Innovációs babérokra tör és 1 millió euróra pályázik Kolozsvár
Erdély fővárosában járt ma Mariya Gabriel európai biztos
Erdély fővárosában járt ma Mariya Gabriel európai biztos
Vissza

Innovációs babérokra tör és 1 millió euróra pályázik Kolozsvár

Kolozsvár benevez az Európai Bizottság által meghirdetett versenybe, s megpályázza az Európai Innovációs Főváros címet jelentette be csütörtökön Emil Boc polgármester az impozáns Grand Hotel Italia épületében tartott StartupCity megarendezvényen. A városvezető reményét fejezte ki, hogy Kolozsvár lesz az első kelet-európai város, amely lehívhatja az ezzel járó, önkormányzati digitális fejlesztésre fordítható 1 millió eurót. A rendezvény díszvendége, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai biztosa, Maryia Gabriel örömét fejezte ki a polgármester bejelentése kapcsán, majd hozzátette: idén Malaga nyerte el a címet. A konferencián többek között elhangzott: a bizottság kiemelt figyelmet szentel annak, hogy Európában tartsák a tehetséges és innovációt elősegítő fiatalokat, a kontinensről elvándoroltakat pedig visszacsalogassák.

A StartupCity rendezvénysorozat egyes résztvevői szerint európai közigazgatási tapasztalata, energiája, munkabírása és fiatalsága, valamint kisugárzása megfelelő irányadó vezetővé teszi az alig 40 éves európai biztost, aki a Grand Hotel Italia épületében szervezett esemény díszvendége volt. Az Európai Bizottság tagja kijelentette: Kolozsvár digitalizációs és innovációs sikere más európai települések számára is ihletet jelenthet.

– A számítástechnikai és távközlési startup vállalkozások tekintetében a város nagy teljesítőképességgel rendelkezik. Célunk, hogy Európát az egyszarvú cégek (olyan technológia vállalat, amelynek 1 milliárd dollár fölötti az értéke – szerk. megj.) gyárává tegyük, ám ahhoz, hogy a tehetségek a kontinensen maradjanak, megfelelő üzleti környezetet kell teremtenünk és fenntartanunk, intelligens szabályozásokat kell összeállítanunk a vállalkozók számára. Mindenki a Horizon Europe elnevezésű finanszírozási programot célozza meg, de van pénz a klaszterek, kreatív műhelyek, kis- és középvállalatok számára is – jelentette ki a bolgár politikus.

Boc: Az innovációt nem parancsolhatja meg BrüsszelEmil Boc reményét fejezte ki, hogy Kolozsvár már az idén elnyeri az Európai Innovációs Fővárosa címet. – Célunk, hogy kiegyensúlyozzuk a verseny térképét, eddig ugyanis csupán nyugat-európai városok nyerték el a címet és a vele járó 1 millió eurót. A romániai szürkeállományok egy része külföldre vándorolt, célunk vállalni a hazacsalogatásukkal járó kihívást. Az innovációt nem parancsolhatja meg Brüsszel, ám Európa fővárosa az, amely finanszírozza, s a biztos asszony éppen ezért van körünkben – fogalmazott a városvezető.

Újságírói kérdésre válaszolva az európai biztos úgy ítélte meg, Kolozsvárnak van esélye a cím elnyerésére, a helyhatóság illetékesei ugyanis startup-barát ökoszisztémát hoztak létre, az innováció vonatkozásában az önkormányzat pedig tervvel és stratégiával rendelkezik.

Mariya Gabriel arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy tavaly a címet a franciaországi Nantes birtokolta, a város pedig szabadon rendelkezhetett a Horizon Europe program keretében biztosított 1 millió euróval. A programban pályázó többi város (Anvers, Belgium, Bristol és Glasgow, Egyesült Királyság, Espoo, Finnország és Rotterdam, Hollandia) egyenként 100 ezer euró finanszírozáshoz jutott.

Eddig Barcelona, Amszterdam, Párizs és Athén volt Európa Innovációs Fővárosa.

A déli órákban az európai biztos Kolozsvár lakosságával és közösségi vezetőivel találkozott a Sétatéren álló kaszinó épületében működő közösségi központban. Az egyetemi hallgatók és tanárok kérdései az innovációs műhelyekre, valamint az Erasmus+ mobilitási programra vonatkoztak.


EZ ÉRDEKELHETI
SMART ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ismertette a MÚRE riportpályázata ...
Plazmaadással segítheted a ...
Drágul a reptéri parkolás Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ