Jelenléti oktatás zajlik a legtöbb kolozsvári iskolában
A református kollégium 5–12. osztálya tanul online
A református kollégium 5–12. osztálya tanul online
Vissza

Jelenléti oktatás zajlik a legtöbb kolozsvári iskolában

Jelenléti oktatás folyik a kolozsvári magyar tannyelvű iskolák többségében, miután elenyésző a koronavírussal fertőzött pedagógusok és diákok száma. Kerekes Adelhaida, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség (ISJ) főtanfelügyelő-helyettese a számada­tok kapcsán elmondta: a tanfelügyelőség nem összesíti naponta a koronavírusos tanulók és pedagógusok számát. Péntekenként döntik el a koronavírusos tanulók vagy tanárok száma függvényében, hogy a következő héten melyik iskola melyik osztálya vált át a jelenléti oktatásról online-ra. Ha sok a beteg tanár, akkor a tanintézet kérheti, hogy minden osztály online oktatásban vegyen részt. Az iskolaigazgatók szerint a nemrég meghozott járványügyi intézkedések hatását – hogy az online oktatásra való áttérést a Covid-kórházak telítettségétől tették függővé – néhány hét múlva tudják csak felmérni. Szerintük a legfontosabb az, hogy minél többen beoltassák magukat.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség adatai szerint ennek a hétnek az elején 276 osztályban, illetve óvodai csoportban zajlott online oktatás. Ugyanakkor nyolc tanintézet online oktatásra tért át a koronavírusos gyermekek vagy pedagógusok nagy száma miatt. A nyolc tanintézet közül pedig csak egy magyar tannyelvű intézet érintett, a református kollégium. Török Zoltán kollégiumi igazgató helyesbítette azt a tanfelügyelőségtől származó értesülést, miszerint a kollégium minden osztálya online oktatásra tért volna át, mert a szakiskolai osztályok, az óvodai csoportok és az elemi tagozatos kisdiákok most is jelenléti oktatásban vesznek részt. A kollégium hat koronavírusos pedagógus miatt kérte, hogy az 5–12. osztályosok online tanulhassanak, mert a beteg kollégák online meg tudják tartani az óráikat, a jelenléti oktatásban viszont a helyettesítésüket nagyon nehezen oldották volna meg. A kollégisták közül hatan betegedtek meg – tudtuk meg az iskolaigazgatótól.

Minden osztályban online zajlik az oktatás a dési A. Mureşanu Főgimnáziumban és az Al. Papiu Ilarian Elméleti Líceumban, Kolozsváron a Gh. Şincai Elméleti Líceumban és az E. Racoviţă Elméleti Líceumban. Ami az óvodákat illeti, egy aranyosgyéresi és három kolozsvári óvodában zajlik online az oktatás. A január 14-i adatok szerint a megyében 471 óvodást, illetve iskolást tartottak számon koronavírusos fertőzéssel, a tanügyben dolgozók között pedig 147 aktív koronavírusos eset van.

– A Báthory-líceumban jelenleg négy pedagógust és 16 tanulót tartanak nyilván koronavírussal. Minden osztály jelenléti oktatásban vesz részt, a koronavírusos tanulók pedig online kapcsolódnak be az órákba. Az jelentene nagyobb gondot, ha megnőne a koronavírusos pedagógusok száma, mert meg kellene oldani a helyettesítésüket. Mindenkit arra buzdítok, hogy tartsák be az érvényes szabályokat, és ne engedjék iskolába a gyermekeket, ha betegek, vagy ha koronavírusos beteg kontaktszemélyei – nyilatkozta Schuller Hajnal, a Báthory-líceum igazgatója.

– Az Apáczai-líceumban hat pedagógus beteg, további kettő pedig kontaktszemély, a koronavírusos tanulók száma pedig húsz körüli. A beteg pedagógusok közül öt nem tanít teljes normával, ezért az osztályok diákjai jelenléti oktatásban részesülnek. Jelenleg csak négy osztály tanul online. Nehéz az új rendelkezés jó vagy negatív oldalait felmérnünk. Ehhez el kell telnie legalább két hétnek – közölte Vörös Alpár, az Apáczai-líceum igazgatója.

Kósa Máriától, a Brassai-líceum igazgatójától megtudtuk: jelenleg a líceumban egyetlen koronavírusos tanuló sincs; minden osztályban jelenléti oktatás folyik. Csak egy pedagógus hiányzott koronavírus-fertőzés miatt, ám mától ő is visszatér az iskolába. – Nagyon fontos lenne, hogy minél többen beoltassák magunkat. A Brassai-líceumban a munkatársak döntő többségét beoltották, és a tanulóink 40%-a is megkapta már az oltást. Nagyon fontosnak tartom a megfelelő maszkhordást is a betegség terjedésének megelőzésére – magyarázta Kósa Mária.

A János Zsigmond Unitárius Kollégiumban is nagyon jó a helyzet: jelenleg csak két pedagógus és hét tanuló koronavírusos, egyetlen osztály tanul online. – A tesztelés nagyon fontos lenne, ám ezt abbahagyták. Ezért a családokra nagy felelősség hárul. Mindenkit arra kérek, ne küldjék a gyereket az iskolába, ha a betegség legapróbb jelét észlelik. Jó lenne, ha a tanulók minél kevesebbet járnának zsúfolt helyeken, közösségben. Ugyanakkor mindenkit arra buzdítok, hogy oltassa be magát – fogalmazott Popa Márta, a János Zsigmond Unitárius Kollégium igazgatója.

Koronavírus-fertőzés esetén az iskolákban alkalmazandó forgatókönyvekkel kapcsolatban Tasnádi Szilárd, Kolozs megye prefektusa a Szabadságnak nyilatkozva elmondta: a különböző forgatókönyvek alkalmazásának elrendelését a tanintézmények vezetőségének kell kérnie. – Az általam vezetett megyei vészhelyzeti bizottság csupán egy esetben illetékes, amikor az osztályok vagy a csoportok fele online oktatásban részesül. Ilyenkor a teljes tanügyi intézményre vonatkozóan elrendelhető az online oktatásra való áttérés – fejtette ki a kormány területi képviselője.

A prefektus tudatta: amint a megyei kórházakban a telítettség eléri a 75 százalékot, akkor az összes tanügyi intézménynek online oktatásra kell áttérnie. A jelenléti oktatásra csupán akkor lehet visszatérni, amikor a kórházak telítettsége 70 százalék alá csökken.

– Előfordulhat olyan eset is, amikor egy csoport vagy osztály tér át online oktatásra. Ez akkor történik, amikor az egymást követő hét napban három pozitív esetet igazolnak az érintett közösségben. Ezt követően a közegészségügyi igazgatóság járványügyi vizsgálatot végez, azaz jegyzéket készít a kontaktszemélyekről, illetve eldönti, kik kerülnek otthoni elkülönítésbe – fogalmazott Tasnádi Szilárd.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ha látja Molnár Beátát, hívja a ...
Felerősödött a munkaerő-ingadozás, ...
Háborús sebek és történelmi helyek ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ