Ismét lehetséges az ingázás a magyar-román határon
Vissza

Ismét lehetséges az ingázás a magyar-román határon

Újra lehetővé válik az ingázás a magyar-román határon azoknak, akik a határ másik oldalán dolgoznak – nyilatkozta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán. A tárcavezető emlékeztetett: Magyarország és Románia – hasonlóan több más európai országhoz – korlátozó intézkedéseket léptetett életbe a határain. Ezek az intézkedések teljes mértékben legitimek, céljuk, hogy megvédjék a magyar és a román embereket a koronavírus-fertőzés gyors terjedésétől – magyarázta.

Közölte: a két ország határán élő közösségek élete szorosan összekapcsolódik egymással, sokan járnak munkába a határ túloldalára, és „nekünk az emberek egészségének megvédése mellett az is feladatunk, hogy a gazdaság működőképességét a lehető legjobban megvédjük.”

Szijjártó Péter hangsúlyozta: mindezek folytán, eldöntötték, hogy a magyar-osztrák és a magyar-szlovák együttműködéshez hasonlóan, Romániával szemben is alkalmazzák azt az eljárást, amelynek folytán az ingázók át tudnak járni munkavégzés céljából a magyar-román határon.

A miniszter hangsúlyozta: ez érdeke a határ túloldalán élő magyaroknak, érdeke a magyar és a román vállalatoknak, illetve a gazdaságnak is. Elmondta: a két illetékes rendőrfőkapitány a lehető leggyorsabban megállapodik, hogy mikor léptethetik életbe a megállapodást és mely határátkelőhelyeken lesz érvényes.

Szijjártó Péter közölte: román kollégájával, Bogdan Aurescuval abban állapodtak meg, hogy az ingázás újra lehetővé válik Magyarország és Románia határán, a határsáv 30 kilométeres körzetében azok számára, akik a határ másik oldalán dolgoznak.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ