Ismét vörös árvízriadó Beszterce-Naszód megyében
Árvízmérleg: 25 településen okozott károkat a szélvihar
Árvízmérleg: 25 településen okozott károkat a szélvihar
Vissza

Ismét vörös árvízriadó Beszterce-Naszód megyében

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) kedd reggel vörös riadót, vagyis harmadfokú árvízkészültséget adott ki Beszterce-Naszód megyére, a Sajó folyó vízgyűjtő medencéjére. A riadó kedden 8:25 órától szerdán 15 óráig érvényes.

A hidrológusok tájékoztatása szerint az elmúlt órákban lehullott és a várható hatalmas csapadékmennyiség nyomán számottevő vízmennyiség fut le hegy- és domboldalakon, a kisebb folyók, patakok megduzzadnak, és ezek komoly helyi árvizeket okozhatnak. Az árvízveszélyes szint fölé emelkedhetnek a Sajó vízgyűjtő medencéjében található vizek.

Veszélyes hidrológiai jelenségek nagyobb valószínűséggel és nagyobb intenzitással fordulhatnak elő a Budak patak vízgyűjtő medencéjében található kisebb patakokon is.

Közben narancssárga, vagyis másodfokú árvízriasztás van érvényben kedden 16 óráig Szilágy és Szatmár megyei folyókon, kedden 10 óráig Brassó, Kovászna és Buzău megyei folyókon és kedden 12 óráig Hargita, Kovászna és Brassó megyei folyókon.

Ami az elmúlt 24 óra mérlegét illeti, 11 megye 25 településen okozott károkat a szélvihar és az esőzés, Bukarestben három személy megsérült. Hargita megyében egy gyereket és három felnőttet kimenekítettek otthonukból, akkor térhetnek haza, ha visszahúzódik a víz.

A heves esőzések és az erős szél miatt hétfőn és keddre virradóra Argeș, Beszterce-Naszód, Gorj, Giurgiu, Hargita, Ilfov, Prahova, Maros, Suceava, Teleorman és Vâlcea megye 25 településén és Bukarestben okozott károkat az időjárás – tájékoztatott a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU).

A tűzoltóknak 25 házból, 43 udvarból és melléképületből, 11 alagsorból és pincéből, egy szociális ingatlanból kellett eltávolítaniuk a vizet. Emellett 21 kidőlt fát és egy villanyoszlopot kellett eltávolítaniuk – ezek 17 személygépkocsit rongáltak meg. Ugyanakkor a szél egy háztetőt is károsított.

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt a kidőlt fák vagy a vízfolyások négy főúton akadályozták a közlekedést: 13B – HR, 12 – HR, 1D – PH és 1B – PH. Három megyei úton is hasonló akadályok miatt volt nehézkes közlekedni: 153D – HR, 102F – PH és 100C – PH.

Bukarestben három személyt megsebesítettek a fákról letépett ágak, őket kórházba szállították, de sérüléseik nem súlyosak.

A Hargita megyei Gyergyóújfaluban, ahol a Maros több udvart és keret is elárasztott, négy személyt – egy gyereket és három felnőttet – elővigyázatossági megfontolásból kimenekítettek.

Jelenleg Hargita és Beszterce-Naszód megyében dolgoznak még a víz eltávolításán a háztartásokból, illetve takarítják az utakról a hordalékot.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Osztrák Nagydíj: Bottas nyerte a nyári ...
Újra kinyitja kapuit a Louvre
I. liga, rájátszás: felső- és alsóházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ