Iohannis: Nem tudjuk azonnal megoldani az oktatással kapcsolatos problémákat
Vissza

Iohannis: Nem tudjuk azonnal megoldani az oktatással kapcsolatos problémákat

Új megközelítésre van szükség a pedagógusszelekció és -képzés terén, módosítani kell az iskolamenedzsment jellegén, és csökkenteni kell a méltánytalanságokat az iskolákban - nyilatkozta ma Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva azonban, hogy nem lehet egyik napról a másikra megoldani valamennyi oktatással kapcsolatos problémát.

A Művelt Románia - közpolitikák és finanszírozási források elnevezésű konferencián az elnök rámutatott, új megközelítésre van szükség a pedagógusok válogatása és képzése terén, a jelenleg inkább adminisztrációs munkaként felfogott iskolamenedzseri tevékenységben nagyobb hangsúlyt kell kapnia a vezetői, kezdeményező szerepnek, ugyanakkor csökkenteni kell a méltánytalanságokat az óvodákban, iskolákban.

- El kell fogadnunk azt is, hogy anyagi erőforrásaink korlátozottak. Bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk egyik napról a másikra megoldani az oktatással kapcsolatos valamennyi problémát - fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában tartott eseményen.

Iohannis szerint a minőségi oktatás hiánya hosszú távon veszélybe sodorhatja az ország fejlődését, ezért különösen nagy fontossággal bír az a négy dokumentum, amelyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) dolgozott ki, és amelyet az esemény keretében ismertettek. Ezek az elnök által felsorolt négy fontos tényezővel - pedagógusi karrier, iskolamenedzsment, méltányosság és korai oktatás - kapcsolatos közpolitikákat tartalmaznak, a romániai valóságra alapoznak, ugyanakkor nemzetközi jó gyakorlatokra is hoznak példát - mondta.

Az államfő hangsúlyozta, az oktatás minőségének javítását célzó erőfeszítéseket az eddig elhanyagolt területekre kell fókuszálni. Példaként a szakoktatást említette, amely véleménye szerint fontos esélyt jelenthet romániai fiatalok ezrei számára.

Iohannis beszélt arról is, hogy bizonyos oktatási formák szinte teljesen hiányoznak vagy alulképviseltek Romániában.

Szinte a teljes Európai Unióban megteremtik a megfelelő körülményeket a szülők számára ahhoz, hogy visszatérjenek dolgozni. Romániában ezt jelentősen megnehezíti a bölcsődei helyek hiánya. Ebből aztán számos társadalmi probléma adódik, amelyek nagymértékben meghatározzák a romániai családok életét  - fogalmazott az államfő.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ – Szigorú közúti ...
Hova fordulhat fogorvosi ellátásért?
Hétfőtől folytatják a fertőtlenítést

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ