Jósika-líceum: Tízéves születésnapját ünnepelte az iskola
Vissza

Jósika-líceum: Tízéves születésnapját ünnepelte az iskola

Tordán a Jósika-líceumban még ünnepélyesebb volt idén a tanévnyitás, mint máskor, hiszen az eseményt áthatotta az az öröm, hogy tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Aranyos-menti magyar gyerekeket tömörítő önálló tanintézet. – Isten kegyelme által voltunk, vagyunk, leszünk és ünnepelhetünk – hangoztatta áhítatában Vincze Csongor esperes.

– Tíz éve egy álom vált valóra, amely azt bizonyítja, hogy nem szabad megelégedni azzal, amit más nyújt nekünk. Volt egy maroknyi lelkes ember, aki nem félt attól, hogy mi lesz a reakció a városvezetés és a politikum részéről. Kiss László unitárius lelkész barátom a szemünk láttára szembesült a gyűlölettel. Nemes szíve megszűnt dobogni, de azóta is itt dobog ebben a szép valósággá lett álomban. Az iskola alapítójaként külön öröm számomra, hogy láthatom az iskola fejlődését. Nagy megtiszteltetés, hogy hozzájárulhatok és támogathatom egyházammal együtt az épülését. A magyar kormány támogatásával hamarosan modern bölcsődével és óvodával bővülünk – hangoztatta Nagy Albert ótordai református lelkipásztor.

Demeter Katalin magyar konzul szerint a Tordán 450 évvel ezelőtt kimondatott vallásszabadság elve felelősség és ihlető erő gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

– Tíz évvel ezelőtt is figyeltem a tordai, iskolaalapítással kapcsolatos eseményeket. Örülök, hogy az akkori kételkedőknek nem lett igazuk. Tíz év távlatából elmondhatjuk: ez az iskola az Aranyos-menti magyarság megmaradásának zálogává vált, és ebben már senki sem kételkedhet – közölte Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke. – A tordai líceum létesítésének tízedik évfordulója és a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraindítása miatt érzett örömünk mellett nem szabad szó nélkül hagyni azt a minisztériumi rendeletet, amely szerint az elemi osztályokban a románt szaktanárok oktatják ezen túl. Ezzel az abszurd, parlamenti vakációban kihirdetett rendelettel nem lehet egyetérteni, remélem, hogy sikerül ezt hamarosan módosítani – összegzett Csoma Botond.

Ezt követően az előkészítő, az ötödik és a kilencedik osztályos tanulók sorra vonultak fel a színpadra, ahol átvették Józan Erzsébet igazgatónőtől a hagyományos tordai pogácsát.

– Az iskola lényege a változás, a mozgalmasság. Büszkék lehettek iskolátokra, és magatokra is, hiszen az elmúlt tíz évben látványos fejődést értünk meg – hangoztatta Józan Erzsébet iskolaigazgató, majd felsorolt néhány, a tanulók által elért kiemelkedő eredményt.

A jelenlegi és volt iskolások rövid műsora után Józan Erzsébet emléklapot adott át azoknak, akik az elmúlt tíz évben támogatták az iskola létrejöttét, működését. Kiss László unitárius lelkész emlékének – aki a tordai városi tanácsnak az iskola létesítését elutasító ülése után szívrohamban elhunyt – egy perces néma csenddel emlékeztünk. A szülők képviselője kifejtette: egyetértenek és támogatják a fehér karszalagos tiltakozást, amely által kinyilvánítják a román oktatásra vonatkozó kormányhatározat elleni nemtetszésüket.  

Az iskola zászlajával az élen vonult a tanévnyitóra az iskola közössége.

(Borítókép: a szerző felvétele)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Képekben a 200 éves kolozsvári ...
Szövetségre lép a Magyar Polgári Párt ...
Ne bántsd a gilisztát!

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ