Irodalmi alapítványt hoz létre Olga Tokarczuk Nobel-díjas lengyel írónő
Vissza

Irodalmi alapítványt hoz létre Olga Tokarczuk Nobel-díjas lengyel írónő

Új irodalmi alapítvány létrehozását jelentette be Olga Tokarczuk irodalmi Nobel-díjas lengyel írónő. Az írók, műfordítók munkáját, valamint irodalomtörténeti kutatásokat támogató intézmény a nyugat-lengyelországi Wroclawban fog működni.

Az alapítvány egy Wroclaw város által adományozandó villában fog működni, a székhely teret nyújt majd olyan „nemzetközi párbeszédhez”, amely az irodalom lehetőségeiről szól „a látható és láthatatlan világ diagnosztizálásában”, abban, hogyan lehet leírni „az olyan valóságot, amelyben fenyegetően gyorsan növekednek az idegengyűlölő és nacionalista hangulatok” – közölték a Tokarczuk részvételével megtartott wroclawi sajtókonferencián.

Az alapítvány székhelyéül szolgáló villa a 2005-ben elhunyt Tymoteusz Karpowicz lengyel költőé volt.

Tokarczuk a sajtókonferencián elmondta: attól tart, hogy az irodalmi Nobel-díj odaítélése után művei „elképesztő elvárásokat” keltenek, hogy regényeit ezentúl „a világ kijavítására tett próbálkozásként” értelmezik. Közölte: már bizonyos ideje egy új, feltehetőleg jövő ősszel bemutatandó könyven dolgozik, amely „mindenki számára meglepő less”, mégpedig abból a szempontból, hogy milyen irodalmi szinten „kommunikál az olvasóval”, milyen irodalmi kontextusra hivatkozik.

Az irodalom küldetéséről szólva, az írónő úgy látja: a valóságot a művekben sokoldalúan kell megvilágítani, úgy, hogy a nézőpontok „különbözzenek, de egyúttal egyenjogúak legyenek”.

Az írónő „politikus alkatnak” nevezte önmagát. Kifejtette: „minden reflektáló ember szükségszerűen politikus alkat, mert világnézete van”.

A Nobel-díj átvételekor előadandó beszédről Tokarczuk elmondta: erről már megvan az elképzelése, de még át kell gondolnia, pontosan mit emel ki.

(Fotó forrása: Krzysztof Ćwik / Agencja Gazeta)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírusos Kolozs megye prefektusa ...
Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ