Jön az újabb apáczais szuperprodukció: a legendás Rómeó és Júlia musicalt állítják színpadra
Vissza

Jön az újabb apáczais szuperprodukció: a legendás Rómeó és Júlia musicalt állítják színpadra

A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum vegyeskara és az Osrick Egyesület közösen készül arra, hogy közel három hét múlva bemutassa a 2000-es évek musical-játszásának egyik legikonikusabb darabját, Gérard Presgurvic Rómeó és Júlia című örökérvényű musicaljét. A szuperprodukció július 12-én 18 órától lesz először látható a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében, majd július 14-én – szintén 18 órától – ismét megtekinthetik azt az érdeklődők. Támogatói meghívók – korlátozott számban – még foglalhatók mindkét előadásra az apaczaimusical@gmail.com címen, a lefoglalt meghívók pedig legkésőbb június 28-án 16 óráig vehetők át személyesen az opera jegypénztáránál.

Már nem kell sokat várni, hogy a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum vegyeskara az eddigi évekhez hasonlóan ismét bebizonyítsa: kemény munkával, odaadással és a színház, a színjátszás iránti szeretettel az olyan kihívásoknak is elébe tud állni, mint egy ilyen nemzetközi szinten is népszerű darab színpadra állítása. Gérard Presgurvic Rómeó és Júlia című legendás musicalje William Shakespeare drámája nyomán készült, s a 2000-es évek elején berobbant a magyar musical-játszás világába is. A közel három órásnak ígérkező előadást dupla szereposztásban játszák majd, a próbákat pedig már tavaly ősszel megkezdték annak érdekében, hogy a júliusi bemutatóra az apáczaisoktól megszokott színvonalon kerülhessen sor.

Lovassy Cseh Tamás, az előadás rendezője, aki az apáczaisok korábbi két előadását, a Dzsungel könyvét és a Mozart!-ot is jegyezte, a legújabb bemutatóra készülve elmondta: az eddigi talán legkomolyabb és legnehezebb vállalás előtt állnak. „Nem csak azért, mert a zenei anyag rendkívüli kihívást jelent mindenkinek, hanem azért is, mert Rómeó és Júlia története alkalmas arra, hogy a figurák belső világának mélyére ássunk, miközben mindenki ismeri a történetet és bizonyos elvárása is van azzal kapcsolatban” – fogalmazott a rendező, aki szerint fantasztikus utazás végéhez érkeznek, amelyet még tavaly ősszel kezdtek közösen a csaknem ötven szereplővel és alkotótársakkal. „A Rómeó és Júlia musicalt szinte mindenki ismeri, a Lehetsz király, vagy épp a Szívből szeretni dalokat bizonyára velünk együtt dúdolja majd a közönség, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a jól ismert történet középpontjában gyerekek állnak, tulajdonképpen ártatlan fiatalok, akik egy brutális világ még brutálisabb szabályaiba halnak bele. Így nem csoda, hogy a próbafolyamat során hosszasan beszéltünk az előző generációktól örökbe kapott társadalmi szerepekről, az egymás iránti felelősségvállalásról, vagy épp az erőszak természetéről. Ha munkánk gyümölcse beérik, akkor egy nagyszabású és látványos színpadi show keretei között beszélhetünk majd azokról a lényegi, az emberi kapcsolatokat meghatározó kérdésekről, amelyek jelen vannak mindennapjainkban” – tette hozzá. „Jó volt látni, hogy a különböző generációk – gimnazisták, egyetemisták és egyetemet végzettek – miként tudnak egy közös ügy érdekében, szabadidejüket nem sajnálva dolgozni. Jó döntésnek bizonyult, hogy bárki számára lehetővé tettük a részvételt, így egy borzasztóan színes, nyitott és elhivatott csapattal dolgozhattunk” – vonta le a konklúziót a rendező. Érdekességként elárulta: idén olyan szólistájuk is színpadra lép, aki várost és iskolát váltott, hogy együtt dolgozhassanak. „Hatalmas felelősség és egyben megtiszteltetés is ez a fajta bizalom, amely a közönség folyamatos és támogató érdeklődésével egyetemben arra kötelez, hogy komolyan vegyük feladatunk, és a szórakoztatáson túl közös gondolkodásra is hívjuk a nagyérdeműt” – mondta Lovassy Cseh Tamás.

Az óriási érdeklődésre való tekintettel már csak korlátozott számban foglalhatók támogatói meghívók (15 és 20 lejes értékben) mindkét előadásra. Az apaczaimusical@gmail.com címen bárki jelezheti részvételi szándékát, a lefoglalt meghívókat pedig június 28-án 16 óráig vehetik át személyesen a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztáránál. A jegypénztár hétfőn, szerdán és pénteken 10 és 16 óra között, valamint kedden és csütörtökön 13 és 19 óra között várja az érdeklődőket.  

Az apáczaisok – az utóbbi években külsősökkel is kiegészülve – 2014 óta rendszeresen, minden tanévben és színházi évadban, színpadra viszik a magyar és nemzetközi musicalirodalom egy-egy méltán ismert darabját. A Kolozsvári Magyar Operával partnerségben, színházi szakemberek bevonásával, rendre olyan produkciók születnek, amelyek színházszakmai mércével mérve is megállják helyüket, és amelyek Kolozsvár kulturális és színházi életének megszokott és várt mozzanataivá váltak. Az elmúlt években, az 5 bemutató során, közel 250 diák vett részt a produkciók létrehozásában, s csaknem 20 ezer néző láthatta előadásaikat. Mivel e projektek soha nem profitorientáltak, de a rendszerint nagyszínpadi, látványos produkciók gyártási költségei igen magasak, az évenkénti bemutatók létrejötte a támogatóktól függ. Épp ezért az alkotók arra kérik a színház- és zenebarát közönséget, valamint mindazokat, akik érdeklődéssel követik az apáczaisok munkáját, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a kezdeményezés sikerre vitelét az előadás létrehozásában partner OSRICK EGYESÜLET támogatásával a RO56OTPV200001199890RO02 bankszámlaszámon, vagy kiemelt – 100 RON értékű – támogatói meghívó igénylésével az apaczaimusical@gmail.com e-mail címen keresztül.

Az előadással kapcsolatos további információk, valamint érdekességek és újdonságok megtalálhatók a www.facebook.com/apaczaimusical oldalon.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Önálló magyar líceum épülhet ...
Ellenőrzik az oltóhelyeket a ...
Digitalizált hangfelvételeket tett ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ