Ismét könyvek fogják belakni a Fogoly utcát
Vissza

Ismét könyvek fogják belakni a Fogoly utcát

A családokat próbálja megszólítani idén a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, azt a korosztály is, amely nem tud még olvasni, de a legkisebbeket kísérő nagyszülőket is – derült ki az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón ma délben. A május 9–12. között zajló rendezvény központi eseményeinek idén is a Fogoly utca ad otthont, itt lesznek a könyves standok, a nagyszínpad. A Beolvasunk a hétköznapoknak mottóval meghirdetett, kilencedik könyvhét programja azonban még nem teljes, főleg az irodalmi rész fog bővülni, ígérték a szervezők a Bulgakov Kávéházban szervezett sajtóeseményen. Az irodalmi programok, könyvbemutatók mellett koncertek, előadások, táncház, olvasójáték, slam poetry bajnokság és Experijam, valamint konferenciák szerepelnek az eddig összeállított programban, ezekről beszéltek a szervezők.

A sajtótájékoztatón H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Molnár-Fekete Vivien főszervező, Czirmay Zoltán szervező, valamint Berke Krisztina Ágnes, a Koinónia Kiadó munkatársa ismertette a rendezvény részleteit.

Ahogy az előző években most is megtalálható a programban a Kolozsvári Magyar Gyerekkórus koncertje, valamint a Nest – Erdélyi Összművészeti Gyűjtőpont eseményei – mint az Experijam, és a középiskolásoknak szervezett, Slammeld bajnokká magad slamverseny. Idén is összegyűlnek az erdélyi műfordítók a Könyvhéten, nem marad el a Műfordítók kerekasztala, és a Fordítói Műhelymunka sem.

A rendezvény alatt Élőkönyvtár is lesz, ahonnan közéleti szereplőket lehet majd „kikölcsönözni”, de a kicsik szórakoztatása sem marad ki a programból, nekik a Palinta társulat, a Puck Bábszínház, a kolozsvári Bábjátszótér és a DuoTrixx társulat tart előadásokat.

A könyvhéten két zenés könyvbemutató is lesz: Balázs Imre József költő Kirándulás a felhőben című kötetét hozza el a rendezvényre, míg a temesvári Garabonciás két könyvvel készül. Szintén bemutatják a könyvhéten Filep Tamás Gusztáv Azt hittem egykor, hogy csapatmunkában veszek részt című, kisebbségkutatókról szóló kötetét, valamint Márkus András Elza című regényét.

A könyvhét kiemelkedő eseménye a Helikoni Íróparlament Mártírjai címmel meghirdetett konferencia, amelyen a 75 évvel ezelőtt mártírhalált halt Helikoni írókra – Karácsony Benő, Lakatos Imre, Járosi Andor és Ligeti Ernő – emlékeznek. A konferencián Veres Emese-Gyöngyvér, Filep Tamás Gusztáv és Gidó Attila tartanak előadásokat.

Ahogy arról már beszámoltunk, az Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték egyik fordulója is a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten lesz, a nagy olvasójátékon azok a csapatok vehetnek részt, akik a regisztrációt követően kapott feladatlapot kitöltik. Berke Krisztina Ágnes, a játék egyik szervezője elmondta, eddig 133 csapat, azaz 399 gyerek jelentkezett a programra, Erdély minden szegletéből érkeznek résztvevők a kolozsvári eseményekre. A jelentkezők zöme 3–4. osztályos diák, emelte ki a játék szervezője. „Így kirajzolódik, mikor lehet ránevelni a gyerekeket az olvasásra”, tette hozzá.

A gyerekek által választott kötetekből szervezett olvasójátékokat május 9–11. között szervezik meg, a játékokat követően a kötetek szerzőivel találkozhatnak a legifjabb könyvfalók. Május 9-én Szabó Róbert Csaba és Zágoni Balázs, május 10-én Szőcs Margit és Tóth Krisztina, míg május 11-én Tóth Krisztina és Nényei Pál válaszol az olvasók kérdéseire. H. Szabó Gyula kiemelte, rendkívül örül annak, hogy a könyvfaló is része lett az Ünnepi Könyvhétnek, mivel „a Könyvhét régi gondja, hogy bevonzza a fiatalokat a Fogoly utcába”.

(Borítókép: A sajtótájékoztató résztvevői (balról jobbra): H. Szabó Gyula, Berke Krisztina Ágnes, Molnár-Fekete Vivien és Czirmay Zoltán. Fotó: Kiss Gábor)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szexuális oktatás az iskolában? Csak ...
Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
Kiosztotta a kulturális és szociális ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...