Jackie – ma este a TVR1 csatornán
Vissza

Jackie – ma este a TVR1 csatornán

Az amerikai történelem egyik legfiatalabb elnökfelesége volt, Jacqueline Kennedy mindössze harmincegy éves, amikor férjét, John F. Kennedyt beiktatták. Az egész ország rajongott érte, nagy szerepe volt abban, hogy JFK elnöksége alatt gyökeresen megváltozott az amerikai közvélemény viszonya a Fehér Házhoz és az elnöki párhoz. Ám a fiatal, vonzó és intelligens nő felfoghatatlan nyomás alá került 1963 novemberében: dallasi látogatásukkor lelőtték közvetlenül mellette ülő férjét az őket szállító autóban. A merényletet követő néhány napot mutatja be a Jackie című film, a first lady szempontjából. Az önéletrajzi drámát a TVR 1 csatorna január 11-én, pénteken este 21:10-től tűzte műsorra.

A Jackie John F. Kennedy meggyilkolását követő időszakot járja körül, miközben az elnöki pár múltjából is felvillant egy-egy jelenetet. A first ladyt Natalie Portman alakítja, aki a filmvásznon Peter Sarsgaard, Greta Gerwig, John Hurt oldalán látható. A 2016-ban bemutatott amerikai-chilei-spanyol koprodukcióban készült önéletrajzi drámát Pablo Larrain rendezte, a forgatókönyvet Noah Oppenheim írta Jackie híres, a Life magazinban megjelent interjújából inspirálódva. Az interjút 1963 novemberében Theodore H. White újságíró készítette a frissen megözvegyült first lady Massachussets-i otthonában.

A filmet három Oscar-díjra jelölték – női főszereplő, forgatókönyv és filmzene kategóriákban –, ugyanakkor a női alakításért Golden Globe-ra is esélyes volt. A film elnyerte a legjobb jelmezért járó BAFTA díjat, a velencei filmfesztiválról pedig a legjobb forgatókönyvért járó elismerést hozta el.

Pablo Larrain rendező szerint Jackie Kennedy az évszázad egyik legtitokzatosabb női személyisége volt, amely titokzatosságot Natalie Portman hitelesen tudott eljásztani. Mint mondta, Natalie „egy szívében vérző nőt mutat, aki minden fájdalmat a lelkében tart, aki egy egész nemzet fájdalmát magán viseli, de oly módon, hogy átérezhesd azt”.

A Jackie a TVR 1 2018 őszén indított programjának a része, amely során olyan filmeket és sorozatokat tűznek műsorra, amelyek történelmi szempontból kiemelkedő eseményeket, személyeket mutatnak be. A filmeket péntek esténként sugározza a közszolgálati televízió.

(Borítókép: Jacqueline Kennedy szerepében Natalie Portman látható)


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

László Attila: a kisebb-nagyobb ...
Július elején indítja újra ...
A legfelsőbb bíróság elutasította ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ