Jogi ki mit tud?-ra várják a jelentkezőket
Vissza

Jogi ki mit tud?-ra várják a jelentkezőket

A Jogaink Egyesület idén újra megszervezi, a Jogi ki mit tud? – avagy te tudsz jogi keretek között mozogni? elnevezésű jogi vetélkedőjét. A versenyen résztvevő középiskolás diákok olyan kérdésekre keresik majd a választ, amelyek a mindennapi életben hasznosan lehetnek, mint hogy hány éves kortól lehet törvényesen munkát vállalni Romániában, mit kell tudni, ha megállít a rendőr, mi történik, ha nem fizetsz ki egy büntetést. A vetélkedő fő célja, hogy a versenyzők alapjogi ismereteit bővítse, és felhívja a figyelmet ezek ismeretének fontosságára.

Tavaly a verseny nagy népszerűségnek örvendett, 35 jelentkező csapatból 10 jutott a döntőbe Erdély 8 különböző városából.

Kik jelentkezhetnek? IX-XII. osztályos diákok jelentkezését várják, 2 fős csapatokban. Fontos, hogy a csapattagoknak nem kell feltétlenül egy osztályba vagy egy iskolába járnia.

Hogyan és meddig? Október 1-ig lehet jelentkezni e-mailben: jogaink.egyesulet@gmail.com címen, ahova a következő információkat kell elküldeni: csapat neve, csapattagok neve, iskola neve.

Miből is áll a verseny? A jogi ki mit tud kétfordulós megmérettetés. Az I. fordulóban online felületen juttatják el a feladatokat, kérdéseket, amely megoldásához bármilyen segédeszközt lehet majd használni. Ezt követően Kolozsváron tartják a döntőt, október 26-án, ahol a csapatok különböző érdekfeszítő feladatokat kapnak, és igazi bírósági pert is el kell játszaniuk.

Miért éri meg jelentkezni? Elsősorban a tanulás miatt, a jogok és kötelezettségek megismerése miatt. Másodsorban, hogy a versenyzők jól érezzék magukat és ismerkedjenek. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a verseny hiánypótló, a versenyzők valós helyzetekkel találkozhatnak, ahol a jogi alaptudásukat teszik próbára, játékos, interaktív feladatokkal. Nem utolsó sorban pedig a nyeremények miatt is érdemes jelentkezni. A tavaly évben kalandpark és fesztiválbelépők, függőágyak, hátizsákok és sok más érdekes nyeremény is gazdára lelt. 

A szervezők bátorítanak minden IX-XII. osztályos diákot, hogy jelentkezzen és fedezze fel, mennyire sokszínű a jog világa.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ma ünnepeljük a magyar dráma napját
Két hét múlva kezdődik a 21. ...
TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás