Ismétlődik a Colectiv-eset? – a karácsonkői tűzeset újabb fejleményei
Vissza

Ismétlődik a Colectiv-eset? – a karácsonkői tűzeset újabb fejleményei

Tíz páciens életét vesztette, további hét személy pedig válságos állapotban van, köztük az ügyeletes orvos is azt követően, hogy a karácsonkői (Piatra Neamţ) megyei kórház intenzív osztályán szombaton este tűz ütött ki. Az osztály két kórtermében összesen 17 beteget kezeltek, mindannyian koronavírus-fertőzöttek voltak.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter vasárnap közölte: az intenzív osztály nyolc ágya teljesen leégett, a szomszédos kórteremben lévő másik nyolc ágy használható állapotban maradt. A tárcavezető szerint a kórház egy másik szintjén új intenzív osztályt rendeznek be.

A tragédiában hét férfi és három nő vesztette életét, az áldozatok 67 és 86 év közöttiek voltak, derül ki a kórház vezetőségének vasárnapi közleményéből.

„A másik hat pácienst, akik a leégett kórterem melletti kórteremben voltak, a vasárnapra virradó éjszaka folyamán átszállították a Leţcani-i mozgókórházba” – áll a közleményben.

A betegek életét menteni próbáló, az intenzív terápián ügyeletes, súlyos égési sérüléseket szenvedett orvost vasárnap egy belgiumi kórházba szállították. Cătălin Denciut az éjszaka folyamán a iaşi-i kórházból a bukaresti Floreasca kórházba szállították a védelmi minisztérium egyik katonai repülőgépével, innen pedig a brüsszeli katonai kórházba vitték.

Ludovic Orbant megdöbbentette a kórházban bekövetkezett tragédia, a kormányfő részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak.

„Tiszteletemet fejezem ki a hős orvos iránt, aki rendkívüli bátorsággal és áldozatkészséggel próbálta menteni a betegeket, amikor a tűz kitört” – mondta vasárnap reggel Orban.

Klaus Iohannis államfőt is mélységesen elszomorította a betegek halála, és részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak.

A hírtelevíziók értesülése szerint az automata berendezések egyike kapott lángra, a tűz pedig a dúsított oxigénes környezetben pillanatok alatt továbbterjedt. A helyszínre érkező tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését a kórház többi részére.

Az ügyben a legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL
Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Több mint egy tucat település vörös ...