Johannis gratulált Gentiloninak, hogy kormánya jelentősen csökkentette a migrációs nyomást
Vissza

Johannis gratulált Gentiloninak, hogy kormánya jelentősen csökkentette a migrációs nyomást

Klaus Johannis gratulált ma Bukarestben Paolo Gentiloni olasz kormányfőnek, hogy az olasz hatóságok az utóbbi időben jelentős mértékben csökkentették a migrációs áramlat nyomását a Földközi tengeren, az elnök az európai külső határok védelmének erősítésének szükségességét is hangsúlyozta.

Az elnök csütörtökön hivatalában fogadta az olasz miniszterelnököt, akivel egyebek mellett az Európai Uniót érintő közös kihívásokról egyeztetett. Iohannis elmondta: az olasz kormány bölcs politikája eredményes volt az utóbbi időszakban a migráció kezelése tekintetében, de rámutatott: tudatában vannak annak, hogy további kihívások elé néz Európa, és ezért közös megoldásra van szükség a migráció ellenőrzésére.

Gentiloni elmondta, hogy Olaszország jelentős erőfeszítést tett, de további közös európai cselekvésre van szükség a migráció kezelése érdekében. Úgy vélte, a jelenség semmiképpen nem átmeneti jellegű, hanem több évre, akár évtizedre is kihívást fog jelenteni, ezért azt kell elérni, hogy ne legyen a migráció a bizonytalanság és a félelem forrása, hanem ellenőrzött, a gazdaság fejlődését ösztönző tényező.

A felek megbeszélésén szó volt még a 2020 utáni uniós költségvetési ciklusról, amellyel kapcsolatosan a tárgyalások a jövő év első felére is kiterjednek, amikor Románia fogja betölteni az EU soros elnökségét.

Az elnök és az olasz kormányfő találkozóját követően elhangzott az is, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai kiválóak, a két ország kereskedelmi kapcsolatainak volumene eléri a 14 milliárd eurót, Olaszország Románia második legfontosabb kereskedelmi partnere.

Olaszországban a románok alkotják a legnépesebb kisebbséget, számuk eléri az 1,3 milliót az olasz hatóságok statisztikája szerint. Iohannis elégedetten nyugtázta, hogy ez a közösség jól beintegrálódott az olasz társadalomba. Gentiloni úgy fogalmazott, hogy a románok integráltsága Olaszországban elfogadható szintű. Korábban  a két ország között éles diplomáciai konfliktus alakult ki azt köbvetően, hogy román bevándorlók Olaszországban bűncselekményeket követtek el.

Gentiloni Viorica Dăncilă miniszterelnökkel is találkozott. A felek megállapodtak, hogy folytatni fogják a közeljövőben az együttes kormányülések gyakorlatát.

(Fotó: presidency.ro)
 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvári vendéglők tevékenységét ...
Nem szavaztak a kormányról - a testület ...
A tömegbe hajtott egy autós egy ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ