Jogerősen felmentették Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt (FRISSÍTVE MARKÓ ATTILA NYILATKOZATÁVAL)
Ki felel a meghurcolt, tönkretett emberek életéből elrabolt évekért?
Ki felel a meghurcolt, tönkretett emberek életéből elrabolt évekért?
Vissza

Jogerősen felmentették Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt (FRISSÍTVE MARKÓ ATTILA NYILATKOZATÁVAL)

Jogerősen felmentette a legfelsőbb bíróság kedden Markó Attila egykori kisebbségügyi államtitkárt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt parlamenti képviselőjét, akire - a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagjaként - első fokon öt év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bukaresti táblabíróság egy korrupciós perben.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint az ügy 12 vádlottja - köztük a kártérítési bizottság nyolc tagja - csaknem 85 millió eurós  kárt okozott az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

A legfelsőbb bíróság csak a kártérítési bizottság volt alelnökét és egy ingatlanbecsüst talált bűnösnek, az ügy többi, első fokon elmarasztalt vádlottját felmentette - közölte a Mediafax hírügynökség. Theodor-Cătălin Nicolescu, a bizottság volt alelnöke végül megvesztegetés elfogadásáért kapott 8 év letöltendő börtönbüntetést, a hivatali visszaélés vádja alól - a bizottság többi tagjához hasonlóan - őt is felmentették.

"Igazság született. Jogerősen felmentettek a második kárpótlási ügyben is. A helyes döntés született: aki lopott, azt elítélték, akik nem loptak, azokat felmentették. Szeretnék azonban mindenkit emlékeztetni arra, hogy még további két - a korábbi kettővel teljesen azonos tényállású - per van folyamatban, mindkettőben ugyanúgy le akartak (és akarnak még) tartóztatni" - kommentálta az ítéletet Facebook-oldalán Markó Attila.

Hozzátette: a mostani ítélettől még nem tért vissza a román igazságszolgáltatásba vetett bizalma, hiszen a Mikó-ügy számára azt bizonyította, hogy Romániában bármi megtörténhet.

2014-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Markó Attilát amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult az államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásához. Miután az RMDSZ politikusa ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, Markó Attila 2015-ben bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A mostani ítéletet távollétében hozták meg, Románia korábban nemzetközi körözést adott ki ellene.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke jó hírnek nevezte, hogy véglegesen felmentették Markó Attilát a három visszaszolgáltatási ügy egyikében. "Az első perctől bíztunk Attila ártatlanságában, most bízunk abban, hogy a másik két ügyben is hasonló döntés születik. Meghurcoltak egy embert és tönkretették. Tudni kellene, hogy ki felel majd ezért" - mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Horváth Anna, volt kolozsvári RMDSZ-es alpolgármester, akit a DNA szintén meghurcolt koholt vádak alapján, Facebook-bejegyzésében szintén úgy vélekedett: „A Mikó-perben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt barátunk ellen, 2015-2016 folyamán, egymásután három - egy-kaptafára húzott - "hivatali visszaélés" vádjával indítottak eljárást. Számomra egyetlen percig sem volt kérdés Attila ártatlansága, az ügy politikai, megfélemlítési célzata. Abban a hitben, hogy a másik két perében is hasonló döntés születik, egyetlen kérdés dübörög bennem: ki felel, felel-e valaha valaki a meghurcolt, tönkretett emberek életéből elrabolt évekért?”

Markó Atillától a Szabadság azt kérdezte: e jó hír hallatán fontolgatja-e a hazatérés gondolatát a kényszerű száműzetésből? „Természetesen azonnal hazajövök, amikor mindennek vége, amikor már nem bánthatnak. Amikor a hátralevő két perben is felmentenek, vagy visszavonják az európai elfogatóparancsot. Az egy más kérdés, hogy ennyi év sárba taposás után lesz-e még erőm ott folytatni, ahonnan elűztek, és azt tenni, amit mindig is tiszta szívvel tettem: közösségemmel foglalkozni.”

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ