Iohannis magyarellenes kirohanása - RMDSZ: az államfő kérjen bocsánatot! - A szenátus elutasította az autonómia-tervezetet
Vissza

Iohannis magyarellenes kirohanása - RMDSZ: az államfő kérjen bocsánatot! - A szenátus elutasította az autonómia-tervezetet

Bírálta Klaus Iohannis államfő Székelyföld autonómia-statútumának tervezetét, hangsúlyozva, a Szociáldemokrata Párt (PSD) segített az RMDSZ-nek abban, hogy átmenjen a javaslat a képviselőházon.

„Jó nápot kívánok, pészédé!” – kezdte beszédét Klaus Iohannis. Majd folytatta:

"Hihetetlen, kedves románok, hogy mi zajlik Románia parlamentjében. A PSD segített az RMDSZ-nek, hogy átmenjen a képviselőházon egy olyan törvény, amely széles körű autonómiát biztosít Székelyföldnek. Hihetetlen, hova jutottunk ezzel a PSD-vel! Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben!

Miközben a kormány, én és az illetékes hatóságok harcolunk a pandémiával, küzdünk a románok életéért, azért, hogy megszabaduljunk ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy oda adja Erdélyt a magyaroknak!" - fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában adott nyilatkozatában.

„Jó nápot, Ciolacu! – hangzott el ismét a köszönés magyarul – vajon mit ígért maguknak Budapestről Orbán Viktor ezért a megállapodásért cserébe?”, tette fel a kérdést.

„Látják, ezt jelenti a mérgező PSD-s többség a parlamentben. Most megérthetik, miért akartunk előrehozott választásokat! Én nem akarom, hogy az országot érintő fontos kérdésekben ezentúl is a PSD döntsön. Nem akarom, hogy ez a mérgező szociáldemokrata parlamenti többség továbbra is Románia és a románok ellenében hozzon törvényeket. Megengedhetetlen az ilyesmi, és addig, amíg én vagyok Románia elnöke, ilyen törvény nem fog hatályba lépni.”

RMDSZ: Iohannis kérjen bocsánatot!Kelemen Hunor: "Klaus Iohannis, államfőhöz méltatlan, hisztérikus és ideges nyilatkozatot tett, amely inkább a Nagy Románia Pártra jellemző. Ma az elmúlt harminc évben példátlan dolog tanúi voltunk: vaskosan félreinformálnak és a magyarok ellen uszítanak a Cotroceni mikrofonjától. Az RMDSZ határozottan elutasítja az ilyenfajta diskurzust, és minden bujtogatást. Az államfő elnézést kell, hogy kérjen ezért a súlyos félresiklásért."Az RMDSZ elnöke az államfő korábbi nyilatkozatára reagált, amelyben Iohannis azt mondta, „amíg mi a járvánnyal küzdünk, a PSD azért harcol, hogy odaadhassa Erdélyt a magyaroknak”.

A szenátus közigazgatási bizottsága: negatív véleményezés az  autonómiastatútumról

Negatívan véleményezte a szenátus közigazgatási bizottsága Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét, amelyet szerda délután 2 órakor kezdődő ülésén tűzött napirendjére a felsőház.

Florina Presadă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora szerint a szakbizottság online zajló ülésén 9 tag vett részt. A negatív véleményezés mellett többségi voks született, csupán Cseke Attila, az RMDSZ szenátora szavazott ellene.

A képviselőház április 23-ai ülésén több más jogszabálytervezettel együtt hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld autonómistatútumának törvénytervezetét, miután a megvitatásra megszabott határidő lejárt. A közigazgatási szakbizottság negatívan véleményezte a tervezetet, amelyről a szenátus szavaz döntő házként.

Robert Cazanciuc, a felsőház ügyvivő elnöke szerdán 14 órára összehívta a ház plenáris ülését, amelynek napirendjén egyetlen pont szerepelt: a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezete.

EMNP: Johannis az új Vadim?

A tomboló koronavírus-járvány idején, amikor a döntéshozók részéről elvárható lenne, hogy minden létező erőforrásukat és figyelmüket a válságkezelésre fordítsák, Klaus Johannis államfő szerda délben már-már példa nélküli magyarellenes kirohanást engedett meg magának élő bejelentkezésében – olvasható a Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke és Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke által aláírt sajtóközleményben. A két politikus egyben az Erdélyi Magyar Szövetség társelnöki tisztségét is betölti.

„Az államelnök szokatlan kirohanást tett, amiért a parlament alsóházában hallgatólagosan, vagyis vita és szavazás nélkül, elfogadták a Magyar Polgári Párt képviselője által benyújtott autonómiastatútumot. Ennek kapcsán Klaus Johannis a néhai Vadim Tudort is megszégyenítő stílusban nyilatkozott, azzal próbálva meg riogatni sokakat, hogy a magyarellenességéről szintén jól ismert PSD <<odaadta Erdélyt a magyaroknak>>” – olvasható a dokumentumban.

Szerintük egyértelmű, hogy a romániai válságkezelésbe egyre látványosabban belebukó kormányzat és Klaus Johannis államelnök egy régi, jól bevált trükkel – a magyar kártya újbóli kijátszásával – igyekszik elfedni mindazokat a válságkezelési kudarcokat, melyek eredményei a karantén alá vont kórházak sorai, az egyre fenyegetőbb gazdasági csőd, a több százezer munkanélküli, a romokban lévő egészségügy és általában véve az a káosz, melyet Romániában a koronavírus-járvány okozott.

„Johannis államelnöki működésének évei alatt – néhány protokolláris húsvéti üzenettől eltekintve – képtelen volt a mintegy másfélmilliós erdélyi magyarsághoz anyanyelvén szólni. Felháborító, hogy pártpolitikai játszmái során most mégis a magyar nyelvvel gúnyolódik, így próbálva meg ismételten a PNL számára kedvezően befolyásolni a választások kiírását. Nem meglepő: a liberálisok számára ez a legfontosabb cél az elmúlt hónapok válsághelyzetének ellenére is.

Közösségünk tagjait korábban fenyegették már meg akasztással szabad szimbólumhasználatunk jogos igénye miatt, támadtak már ránk botokkal hősi katonatemetőnkben, ellehetetlenítették a magyar nyelvű orvosképzést, Klaus Johannis mostani megszólalásával azonban ismét szintet lépett a romániai magyarellenesség. Jól látható, hogy a komoly titkosszolgálati háttérrel rendelkező államelnök uszít és gyűlöletet kelt, pillanatnyi politikai hasznot remélve. Ezzel azonban nemzeti közösségünkből – 20. századi módszerekkel – oly módon gyárt ellenségképet egy, a járvány miatt egyébként is felfokozott helyzetben, melynek következményei beláthatatlanok.

Épp ezért a leghatározottabban elítéljük az államelnök nyilatkozatát, azonnali bocsánatkérésre szólítjuk fel – mely normális körülmények között lemondásával együtt járna –, ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem közösségünk jogos autonómiaigénye jelent veszélyt Romániára és annak állampolgáraira nézve, hanem az a csődös válságkezelés, melynek naponta emberéletek és egzisztenciák százai esnek áldozatul” – írja Csomortányi István és Mezei János. 

Ciolacu: Iohannis pontosan tudta, hogy a szenátusban elutasítjuk az autonómiatervezetet

 „Klaus Iohannis államfő legutóbbi kirohanása tanújele annak, hogy mennyire mélyre lehet a politikában süllyedni. Olyan kijelentéseket tett, amellyekkel teljesen hitelteleníti az államelnöki tisztséget” – írta Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke a Facebook-közösségi oldalon. A Szociáldemokrata Párt ideiglenes elnöki tisztségét is betöltő Ciolacu bejegyzésében emlékeztette Iohannist, hogy „néhány napja, amikor Románia budapesti nagykövetét illetően hangzottak el becsmérlő kijelentések, cinkosként hallgatott. Ha valódi hazafi lett volna, kiállt volna a nagykövet mellett” – fogalmazott Ciolacu.

A politikus hangsúlyozta: Klaus Iohannis jól tudta, hogy a PSD ellenzi a Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet. Tudta azt is, hogy miután a tervezet a képviselőházból a szenátusba kerül kedden délutánra, a felsőház törvényhozói döntő fórumként véglegesen elutasítják, mint ahogyan az idők során minden hasonló törvényjavaslatot elutasítottak. Iohannis kijelentéseit „demokráciaellenesnek és románellenesnek” nevezte. Mint kifejtette, az államfőnek nem politikai csatározásokkal kellene foglalkoznia a koronavírus világjárvány közepette, hanem a járvány megfékezésére irányuló, konkrét megoldásokkal. „A jelen körülmények között, az államelnöknek az állampolgárok sorsával, az életszínvonal megőrzésével, a munkahelyek megmaradásával kellene foglalkoznia, nem politikai aberrációkkal” – emelte ki Ciolacu.

Tăriceanu: az államfő bizonyítsa be állítását 

Klaus Iohannis államfő álljon a parlament elé és bizonyítsa be, hogy a PSD titkos megállapodást kötött egy idegen hatalommal arról, hogy lemond az ország területének egy részéről, ellenkező esetben le kell mondania – jelentette ki szerdán Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

„Klaus Iohannis ma a legsúlyosabb vádat fogalmazta meg, ami elhangzott Romániában 1989 decembere után” – fejtette ki. „Ennek az ügynek csak két végkifejlete lehet: vagy igazak a vádak, és akkor be kell tiltani az érintett pártot, vagy Románia elnöke hazudik és manipulál, ebben az esetben pedig le kell mondania” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Tăriceanu. Úgy vélte, akkor sincs vész, ha a másik ház is jóváhagyná a tervezetet, noha erre még nem volt példa, mert akkor a törvény az Államelnöki Hivatalba kerül kihirdetésre, „ahol pedig ott van, ugyebár, a románok védelmezője, Klaus Werner Iohannis”.

Képmutató USR: kilencvenes évek nacionalista üzenete

Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke „sajnálatosnak” nevezte Klaus Iohannisnak a Székelyföldre vonatkozó törvénytervezettel kapcsolatban mondott megjegyzéseit. Mint megállapította, az elnök kijelentései a Nagy Románia Párt (PRM) néhai elnökének, Vadim Tudornak vagy Traian Băsescu volt államfőnek a nacionalista kijelentéseihez hasonlatosak. „Klaus Iohannis azáltal, hogy a kilencvenes évek nacionalista hangulatát idéző üzenetet közöl, hasonló eljárásokhoz folyamodik, mint annak idején Traian Băsescu, aki ilyen cseleket vetett be, hogy a társadalom figyelmét elterelje a napirenden levő égető problémákról” – emelte ki Dan Barna. Mint mondta, ez a nacionalista felvetés, hogy „Erdélyt eladják Magyarországnak”, nem egy valós probléma, hanem „a választóbázis ultranacionalista rétegének mozgósítására tett politikai kísérlet.

Tegnap délelőtt az USR még egészen más hangvételű nyilatkozatot tett közzé a Facebook-on. „Miközben az emberek saját egészségükkel vannak elfoglalva, azzal, hogy a járvány hogyan befolyásolja családjuk életét, a PSD kihasználva, hogy még mindig többségben van a parlamentben, több ártalmas törvényt is átenged, az egyik ilyen Székelyföld autonómia-tervezete”, írták mintegy előjátékként ahhoz, ami később következett.

Döntő házként elutasította szerdán a szenátus Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét. A szenátorok telefonon szavaztak, 126-an ellenezték a tervezetet, kilencen támogatták azt. A törvénytervezetet korábban hallgatólagosan fogadta el a képviselőház a két kezdeményező, Kulcsár-Terza József és Bíró Zsolt által benyújtott formában.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden
Női vízilabda olimpiai selejtező: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke