Jean Hersholt Humanitárius Díj Tyler Perrynek és a Mozgókép- és Televíziós Alapnak
Vissza

Jean Hersholt Humanitárius Díj Tyler Perrynek és a Mozgókép- és Televíziós Alapnak

Tyler Perry, valamint az amerikai Mozgókép- és Televíziós Alap (MPTF) kapja idén az amerikai filmakadémia Jean Hersholt Humanitárius Díját – jelentette be a testület a honlapján.

David Rubin, a filmakadémia elnöke hangsúlyozta, hogy a filmiparban annyi nagylelkűséggel találkoztak az elmúlt évben, hogy lehetetlen volt egyetlen személyre leszűkíteni az idei humanitárius díjazottat. „Ezért szakítva a hagyománnyal, két díjat adunk át. Tyler kulturális hatása messze túlmutat filmes munkáján. Pályafutása kezdetétől fogva csöndesen és kitartóan koncentrált a humanitárius és társadalmi igazsággal kapcsolatos ügyekre, törődött azokkal, akiket a leggyakrabban mellőznek” – méltatta a filmest az elnök.

A Mozgókép- és Televíziós Alap (MPTF) díjának indokai között kiemelte, hogy az alap munkája ma még fontosabb, mint valaha, a szervezet rengeteget tett az elmúlt évben a filmes közösségért.

Tyler Perry producer, rendező, színész, író, vállalkozó és elkötelezett támogatója a karitatív és társadalmi igazságosságnak, a rasszizmusellenességnek, és jelentős tevékenységet végzett a pandémia okozta válság idején a filmes közösség és a hajléktalanok támogatásában. 2019-ben megnyitotta saját filmstúdióját Atlantában, Georgia államban. A Tyler Perry Stúdió több mint 133 hektáros területen, 12 műteremmel dolgozik, és több száz munkahelyet teremtett filmes és televíziós produkciók gyártásával. Íróként, rendezőként és producerként olyan filmek fűződnek Perry nevéhez, mint A kegyveszett, az Elvetemültség, a Madea Goes to Jail, a Családi gubancok, az Egy dühös asszony naplója. Számos színpadi művet is írt – emlékeztetett a filmakadémia közleménye.

Tyler Perry (Fotó: Richard Shotwell–Invision/AP)

A százéves Mozgókép- és Televíziós Alap (MPTF) különféle szolgáltatásokat és pénzügyi segítséget nyújt a szórakoztatóipar tagjainak és családtagjaiknak szükség esetén az ügyintézéstől, az alapvető megélhetési költségek pénzügyi támogatásán át a palliatív ellátásig. A filmakadémia szerint a pandémia alatt a szervezet az ágazat csaknem 9000 tagjának nyújtott támogatást.

Jean Hersholt, akiről a filmakadémia humanitárius díját elnevezték, 18 éven át volt az MPTF elnöke 1938-tól 1956-ban bekövetkezett haláláig.

A Jean Hersholt Humanitárius Díj egy Oscar-szobor. Idén történik meg először, hogy a filmakadémia kormányzói testületének döntése értelmében egy szervezet is megkapja ezt az elismerést.

A humanitárius díjat a filmakadémia Kormányzói Bálján, ősszel adják majd át.

Az Oscar-díjakat a 93. Oscar-díjátadó gálán, április 25-én, vasárnap adják át. Az eseményt az ABC televízió élőben közvetíti, és több mint 225 országban is látható majd.


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel harmincezer vakcina érkezik ...
Boc túlfeszíti a húrt
CFR 1907: Vinícius fejese döntött Aradon

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ