Jónak lenni jó – Máltai Jótékonysági Bált szerveztek Nagyenyeden
A Bethlen-kollégium táncosai nyitották meg a bált
A Bethlen-kollégium táncosai nyitották meg a bált
Vissza

Jónak lenni jó – Máltai Jótékonysági Bált szerveztek Nagyenyeden

Mindenkiben él a vágy, hogy segítsen a szegény sorsúakon. Az utcai adakozás, vagy a becsengető kéregetők támogatása valamennyit könnyíthet ugyan a lelkünkön, de sajnos sosem lehetünk biztosak abban, hogy adományunk jó helyre kerül-e. A Nagyenyedi Máltai Szeretetszolgálat viszont néhány éve nagyon sok szegény ember számára biztosítja a napi betevőt a városban és környékén. A jótékonysági bál megszervezésével az ehhez szükséges pénzforrás egy részét igyekeznek összegyűjteni.

Éppen 23 éve, 1997-ben egy nagyenyedi óvónő, tele tenni akarással, kezdeményezte majd megszervezte a Máltai Szeretetszolgálat nagyenyedi fiókszervezetét. Akadt egy polgármester és egy együttműködő városi tanács is, aki a Szenkirály utcában, egy leromlott állagú, felújításra váró házzal támogatta a kezdeményezést. Akkor, a Fari P. Ilona által elültetett csírának a szárba szökkenését még nem lehetett előre látni. De az eltelt csaknem három évtized során a kezdeményező köré csapat szerveződött, a tevékenység pedig, mind gazdagabb, és sokrétűbb lett, hiszen beindult a partnerszervezetekkel való kapcsolatok kiépítése. A székhelyként működő ingatlant szépen felújították, közben érkeztek az adományok is, és idővel kialakultak a segítségnyújtás lehetséges formái is.

Minden szeretetszolgálat által szervezett jótékonysági bálnak megvan a sajátos varázsa. Érkezéskor a Georgia vendéglőben megcsodáltuk a gyönyörűen megterített asztalokat, közben beszélgetések zsongása hallatszott. Ismerkedésre alig van szükség, hiszen a kisvárosi bállátogatók már ismerik egymást, ha nem is név szerint. Kivételt csak a tiszteletbeli meghívottak képesnek minden évben. Ezúttal megtisztelte jelenlétével a jótékonysági összejövetelt Roberto Musneci a Szuverén Máltai Lovagrend romániai nagykövete, Iulia Adriana Oana Badea helyi polgármester, Ion Dumitrel a Fehér Megyei Tanács elnöke, Imre G. Ugron a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete. Védnöki minőségükből fakadóan mindannyian röviden üdvözölték a bálozókat.

A testvérszervezetek közül a kolozsvári, marosvásárhelyi, szatmári, temesvári szervezetek küldöttei is részt vettek az eseményen. Fari P. Ilona román és magyar nyelven üdvözölte a bál védnökeit és a részvevőket. Beszédében hangsúlyozta, mennyire büszke rá, hogy annak a kisvárosnak a lakója, amely meg tudta szervezni a jótékonysági bált a rászorulók megsegítésére. Hozzátette: lát esélyt arra, hogy a következő években ez a rendezvény hagyománnyá válik. A hagyományos Filantróp díjat idén Székely Levente és Árpád vállalkozók vehették át, akik hűséges partnerei a szeretetszolgálatnak.

A bál klasszikus nyitótáncát a Bethlen Kollégium tánccsoportja adta elő, akiket ezúttal is Lőrincz Zoltán és Trudi tanítottak be. Felléptek még a bukaresti operettszínház szólistái, név szerint Oana Rusu és Catalin Petrescu. A sepsiszentgyörgyi Makkai féle zenekar fülbemászó repertoárja többször is vastapsba torkollott. Ilyen jó hangulatban az adakozókedv is egyre inkább megjött. Sokan licitáltak a Fülöp Szabolcs virágüzlet és Júlia ajándéküzlet csodálatos csokraira, a felajánlott festményekre, a magyarlapádi és torockószentgyörgyi tejfeldolgozó üzem ajándéktermékeire és a helyi használtbútor forgalmazó felajánlására és a búzásbocsárdi borra. A farsangi fánkba rejtett sorsjegy nyertesei két személyes ebédet fogyaszthatnak el a Vár melletti vendéglőben.

A hajnalig tartó bál, táncmulatság szép példája volt a szervezett, átlátható adakozásnak, ugyanakkor annak, hogy milyen természetesen lehet alkalmazni a kétnyelvűséget, ha van rá jóakarat. A Biblia találó mondása szerint, mi erősek, tartozunk azzal, hogy a gyengébbek terheit hordozzuk. Mert jónak lenni jó!  

Borítókép: Lőrincz Zoltán


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ