Innovációs ügyosztály alakult a kolozsvári városházán
Vissza

Innovációs ügyosztály alakult a kolozsvári városházán

Emil Boc polgármester bejelentette: a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal új, Városi Innovációs Ügyosztály létrehozásán fáradozik, amelyhez hasonló Bostonban, Pittsburgben, Dublinban vagy Barcelonában is működik. A cél az, hogy a város fejlesztésébe bevonják az egyetemeket, a műszaki és üzleti vállalkozás-csoportokat, a civil szervezeteket, a kulturális élet szereplőit. Az ügyosztály majd kikísérletezi, tapasztalatot gyűjt és megoldást kínál a mobilitással, lakhatással és munkavégzéssel kapcsolatos gondokra; először is adatokat gyűjtenek, lehetséges forgatókönyveket dolgoznak ki.

–  A helyi közigazgatásnak megvan a lehetősége, hogy közvetlen módon beleavatkozzon a város infrastruktúrájába, a befektetések sorrendjébe. Ugyanakkor arra is szükség van, hogy a kolozsváriak kéréseit figyelembe véve alakítsuk a várost. Ezért kell a városi önkormányzatnak együtt működni az egyetemi, az üzleti és a kulturális élet szereplőivel – nyilatkozta Emil Boc polgármester.

A folyamat már elkezdődött, hiszen már kidolgozták az első, kísérleti jellegű elképzeléseket a városi mobilitásra vonatkozóan, amelyhez 5,6 millió eurós uniós kutatási támogatást nyertek el. Ennek során azt is megvizsgálják, hogy az elkövetkező húsz év milyen változásokat hozhat a kolozsvári munkaerő-piacon.

– A városi mobilitás terén három állampolgári kezdeményezést tudtunk támogatni. Első sorban a Monostor és a Hóstát/Marasti lakónegyedekben levő területek átalakításáról van szó. Az ott lakók számos ötletet fogalmaztak meg, hogyan lehetne a lakónegyedükben levő köztereket helyreállítani. A Mobilitási Egyezményből kiderült, hogy mi a kolozsváriak véleménye a városi közszállításról, és mit tehet az önkormányzat 2019-ben a városi mobilitás javítása érdekében – nyilatkozta a városi innovációs részleg igazgatója, Anamaria Vrabie.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ