Iohannis: az oltási bizonyítványt orvosi célokra kellene felhasználni
Vissza

Iohannis: az oltási bizonyítványt orvosi célokra kellene felhasználni

Az oltási bizonyítványt orvosi célokra kellene felhasználni, hangsúlyozta Klaus Iohannis államelnök az Európai Tanács rendkívüli ülésén, amely távkonferencia formájában zajlott.
Románia elnöke európai szinten összehangolt és egységes gyakorlatot javasolt az oltási bizonyítvánnyal kapcsolatban, amelyet véleménye szerint orvosi célokra kellene felhasználni, tájékoztat közleményében az Államelnöki Hivatal.

Az ülés napirendjén szerepelt a COVID-19 világjárvány uniós szintű, koordinált kezelése, az EU egészségügyi és válságkezelési rugalmasságának megerősítése, az egészségügyi unió megteremtésének perspektívája és a nemzetközi együttműködés kérdései ebben az ágazatban. Szó volt ugyanakkor biztonsági és védelmi témákról is, és az EU déli szomszédságáról.

Klaus Iohannis államelnök felszólalásában hangsúlyozta, hogy az oltások szállításában tapasztalt késlekedések és az oltási ritmusban a különböző országok között tapasztalt eltérések ellenére, európai szinten a tervezettek szerint zajlik az immunizálás.

Iohannis azonban jelezte, hogy az EU szintjén nem sikerült összehangolt megközelítést alkalmazni egyes járványügyi intézkedések, például a korlátozások tekintetében, amelyek így tagállamonként jelentősen eltérnek a határellenőrzés, illetve a személyek és áruk szabad mozgásának biztosítása szempontjából.

A román államfő támogatta ugyanakkor azon mechanizmus mielőbbi kidolgozását, amely révén az Európai Unió oltóanyag-támogatást nyújthat harmadik országoknak is, rámutatva, hogy Románia 200 ezer dózis vakcinát készül adományozni a Moldovai Köztársaságnak.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...
Miniszterelnök: napi 115 ezer személyt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ