskolában három előkészítő osztály lehet.

Amennyiben az első beiratkozási időszak után maradnak betöltetlen helyek, azt a második, április 2-a és 8-a közötti szakaszban lehet elfoglalni. A második beiratkozás időszak eredményeit április 11-én teszik közzé.

A beiratkozáskor a gyermek születési bizonyítványát (eredetiben és másolatban), a gyermeket beirató szülő személyazonossági igazolványát, a kitöltött, és az illető iskola titkársága által érvényesített beiratkozási nyomtatványt kell bemutatni. A gyerekeket online is be lehet iratni, de az iratkozás érvényesítése személyesen történik az iskola titkárságán.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eredménytelenül zárultak az első ...
Magyar részleg az egész családnak a ...
Az Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓK – Március 15. Kolozsváron
  • Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
  • A bátrak előtt tisztelegtek a felvonulók
  • Dilettantizmus felsőfokon
  • Csörte