Jogosítvány nélkül maradhatnak az agresszív sofőrök
Jelentsd, ha lelámpáznak, ok nélkül rád dudálnak
Jelentsd, ha lelámpáznak, ok nélkül rád dudálnak
Vissza

Jogosítvány nélkül maradhatnak az agresszív sofőrök

Rohanó világunkban szinte mindenki siet, türelmetlen, ideges – innen pedig csupán egy lépés az agresszív viselkedés. És ez a közúti forgalomban is megnyilvánul: nincs idő elsőbbséget adni, megvárni, míg az idős vagy lassú léptekkel haladó gyalogos átkel a zebrán, vagy a településeken, veszélyes útszakaszokon érvényes sebességkorlátozásnak megfelelően haladni, stb. A rendőrök által a közúti forgalomban tapasztalt agresszív megnyilvánulások, illetve a hozzájuk beérkezett bejelentések alapján a belügyminisztérium módosítaná a törvénykezést annak érdekében, hogy büntethessék az erőszakos sofőröket. A kékruhások kezdeményezésére sürgősségi kormányrendelet-tervezet készült, amely konkrétan maghatározná, vezetéskor milyen megnyilvánulás bizonyul agresszívnek. Pszichológust, jelentős tapasztalattal rendelkező volt kolozsvári forgalmi rendőrt és egy sofőrt kérdeztünk a kezdeményezésről.

Gyalogosként, bringásként, robogósként, tömegközlekedést használóként, gépkocsivezetőként vagy akár elektromos rolleresként valamennyien szembesülünk agresszív sofőrökkel: ok nélkül és hosszan dudálnak, ingerültek, türelmetlenek, nyugtalanok, büntetőfékeznek, próbálják a többi részvetőt megfélemlíteni annak érdekében, hogy elsőbbséget élvezzenek és gyorsabban célba érjenek.

Saját tapasztalataik, illetve a közúti forgalom résztvevőitől érkezett bejelentések alapján a rendőrök módosítanák az érvényben lévő törvénykezést annak érdekében, hogy megfékezzék az agresszív sofőröket. A forgalmi szabályokat módosító sürgősségi kormányrendelet-tervezet szerint megbüntethetik azt a sofőrt, aki lelámpázza az előtte (lassan) haladó, előzni nem akaró vagy útkereszteződésbe behajtani késlekedő autóvezetőt; ok nélkül rádudál egy másik autósra; nem tartja be a követési távolságot; sodródik (driftingel) a közutakon. Ugyanakkor azt szeretnék elérni, hogy a felsorolt kihágások elkövetőit 2900 lejre büntessék, a sebességkorlátot 70 kilométerórával meghaladó vagy az autópályán forgalommal szemben haladó gépkocsivezetők jogosítványát pedig 120 napra felfüggesszék. Több kihágás elkövetése esetén az ezekért járó felfüggesztési időszakokat összevonnák, így akár fél évig is jogosítvány nélkül maradhat a szabálytalankodó.

Személyiségtípusok tükröződése a vezetésben

A jogszabálymódosítási-javaslat időszerű, hiszen néhány nappal ezelőtt egy kisteherautó anyósülésén ülő férfi életét vesztette, mert egy kamionsofőr bosszút akart állni az őt megelőző kisteherautó sofőrjén. Az eset beszámolói szerint a kisteherautó egy kamiont megelőzve került be két nagyteherautó közé, amelynek sofőrjei egymással adóvevőn kommunikáltak, megbeszélve, hogy bosszút állnak az egyébként szabályos manőver miatt. Az első kamion sofőrje hirtelen fékezett és a kisteherautót összepréselte a két tehergépjármű. 

Pszichológusok szerint a személyiségtípus meghatározza a vezetési stílust. Az introvertált ember nem fogja jól érezni magát zsúfolt városi környezetben, félénken viselkedik a közúti forgalomban, nem feszegeti a sebességhatárokat, ha nem muszáj, és jobban fogja tolerálni a dugót vagy a monotonitást. Ezzel ellentétben az extrovertált sofőr sokkal jobban kezeli a bonyolult forgalmi szituációkat, sőt, mivel a legtöbb inger és kihívás ezekkel jár, még élvezi is a vezetésnek ezt a formáját. Emiatt hajlamos is lehet túllépni a sebességhatárt, vagy letolni másokat. Ugyanakkor rosszul viselheti az ingerszegény dugókat és sorokat, ilyenkor könnyedén elborul az agya.

Túl közel jön hozzánk, lelámpáz

Ez a két felvázolt személyiség csupán két véglet, a kettő közötti csúszkán helyezkedik el az emberek többsége, ki közelebb, ki távolabb a végpontoktól. Ráadásul ez csak néhány tényező, ami befolyásolhatja a sofőrt. Nem szabad elmenni az olyan tanulható és fejleszthető jegyek mellett sem, mint az empátia, a türelem, a beletörődés és hasonlók – állítják a pszichológusok.

A szakemberek szerint az érzelmi intelligencia is egy faktor. Egy sofőr lehet egyszerűen lenéző a forgalom többi résztvevőjével szemben, ilyenkor lelámpáz, nagyon közel jön vagy padlógázzal megelőz. Ezekkel az emberekkel nehéz mit kezdeni, mert ha kiállunk velük, akkor sértjük a felsőbbrendűség érzetüket. Erre a közúti forgalomban a válaszreakció olykor a már annyiszor említett büntetőfékezés, az indokolatlan reflektorhasználat vagy akár fenyegetőzés, verekedés.

„Maradjunk higgadtak, engedjük el őket”

Ilyen helyzetekben, tanácsolja a Szabadság által megkérdezett volt közlekedési rendőr, Sorin Rus, maradjunk nyugodtak, ne válaszoljunk a provokációkra. – Szerintem a közúti közlekedésre vonatkozó törvénykezés egészét módosítani kellene. Ugyanakkor feltétlenül szükséges a gyermekek és fiatalok oktatása, hogy felelősségteljes gépkocsivezetőket neveljünk belőlük. Olyan jogszabályokra van szükség, amelyek nem értelmezhetők – fogalmazott Rus. – Sajnos a különböző korrupciós ügyek miatt a rendőrök tekintélye jelentősen csökkent, az emberek nemigen bíznak bennük, pedig nekik kellene érvényt szerezniük a szigorított törvényeknek – jegyezte meg. Hozzátette: előfordul, hogy célszerűbb lámpázni, mint dudálni. Az agresszív vezetőkkel találkozó gépkocsivezetőknek azt tanácsolta, maradjanak higgadtak, ne válaszoljanak a provokációkra, ne hagyják el gépjárművüket. – Amennyiben a másik sofőr nem nyugszik meg, és veszélyben érzik magukat, hívják az 112-es sürgősségi számot. A beszélgetést rögzítik, a rendőrségnek intézkednie kell – nyilatkozta lapuknak a nyugállományban lévő szakember.

Egy gépkocsivezetőt is megkérdeztünk, hogyan reagál, amikor agresszív sofőrrel találja szemben magát.

– Még akkor is figyelemmel kísérem, mi történik a forgalomban, ha vonzó hölgy ül mellettem. Amikor látom, hogy valaki siet, nyugtalan, elengedem, még mielőtt lámpáz, dudál, vagy túl közel hajt hozzám. Többször lemértem, hogy egy-két, maximum öt perccel hamarabb ér ugyanoda, ahova én – mesélte. Hozzátette: olyan gépkocsivezetőket is hagy előzni, akiknek jobb kocsija van, több benne a lóerő, hadd használják ki. – Amikor lassabb közlekedés miatt agresszív sofőrrel találkoztam, akkor egy büntetőfékezést még elnéztem neki, a másodiknál viszont már hívtam az 112-t. Az első településen megállították, jegyzőkönyv készült. Már az elégtétel volt számomra, hogy jól elkésett – mesélte a Szabadságnak a gépkocsivezető.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ