Jók a rohammentők, régiek a tűzoltókocsik
Vissza

Jók a rohammentők, régiek a tűzoltókocsik

Míg a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) Kolozs megyei parancsnoka, Ion Moldovan a korábbi években folyamatosan panaszkodott a SMURD rohammentők, illetve a tűzoltókocsik műszaki állapotát illetően, ezúttal az általa vezetett belügyminisztériumi intézmény 2019-es mérlegét bemutató sajtótájékoztatón, tegnap a magas rangú vezető elégedetten nyilatkozott a SMURD gépkocsik helyzetéről.

– Hosszú évek után végre elmondhatom: jelenleg a rohammentő állomány száz százalékban új. Nagyobb számú és újgyártású autókkal rendelkezünk úgy az intenzív terápiás, mint az elsősegélyt nyújtó mentőautók terén. Európai pénzeket kezelő kormányzati program keretében 9 új gépkocsihoz jutottunk, ezen kívül a szászfenesi és a kolozsvári városháza egy-egy SMURD mentőautót vásárolt, míg a Beard Brothers Egyesület két ilyen járművek bocsátott rendelkezésünkre – részletezte a parancsnok.

A Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője szomorúan közölte viszont, hogy tűzoltóautók vonatkozásában már korántsem ilyen rózsás a helyzet. – A járművek régiek, gyakran meghibásodnak, gyakran szorulnak javításra. A megyében a legrégebbi tűzoltóautó Bánffyhunyadon található és 1980-ban gyártották, de sok az 5 vagy 7 éves jármű is – mutatott rá Moldovan. Hozzátette: tudomása szerint országos szinten nemsokára 500 tűzoltóautót vásárol a szaktárca, ebből Kolozsvárnak is jut majd kilenc.

A parancsnok azzal sem elégedett, hány emberrel dolgozik. Bár a Kolozs megyei ISU 783 állása 96 százalékban be van töltve, Moldovan úgy ítéli meg, a lakosság riasztásainak arányára, illetve a potenciális veszélyforrásokra való tekintettel 900 alkalmazottra lenne szüksége az intézménynek. – A bevetésekhez szükséges személyzeti keret 98 százalékban lefedett, ami nagyon jó arány, ezzel elégedett vagyok – fogalmazott a parancsnok.

A tavalyi legnehezebb bevetésekre vonatkozó sajtós kérdésre válaszolva elmondta: különösen nehéz volt a szamosújvári rendezvényközpontnál és szamosújvári csarnoknál kiütött tűz eloltása. – Nyáron a két nagy zenei fesztivál jelent komoly kihívást. Abban az időszakban mindenkinek dolgoznia kell – mutatott rá Ion Moldovan, aki szerint tavaly 17,3 ezer esetben lépett közbe az ISU. 2018-hoz képest a bevetések száma közel 9 százalékkal nőtt. A legintenzívebb hónap érdekes módon március volt, ekkor majdnem 1700 esethez riasztották a rohammentősöket vagy tűzoltókat. A bevetési idő átlaga 17 percről 14-re csökkent – újságolták. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hargita megyében is megjelent a kór
Folytatja a fertőtlenítést a városháza
Idős földészek mikor dolgozhatnak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ