Iohannis az "osztogatás" abbahagyására szólította fel a parlamentet
Vissza

Iohannis az "osztogatás" abbahagyására szólította fel a parlamentet

Klaus Iohannis államfő a "populista osztogatás" abbahagyására szólította fel szerdán a parlamentet, ahol szerinte a választásokra készülő pártok egymással versengve szavaznak meg fedezet nélküli jövedelem-növeléseket.

Az elnök szerint a megalapozatlan várakozásokat generáló felelőtlen választási populizmus bajnoka a csaknem egy éve ellenzékbe került Szociáldemokrata Párt (PSD), amely szövetségesei révén többségben van a parlamentben.

Az elnök szerdai sajtóértekezletén rámutatott: már a tavaly megbuktatott PSD-kormány pénzügyminisztere is arra figyelmeztette Viorica Dăncilă akkori miniszterelnököt, hogy a nyugdíjak 40 százalékos emelését 2020 őszére előirányzó nyugdíjtörvényt nem lehet egyből bevezetni, mert az a GDP három százalékát meghaladó államháztartási hiányt eredményezne.

Azóta a koronavírus-járvány miatt sokkal súlyosabb helyzetbe került az ország, de a PSD "demagóg módon" parlamenti erőfölényét kihasználva  mégis a negyven százalékos nyugdíjemelést erőlteti, holott a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya világossá tette, hogy az államháztartás idén nem bír el ekkora kiadást.

Az államfő bírálta szociáldemokrata ellenfeleit, amiért a tervezettnél szerényebb nyugdíjemelést és a családi pótlék megduplázásának lépcsőzetes bevezetését "megszorításként" állítják be és - szerinte alaptalanul - azzal riogatják a választókat, hogy a PNL-kormány jövőre a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak lefaragását tervezi.

Iohannis szerint a PNL-kormány által 2021-re előkészítendő állami költségvetés-tervezetet majd a decemberi választások nyomán felálló új parlamentnek kell megszavaznia, és nem titkolta: azt reméli, hogy az új törvényhozásban már nem a PSD, hanem volt pártja, a PNL lesz a meghatározó erő.

Romániában szeptembertől 14 százalékkal nőttek a nyugdíjak, valamint a kiskorú gyermekek után járó családi pótlék összege 20 százalékkal emelkedett. A parlament baloldali többsége azonban a családi pótlék megduplázásáról, illetve a nyugdíjak 40 százalékos emeléséről szavazott meg jogszabályokat, amelyek hatályba lépését a kormány egyelőre alkotmányossági óvással próbálja hátráltatni.

A kormány az idén 3,8 százalékos gazdasági visszaesés mellett 8,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít.

Mint ismeretes, szeptember 27-én önkormányzati, december 6-án pedig parlamenti választásokat tartanak.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szemétellenes összefogás a „szőke” ...
Négy új trolibuszjárat közlekedik ...
Koronavírusos betegek kezelése – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ