Johannis: Dăncilă felhatalmazás nélkül tárgyal Izraelben (FRISSÍTVE)
Vissza

Johannis: Dăncilă felhatalmazás nélkül tárgyal Izraelben (FRISSÍTVE)

Éles szavakkal bírálta a jobboldali Klaus Johannis csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőit, amiért egy "titokban előkészített látogatáson, felhatalmazás nélkül" tárgyalnak Izraelben.

Az országa külpolitikájában meghatározó szerepet játszó az államfő azt mondta: Viorica Dăncilă miniszterelnök alig néhány órával elutazása előtt jelentette be izraeli látogatását, arról pedig, hogy Liviu Dragnea, a PSD elnöke is Izraelbe utazik, csak utólag szerzett tudomást. "Ki tudja, milyen titkos megállapodást köt (Dragnea) a zsidókkal, ... talán a tükörrel konzultált" - mondta ironikusan Johannis.Az elnök leszögezte: Dăncilă kizárólag a kormánya nevében beszélt az izraeli vezetőkkel, nem pedig Románia nevében. Hozzátette, ennél is jobban aggasztja az a "titokmánia", amivel izraeli útjukat megszervezték. Az elnök kifejezte reményét: lesz Drageában annyi "jóérzés", hogy legalább hazatérése után elmondja polgártársainak, "mit kerestek ott".A múlt héten a PSD elnöke - mint utóbb kiderült az államfő megkérdezése nélkül - bejelentette, hogy Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.Dragnea a múlt csütörtökön egy televíziós műsorban - Viorica Dăncilă kormányfőt is megelőzve - a vezetők közül elsőként beszélt eldöntött tényként arról, hogy Bukarest is követi az Egyesült Államok példáját. Utóbb Dăncilă is igazolta Dragnea bejelentését, miszerint a bukaresti kormány memorandumot fogadott el arról, hogy Románia megkezdi az eljárást izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetése ügyében, de hozzátette: a dokumentum titkos, nem közölhet részleteket róla.Másnap az elnöki hivatal jelezte, hogy Johanisszal nem konzultáltak erről, és az elnök elhamarkodottnak, illetve a nemzetközi jog megsértésének tartja a döntést. A kényes külpolitikai ügyben belpolitikai törésvonalak mentén kialakult vitát a bukaresti külügyminisztérium egy közleménnyel próbálta elsimítani, miszerint egyelőre az "alapos elemzést" kezdte meg a bukaresti kormány Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetéséről.

***- Senkit sem akartam megsérteni. Amennyiben valaki sértve érezte magát, elnézést kérek - jelentette ki az államfő a zsidókra vonatkozó kijelentése kapcsán.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Még idén befejezhetik a Tűzoltótorony ...
Sporthírek röviden
Fertőtlenítőszer-forgalmazó: az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓK – Március 15. Kolozsváron
  • Ők a Zrínyi Ilona matekverseny ...
  • A bátrak előtt tisztelegtek a felvonulók
  • Dilettantizmus felsőfokon
  • Csörte