Jóváhagyták a beiskolázási számot Kolozs megyében
Nem lesz kevesebb magyar előkészítő osztály
Nem lesz kevesebb magyar előkészítő osztály
Vissza

Jóváhagyták a beiskolázási számot Kolozs megyében

A tanügyminisztérium jóváhagyta a 2019/2020-as tanévre vonatkozó Kolozs megyei beiskolázási számot. Ennek értelmében 265 előkészítő osztály lesz, ebből 18 magyar tannyelvű. Ezen kívül a vidéki összevont osztályokban is vannak magyar nyelven tanuló gyermekek. Az előkészítő osztályokban a beiratkozás első szakasza március 4-től kezdődik és 22-ig tart. Az iskolák ma teszik közzé honlapjukon a hozzájuk tartozó utcák jegyzékét. Az iskoláknak február 26-a és március 9-e között kötelező módon nyílt napot kell tartaniuk. Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes szerint Kolozs megyében nincs veszélyben a magyar nyelvű oktatás, azaz nem lesz kevesebb magyar tannyelvű előkészítő osztály az elmúlt évekhez képest. A második iratkozási szakaszt április 2-a és 8-a közöttre időzítik. Valentin Cuibus főtanfelügyelő szerint az iratkozás első szakaszában az iskolaköteles gyermekek több mint 95%-át beiratják az előkészítő osztályba.

Hamarosan kezdődik az előkészítő osztályba való beiratkozás: március 4-től 22-ig tart az előkészítő osztályba való beiratkozás első szakasza. Most is érvényben van az a kitétel, hogy a belvárosi ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező szülők is „ringbe szállhatnak” a belvárosi iskolákba való bejutásért. A beiratkozási kritériumok nem változtak tavalyhoz képest, továbbra is érvényesek az általános és az iskola által megállapított specifikus kritériumok.

Valentin Cuibus főtanfelügyelő szerint az elmúlt két évben csökkent a belvárosi iskolák iránti érdeklődés. Ezt támasztja alá az is, hogy nem a belvárosban, hanem a Dónáth negyedi Ghibu-, a Monostor negyedi Hatieganu- és Rebreanu-, a Györgyfalvi negyedi Titulescu- és Agârbiceanu-líceumokban kellett több előkészítő osztályt jóváhagyni. Átlag 6000 gyerekre számítanak, a magyar nemzetiségű előkészítő osztályosok száma 550-600 körüli, azaz 18 osztálynyi. Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes szerint a 2019/2020-as tanévre a tanfelügyelőség és a minisztérium változtatás nélkül jóváhagyta az iskolák által benyújtott beiskolázási számot. A német tannyelvű iskolában három előkészítő osztály lehet.

Amennyiben az első beiratkozási időszak után maradnak betöltetlen helyek, azt a második, április 2-a és 8-a közötti szakaszban lehet elfoglalni. A második beiratkozás időszak eredményeit április 11-én teszik közzé.

A beiratkozáskor a gyermek születési bizonyítványát (eredetiben és másolatban), a gyermeket beirató szülő személyazonossági igazolványát, a kitöltött, és az illető iskola titkársága által érvényesített beiratkozási nyomtatványt kell bemutatni. A gyerekeket online is be lehet iratni, de az iratkozás érvényesítése személyesen történik az iskola titkárságán.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Trianon 100 – Tőkés László a ...
Újraindul a Wizz Air-járat Kolozsvárról ...
Ciolacu megfedte Iohannist a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...