Ismét várják a fiatalok jelentkezését a Magyar Zene Fesztiválra
Vissza

Ismét várják a fiatalok jelentkezését a Magyar Zene Fesztiválra

Tizenötödik alkalommal várja a fiatal romániai muzsikusokat a Magyar Zene Fesztivál keretében történő megmérettetésre a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet. A 2020. május 11-14. között zajló rendezvény célja klasszikus és kortárs magyar zenei értékek megismertetése Romániában, valamint olyan fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása, akik magyar zeneművek előadását vállalják, olvasható az intézet közleményében.

A fesztivál három estéjén a fiatal (18 éven felüli) művészeknek 20-25 perces műsort kell előadniuk, amelynek legalább egyharmadában a magyar zeneirodalom remekei szólalnak meg. A fesztiválon szólisták és duók vehetnek részt. Az énekesek repertoárja lídeket és operaáriákat tartalmazhat.

Jelentkezési határidő május 4., hétfő. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet székhelyére, Bukarest, Gina Patrichi utca 8. szám, irányítószám 010449, az említett időpontig el kell juttatni (személyesen, postán vagy e-mail-en (bumkk@bumkk.ro) a  művészi önéletrajzot (elérhetőséggel: telefonszám és e-mail cím), .doc, .docx formátumban; a tervezett versenyprogramot; a magyar zeneszerzők műveit tartalmazó felvételt a résztvevő előadásában mp3 formátumban.

Az elődöntő eredményéről május 6-án e-mail-ben értesítenek minden jelentkezőt. Nincs részvételi díj.

Az első három helyezett jutalma koncertlehetőség valamely külföldi magyar intézetben és bruttó 300/200/100 euró fellépti díj. A zsűri 2017-től kezdődőn egy különdíjat, a Bács Lajos emlékdíjat is odaítéli. Az ACCUMM Alapítvány és a Balass Intézet – Bukaresti Magyar Intézet által alapított díj nyertesének jutalma és egyben megtisztelő feladata a következő év januárjában egészestés koncertet adni az intézetben, Bács Lajos, zeneszerző, karmester, a Magyar Zene Fesztivál mentorának emlékére.

Az IconArts Akadémia szervezői idén is ösztöndíjat kínálnak fel a 2020. július 25. – augusztus 10. között szervezendő nyári akadémiára. Idén Dohnányi Ernőre, Bartók Bélára és Fischer Annie-ra emlékeznek. Fischer Annie halálának 25. évfordulója alkalmából a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet idén Fischer Annie tehetségdíjat adományoz. A közönség is szavaz, s a közönségdíjasnak lehetősége nyílik az intézetben, a karácsonyi koncert alkalmával fellépni.

A fesztivált a Bukaresti Magyar Intézetben tartják 2020. május 11-12-13-án (hétfő, kedd, szerda) 18.00 órától.

A díjátadó gálára és koncertre május 14-én, csütörtökön kerül sor.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Osztrák Nagydíj: Bottas nyerte a nyári ...
Újra kinyitja kapuit a Louvre
I. liga, rájátszás: felső- és alsóházi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ