Johannis: Kártékony szocáldemokraták! - PSD: Johannis viszályt szít
Vissza

Johannis: Kártékony szocáldemokraták! - PSD: Johannis viszályt szít

A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) meg kell értenie, hogy kártékony a párt jelenlegi vezetése és a kormány - nyilatkozta hétfőn Klaus Johannis államfő és felszólította a szociáldemokratákat, hogy vegyék komolyan az utóbbi napok tüntetéseit és értsék meg, hogy nem az emberek ellen, hanem az emberek érdekében kell kormányozniuk. „Az emberek, ha semmibe veszik őket, továbbra is lázadni fognak”, mondta.

„Fordulóponthoz értünk, a román társadalom akkut válságba jutott, amelyben arra kell koncentrálnunk, hogy megvédjük a polgári, európai értékeket, amelyben a vétkesek elnyerik büntetésüket, amelyben a politikai pártok nem bűnözői csoportokat, hanem a társadalmat képviselik, amelyben a normalitás a szabály és nem a kivétel. Hogyan jutottunk oda, hogy egy jogos tüntetés utcai erőszakba és agresszióba fulladt? Vajon nem azok akartak-e diverziót, indokolatlan álfeszültséget kelteni, akik térdre akarják kényszeríteni az igazságszolgáltatást és a korrupcióellenes harcot? - vetette fel az elnök.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Klaus Johannis államfőt tette felelőssé a társadalom megosztottságáért, a PSD szerint a jobboldali államfő próbált hívei segítségével erőszakos lázadást szítani a diaszpóra pénteki demonstrációját kihasználva, hogy eltávolítsa a legitim kormányt a hatalomból.

A PSD hétfői közleményében megállapította, hogy Románia a centenárium évében megosztottabb, mint valaha, a türelmetlenség tetőfokára hágott, példátlan verbális erőszakot és állami intézmények elleni támadásokat eredményezve. A kormánypárt szerint mindezért Johannis a felelős, aki ahelyett, hogy "minden román elnöke" lenne, és alkotmányos szerepét betöltve egyensúlyi tényezőként viselkedne, inkább a "megosztó" akar lenni a román társadalomban.

A kormánypárt érthetetlennek nevezte, hogy azok az egyenruhások - rendőrök és csendőrök -, akik az államfőnek hűséget esküdtek, nem támogatást kaptak az államfő részéről, hanem éppen Johannis volt az, aki szemrehányással illette őket, "tekintélyüket és hitelüket aláásva". A kormánypárt azzal vádolja az elnököt, hogy a PSD és kormányellenes utcai tiltakozást, az "anarchiát" bátorította.

A PSD abból következtetett az elnök felelősségére, hogy Johannis hívei is részt vettek a pénteki tüntetés szervezésében, és szerintük "tudatosan erőszakot szítva" provokáltak összetűzéseket a karhatalommal, azzal a céllal, hogy a társadalmi felháborodás nyomás alá helyezze és kikényszerítse a kormány leváltását.

A PSD szerint ugyanaz volt a "forgatókönyvük", mint amellyel lemondásra kényszerítették a szociáldemokrata Ponta-kormányt, hogy - Johannis saját kormányaként - hatalomra juttathassák a Dacian Ciolos vezette szakértői kabinetet. A kormánypárt szerint ez Iohannis "elnöki módszere", amellyel a választott kormányt félreállítva, olyan "sötét érdekeket szolgáló, mesterségesen összetákolt" kormányt állít az ország élére, amelynek semmi köze a választók akaratához.

A kormánypárt közleménye végén felhívást intézett az államfőhöz, hogy viselkedjen felelősen, mindenki elnökeként és támogassa jóhiszeműen az ország fejlődését tiszteletben tartva a választók akaratát.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Román nacionalisták közel százfős ...
Boc: továbbra is támogatjuk a város ...
Miből lett az élet?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ