Izrael is elismeri a kolozsvári orvosi okleveleket
Vissza

Izrael is elismeri a kolozsvári orvosi okleveleket

Az izraeli egészségügyi minisztérium elismeri a kolozsvári orvostudományi kar által kibocsátott okleveleket, ezáltal pedig lehetővé válik, hogy az itteni végzősök orvosként tevékenykedhetnek Izraelben, a rezidensvizsga letétele után. A döntést az orvosi oklevelek akkreditálásáért felelős ügyosztály igazgatója, Shaul Yatziv hozta a romániai szakhatóság tudomására.

Erre azt követően került sor, hogy Yatziv az izraeli egészségügyi minisztérium bizottságával ellátogatott Kolozsvárra, és felmérték az itteni orvostudományi kar által nyújtott képzés minőségét.                                                                                                                         

Ezt megelőzően Izrael nagyon szigorú feltételeket támasztott azokkal az orvosokkal szemben, akik Romániában végezték az orvosi képzést, de Izraelben akartak dolgozni. Az orvostudományi egyetemek végzőseinek szakmai felkészítése nagyon fontos az izraeli hivatalosságok számára, mivel az izraeli orvosok 60 százaléka külföldön végzi az egyetemet, és nemzetbiztonsági tényezőként kezelik azt, hogy a fiatal orvosok mennyire tudnak helytállni az izraeli egészségügyi rendszerben.

Az izraeli egészségügyi minisztérium 2018-ban határozta el, hogy csak az OECD-tagállamokban kibocsátott orvosi okleveleket, illetve az Orvostudományi Képzés Világszövetsége (WFME) szabványai szerint akkreditált orvostudományi karok által kibocsátott okleveleket ismeri el. A kolozsvári orvostudományi kart felmérte az Európai Orvostudományi Egyetemek Egyesülete (AMSE) és a németországi Mérnöki, Matematikai és Természettudományi Tanrendeket Akkreditáló Ügynökség (ASIIN), illetve az Orvostudományi Karok és Dékánok Nemzetközi Konferenciája (CIDMEF), minden felmérés a WFME-szabványok szerint történt. Megállapítást nyert, hogy a kolozsvári orvostudományi kar oktatási minősége megfelel az Izrael által igényel szabványoknak, az AMSE és az ASIIN által megszerzett akkreditáció pedig tanúsítja az WFME-szabványok tiszteletben tartását. Azt is eldöntötték, hogy az oklevelek elismerésekor külön-külön megvizsgálják a különböző karok által kibocsátott okleveleket, mivel nagyon nagy különbségek vannak az egyetemi karok között.

A kolozsvári mellett a bukaresti orvostudományi egyetem által kibocsátott okleveleket is elfogadják ezentúl.

– Az újév jó hírekkel szolgál izraeli diákjainknak, és a kolozsvári orvostudományi kar teljes oktatói karának. A mostani elismerés mindannyiunk munkájának eredménye – nyilatkozta Anca Buzoianu, a kolozsvári orvostudományi egyetem rektora, aki azt is megígérte, hogy az orvosképzés minőségi követelményeinek a továbbiakban is eleget fognak tenni. A statisztikai adatok szerint az izraeli orvostanhallgatók alkotják az egyik legnagyobb számú diákcsoportot Romániában, például a kolozsvári orvostudományi egyetemen 140 izraeli hallgatót tartanak nyilván.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ